Kerstgroep zoals die momenteel in de Sint-Petrusbasiliek is te bewonderen. Op eerste én tweede kerstdag is de kerk daarvoor extra geopend van 14.00 tot 16.00 uur. (Foto: Albert Stolwijk).
Kerstgroep zoals die momenteel in de Sint-Petrusbasiliek is te bewonderen. Op eerste én tweede kerstdag is de kerk daarvoor extra geopend van 14.00 tot 16.00 uur. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Vierde zondag advent en hoogfeest van Kerstmis • 21-28 december • Reddende engel • Licht in ons leven


Heilig Hart
parochie

l Pastoraal team. Pastoor G. v. Rossem en kapelaan M. Stanislaus, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk, (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde, 06-47 24 36 47.

l Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via telefoonnummer (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat het nummer voor dringende zaken.

l Website. Kerkberichten en gegevens staan ook op www.heilighartparochie.nl. De parochie is tevens te vinden op Facebook.

l Parochiebijdrage. Het geld komt aan de eigen geloofsgemeenschap ten goede, het wordt daar besteed of gespaard. De volgende rekeningnummers zijn beschikbaar: Boxtel NL38 RABO 0108 8603 37; Esch NL57 RABO 0155 4007 89; Lennisheuvel NL94 RABO 0108 8034 57 en Liempde NL14 RABO 0128 7923 29.

l Inloopavond Bijbellezingen. Elke maandag is er onder leiding van pastoor G. van Rossem een inloopuurtje op het pastoraal centrum tussen 19.30 en 20.30. Daar worden de Bijbellezingen besproken voor de zondag erna.

l Liturgische kalender. Woensdag: hoogfeest van Kerstmis. Donderdag: Stefanus, eerste martelaar. Vrijdag: Johannes, apostel en evangelist.

l Zondagsliturgie. Zondag luidt het motto: Reddende engel. Op de vierde zondag van de advent richt de traditie zich op Maria, die op het punt staat de moeder van Gods Zoon te worden. Het is ook een intiem gebeuren: een hoogzwangere Maria die wacht op het ogenblik waarop zij het Kind ter wereld zal brengen. Maar het zijn niet zomaar verhalen: steeds dragen deze lezingen een Bijbelse boodschap. God-met-ons is op komst. Hij komt mensen bevrijden. Maar wel via mensen: Maria, Jozef. God komt binnen in de mensenwereld.

l Liturgie Kerstmis. Het motto in de nachtmis luidt: Licht in ons leven. Het vieren van Gods Zoon in ons midden kent liturgisch verschillende aspecten. Op de dag van Kerstmis wordt dat in drie vieringen uitgewerkt. In de nachtmis wordt stilgestaan bij het intieme gebeuren van het kind van Maria, de geboorte van het Kind, Zoon-van-God.

De eucharistie die op het tijdstip van de dageraad gevierd wordt, zal de nadruk leggen op het 'aan het licht komen' van de Redder, de Heiland.

Tijdens de viering van de dagmis wordt het mysterie van Menswordingen ten volle uitgewerkt. God spreekt door zijn Zoon: het Woord is vleesgeworden. God heeft zijn tent opgeslagen onder mensen, in een wereld die moeite heeft om hem te ontvangen.

Op tweede kerstdag luidt het motto: het licht volgen. De paradox van Kerstmis komt duidelijk aan het licht. De komst van Gods Zoon geschiedt in een weerbarstige wereld.

Sint-Petrus
Boxtel

l Overleden. Overleden is Petra Jaspers- Vlamings (38). Moge zij voorgoed delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

l Eucharistievieringen. ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger en predikant is pater H. de Visser. Intenties voor Jan Verhappen (mgd); Corrie Bevers-Kemps (mgd).

ZONDAG 09.00 stille mis. Voorganger en predikant is pater H. de Visser. Intenties: Mieke v.d. Brand–Raaijmakers (jgt); overl. ouders Vorstenbosch- v. Pinxteren en overl. fam. (verj). 10.30 hoogmis. Voorganger en predikant is pater H. de Visser. Het Sint-Petruskoor vertolkt de vaste gezangen van de Missa Benedicamus Domino van L. Perosi. Orgelprogramma: Merkel – Wachet auf ruft uns die Stimme; Franck – Petit Offertoire; Bach – Wachet auf ruft uns die Stimme; Franck – Sortie 'Venez divin Messie'. Intenties: Jo en Sjaan Smetsers-Schoenmakers (jgt); Anita Nettekoven- v. Braam Morris (mgd); Joke Spijkers (mgd); Jan v. Gestel (mgd); Jos Borking (mgd); fam. Heesbeen- v. Bers; Henricus Brouwers en Petronella v.d. Braak.

