Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VOORZIJDE HOOFDGEBOUW EN VILLA'S BLIJVEN BEHOUDEN

Lindenlust biedt plaats aan 70 huizen

MARC CLEUTJENS

Het terrein van het vroegere verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg in Boxtel biedt in de toekomst plaats aan ongeveer zeventig woningen. Dat blijkt uit een stedenbouwkundig ontwerp waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. De monumentale voorgevel van het in 1934 gebouwde complex blijft samen met de twee flankerende villa's behouden.

Omwonenden van Lindenlust, dat momenteel door leegstand- en vastgoedbeheerder Interveste tijdelijk wordt verhuurd aan kamerbewoners, zijn vorige week tijdens een besloten informatieavond bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het terrein aan de Bosscheweg. Die bijeenkomst vond plaats in het vroegere verpleeghuis en verliep volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel in een goede sfeer. ,,We nemen de omwonenden graag mee in onze plannen."

In 2018 werd bekend dat Zorggroep Elde (nu Zorggroep Elde Maasduinen) het complex heeft verkocht aan projectontwikkelaar Dura Vermeer. Die heeft een schetsontwerp gemaakt voor de bouw van zeventig huizen. ,,Momenteel zijn we bezig met de afronding van de laatste punten in het stedenbouwkundig ontwerp", lichtte wethouder Peter van de Wiel de stand van zaken deze week toe.

Van de Wiel verwacht dat het bestemmingsplan voor het Lindenlust-terrein in het eerste halfjaar van 2020 ter inzage komt te liggen. ,,De opstallen zullen dan in het najaar van 2020 worden gesloopt waarbij de voorzijde van het hoofdgebouw en de twee poortwoningen aan de Bosscheweg behouden blijven. Ze zijn van monumentale waarde."

De wethouder denkt dat eind volgend jaar een begin gemaakt kan worden met de bouw, maar dit hangt af van eventuele bezwaar- en beroepsprocedures. De plannen voor het Lindenlust-terrein staan los van de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Heem van Selis aan de oostzijde van de Bosscheweg. Hiervoor is een apart bestemmingsplan ontwikkeld.

GROOTE GEZINNEN

De naam Lindenlust refereert aan een villa die in 1870 aan de huidige Bosscheweg werd gebouwd. Medio jaren twintig van de vorige eeuw verkocht de toenmalige eigenaar het pand aan de afdeling Amsterdam van de Katholieke Bond voor Groote Gezinnen. Die verbouwde het landhuis tot 'Vacantie- en Rustoord Sint-Antonius'. De officiële opening van deze vakantiekolonie vond plaats op 15 juni 1926.

De Katholieke Bond voor Groote Gezinnen had acht jaar lang de regie over de komst van kinderen uit de grote steden in het westen van Nederland. Jaarlijks werden zogeheten 'bleekneusjes' in het Boxtelse tehuis opgevangen. Ze konden er zes tot acht weken aansterken en tot rust komen.

In 1933 nam de Stichting Katholieke Kinderuitzending van het bisdom Haarlem het initiatief voor de bouw van het huidige Lindenlust. Architect Koot tekende volgens de bouwkundige opvattingen van de Amsterdamse School een nieuwe vakantiekolonie, die in 1934 in gebruik werd genomen.

'FOUTE' NEDERLANDERS

Hoewel de naam Sint-Antonius in zwang bleef, werd de vakantiekolonie kort na de Tweede Wereldoorlog ook aangeduid als Nieuw-Lindenlust. In die jaren bood het gebouw onderdak aan tientallen kinderen van 'foute' Nederlanders.

Eind jaren zestig ging de deur van de Boxtelse vakantiekolonie op slot. Op 26 maart 1967 deed de naam Lindenlust weer zijn intrede toen de Sint-Martinus Stichting aan de Bosscheweg een verpleeghuis opende voor langdurig zieken. Deze stichting smolt samen met andere lokale zorgcentra tot de stichting Dommelhoven, de latere Zorggroep Elde.

p Op het terrein van het voormalige verpleeghuis Lindenlust verrijst nieuwbouw. De voorgevel van het monumentale pand met klokkentoren moet overeind blijven, net als beide villa's aan de Bosscheweg. (Foto: Albert Stolwijk, juli 2019).


