Leerlingen van de Sint-Lambertusschool versierden ook de muziekkoepel met zelfgemaakte ornamenten. (Foto: Albert Stolwijk).
Leerlingen van de Sint-Lambertusschool versierden ook de muziekkoepel met zelfgemaakte ornamenten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Kerstwensen Lambertusschool

LEERLINGEN SINT-LAMBERTUSSCHOOL HANGEN BALLEN IN DORPSKERSTBOOM

Schooljeugd versiert Gemondse muziekkiosk

JAN HERMENS

Ze hebben zojuist eigenhandig versierde kerstballen in de Gemondse dorpskerstboom gehangen en nu is het tijd om die spar eens flink toe te zingen. 'Oh dennenboom, oh dennenboom', klinkt het bescheiden. ,,Zorg eens dat ze het aan de overkant ook kunnen horen", spoort juf Bernadette van der Meijden haar leerlingen aan. Dat laten de kinderen uit groep een en twee van de Sint-Lambertusschool zich geen twee keer zeggen: de muziekkiosk trilt er bijna van.

De Leefbaarheidsgroep Gemonde plaatst sinds 2013 een kerstboom bij de kiosk aan de Dorpstraat, een spar waar iedereen van kan genieten. Leerlingen van de Sint-Lambertusschool decoreerden de boom en muziektent maandagochtend. Met zelfgemaakte versiersels, kerstwensen en ballen. Niet van glas, maar van kunststof, want die breken minder snel.

Voorzichtig bestijgen de kleuters een keukentrap, geassisteerd door hun juffrouw en diverse vrijwilligers. Armpjes reiken naar takken met prikkende naaldjes. Helemaal tot de top komen ze niet, daar is een ladder voor nodig. Plots moet een kind plassen. ,,Ik ga wel even achter die boom."

CHOCOLADEMELK

Voordat ze hand in hand en twee aan twee terug wandelen naar school, krijgen ze warme chocolademelk en een koekje. Daar zorgen Jeannette Thomassen en Erna van Heesch voor. Zij nemen de hele ochtend de 'catering' voor hun rekening. ,,De bezoekers van de Dorpstafel komen woensdag naar de flonkerende spar, om er kerstwensen op te hangen. Zo worden zoveel mogelijk mensen uit Gemonde bij de dorpskerstboom betrokken."

Na de kleuters is het de beurt aan groep zes/zeven. Deze kinderen gaan in de muziekkiosk aan de slag. Zij hangen kerstwensen aan de balustrade. Aranka Luif: ,,Ik heb een wens voor mijn opa opgeschreven." Die grootvader heeft haar nooit gekend, zegt ze. Hij stierf ver voor Aranka geboren werd. Het meisje houdt wel van kerst: ,,Dan krijg ik cadeautjes."

Alle groepen van de Gemondse basisschool komen langs voor een bezoekje aan de dorpskerstboom. Die staat na elf uur te schitteren als een juweel. Klaar voor de kerstdagen.


Tim van Esch (17) signeert eerste deel van drieluik

Vijf jaar nadat zijn schrijversdroom ontstond, heeft Tim van Esch zijn eerste boek uitgebracht. Zaterdag signeerde hij 'Tom Toermalijn en het Adra zwaard' bij Bruna in Boxtel en op de kerstmarkt Winter Wonderland in Liempde.

De eerste levering is inmiddels uitverkocht; het debuut is eind januari weer te koop. Geïnteresseerden kunnen wél een cadeaubon kopen om zich te verzekeren van een exemplaar. Geïnspireerd door de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling en 'In de ban van de ring' van J.R.R. Tolkien schrijft de Boxtelaar zijn trilogie.

Woensdag 11 december lanceerde Tim van Esch (geboren 2002) zijn eerste avontuurlijke fantasyverhaal 'Tom Toermalijn en het Adra zwaard' tijdens een druk bezochte boekpresentatie in zaal 't Tweespan in Boxtel. Met humor en passie vertelde Tim aan de genodigden hoe zijn eerste boek tot stand is gekomen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Daisy Renders van beeldmaakster.nl. Zij nam het ontwerp van de cover en de opmaak van de binnenzijde van het boek voor haar rekening.

Het boek en de cadeaubon zijn te koop voor 17,50 euro bij Bruna in Boxtel en via de website: www.tomtoermalijn.nl.

u De zeventienjarige Tim van Esch signeerde zaterdag zijn debuut in Bruna in Boxtel én later die dag ook tijdens Winter Wonderland in Liempde. (Foto: eigen collectie).

Jeugd kan leren draaien en tuimelen in dansschool

Jongeren die graag willen leren breakdancen, kunnen zondag 5 januari deelnemen aan een workshop van dansstudio RawNeal aan de Van Salmstraat 129. Eigenaar Ranil van Peperstraten houdt dan een open dag van 11.00 tot 16.00 uur.

Tijdens de dag vol activiteiten worden workshops gegeven in street-, urban- en breakdance, maar ook in yoga en meditatie. Er worden shows gehouden en aan het einde van de middag vindt een wedstrijd plaats, beoordeeld door een jury.

AANMELDEN

Dansstudio RawNeal organiseert de open dag samen met Demmo Streetdance, Buurtsport (Brede Scholen Boxtel), The Urban Room en Mind Activation. Deelname is gratis, aanmelden kan via de website www.bredescholenboxtel.nl.


Kindcentrum

Gemonde heeft al enige tijd een kindcentrum. Dit bestaat uit 't Berenhuis, BSO Bolderburen en basisschool Sint-Lambertus en draagt de naam Kindcentrum Gemonde. Die dekt de lading, maar is niet heel creatief. De mensen achter het kindcentrum vonden het daarom tijd voor een nieuwe naam. Daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. Maandag 6 januari worden de naam én een nieuw logo bekend gemaakt.

Afbeelding