FIETS- EN WANDELDOORSTEEK MUZIEKHUIS OFFICIEEL HEROPEND

Kleurenrijkdom straalt in Passage Riche

Voorafgegaan door trompetgeschal en tromgeroffel is zaterdagmiddag Passage Riche, de fiets- en voetgangersverbinding tussen de Stationsstraat en Prins Hendrikstraat feestelijk geopend. Dat gebeurde door burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel, die daarbij assistentie kreeg van de plaatselijke reus: Jas de Keistamper.

Van Meygaarden prees de inzet van de vrijwilligers van stichting Muziekhuis Boxtel die het initiatief nam om het wat ongure steegje een metamorfose te laten ondergaan. Dat was mogelijk dankzij financiële én materiële steun van het gemeentebestuur en diverse andere partijen.

,,Een mooi staaltje Meewerkend Boxtel", concludeerde de burgemeester. Die daarbij aantekende dat bij burgers lang niet altijd het gevoel leeft dat de gemeente ook daadwerkelijk meewerkt. ,,Door regeltjes en wetten duren sommige processen nu eenmaal vaak lang", gaf Van Meygaarden als verklaring. Hij zei zijn team van wethouders, waarvan Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij hem vergezelden, aan te sporen om nóg meer het credo van Meewerkend Boxtel gestalte te geven.

TUNNEL VISION

Stichtingsvoorzitter Jack van Geel van het drie jaar geleden geopende Muziekhuis prees de samenwerking met Wim Tiellemans en Jeroen Weijers, met wie hij de herinrichting voorbereidde. Tiellemans, trompettist van Boxtel's Harmonie, was projectleider van de herinrichting. Buurtbewoner Weijers verleende zijn medewerking als architect.

Complimenten waren er uiteraard ook voor de graffiti-kunstenaars Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings van stichting Tunnel Vision die de 58 meter lange gevel van het Muziekhuis hebben voorzien van kleurrijke streetart. Vanaf september was het drietal menig vrij uurtje in touw om de afbeeldingen aan te brengen.

PLENZEN

Nadat hij met aanwezige kinderen een lint doorknipte, vroeg burgemeester Van Meygaarden hen ook te helpen om reus Jas de Keistamper vanachter zijn grote, donkere wolk tevoorschijn te roepen. En dónker was die wolk. Want was het tot vlak voor de feestelijke plechtigheid nog droog, tijdens de openingshandeling plensde het hevig. ,,Maar een inzegening met hemelwater is misschien wel heel toepasselijk", aldus de burgemeester.

Reus Jas toonde zich onder de indruk en gaf aan dat een groezelig steegje nu is omgetoverd tot een fraaie doorgang die zijn naam Passage Riche eer aan doet. ,,Er is hier een reuzenkarwei geklaard waarop Boxtel trots mag zijn", sprak hij lovend met donderende stem.

CONCERTGEBOUW

Aansluitend werd een wandplaquette onthuld die uitleg geeft over de herdenkingssteen in het wegdek van de passage. Bij aankoop van het leegstaande snookercentrum waar nu het Muziekhuis is gevestigd, bleek enkele jaren geleden dat er nog altijd een kadastraal stukje grond is dat op naam staat van de slapende NV Boxtel's Concertgebouw. Dat gebouw werd in 1923 opgetrokken achter het toenmalige hotel Riche (nu modecentrum Theelen) en deed tot aan de Tweede Wereldoorlog dienst. Later was in gebruik als bioscoop, meubeltoonzaal en parkeergarage. In 1987 werd het gesloopt om ruimte te maken voor uitbreiding van de modezaak.

Burgemeester Ronald van Meygaarden (midden) luistert met Mitch Koningstein en Paul Jongsma van Tunnel Vision naar de woorden van reus Jas de Keistamper. Geheel rechts voorzitter Jack van Geel van Muziekhuis Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).