MAANDAG 09.00 Lonneke. 10.30 eucharistieviering Elisabethsdael/Vinckenrode

DINSDAG Kerstavond, 16.00 korte viering voor peuters en kleuters zonder eucharistie; voorganger is diaken P.P. Flesia; het kerstverhaal wordt voorgelezen en bezoekers zingen enkele kerstliederen. Kinderen die dat willen, mogen verkleed naar de kerk te komen. 19.00 gezinsviering met medewerking van Heilig Hartkinderkoortje. Voorganger en predikant is pastoor G. van Rossem. Intenties: voor bijzondere intentie fam. Radic-Ivan-Ljuba-Andja; Christian en Lisette Heijmans en kinderen Remco en Sanne; Ria Schoonens-Vissers; Karel Pijnenburg; Henk v.d. Dungen; fam. Van Mensvoort- v. Oirschot en pastoor Van Mensvoort; fam. Welvaarts- v. Kemenade en Joop Peijnenburg; overl. ouders Van den Berk-de Bie; overl. ouders Van Stiphout-Konings; Henk en Roelie Plageman en zoon André; overl. ouders Van Rumund-Wagenaars en Leo v. Helvoort; Wim Bergman. 22.00 nachtmis met zang van Con Fervore. Voorganger en predikant is pastoor G. van Rossem. Intenties: Jan Mandos en zijn zoon Paul (mgd); Lucia Ansen-Kuijpers (verj); overl. ouders Van Casteren-de Natris en fam.; deken Martinus Bertens; overl. ouders Keusters-Hosli; overl. ouders Van der Meer-Düllman; overl. ouders Beijsens, zoon Antoon en dochter Hanie; Kees Mosink; Ties en Zus Peijnenburg- v. Lierop; Ciska en Annie Peijnenburg; Mien en Piet van der Aa- v. Kaathoven; overl. ouders De Haas-Huijs; overl. fam. Mandos-Huijs; Joke, Jan en Moira v. Berkel; fam. Van de Wildenberg; uit dankbaarheid.

WOENSDAG Eerste kerstdag, 10.30 hoogmis. Voorganger en predikant is pastoor G. van Rossem. Het Sint-Petruskoor vertolkt de vaste gezangen uit de Missa Brevis van W.A. Mozart. Orgelprogramma: Larriu – Entrée en procession sur l'Adeste Fideles; Guilmant – Puer nobis nascitur; Guilmant – Noël polonais; Widor – Toccata. Intenties: Annie v. Rooij-Muurlink (jgt); Ger Krebbers (mgd); Gé Kools en Ria Kools-v.d. Weijst (verj); Hans Rutten; Wim Aarns; Toon op 't Hoog; Jan Roelofs; Antoinette Wartenberg; Renze de Waal; Jan Coolen; overl. ouders Bart en Tonnie v.d. Besselaar- v.d. Velden; overl. ouders Van de Laar- v. Hal, Rien Goossens, Adrie v.d. Ven, Anny v.d. Laar; W. v. Breugel – overl. ouders Willemen-Keusters; Piet en Geert Boleij, Sjaak Hilgesom en Jo Smits; Joke van der Schoot; Th. de Wit; bijzondere intentie; uit dankbaarheid.

Donderdag Tweede kerstdag, 10.30 eucharistieviering met Verrijzeniskoor. Voorganger en predikant is pater H. de Visser. Willem-Jan v.d. Heijden (jgt); overl. ouders Peijnenburg-Soeterings; pastoor Eras; overl. ouders Van Vught-Smetsers en kinderen; P. Bekkers- v. Vught.

VRIJDAG 09.00 alle parochianen.

l Intenties Simeonshof. DINSDAG Kerstavond, 19.15 kerstviering; intenties voor fam. Van de Langenberg- v.d. Loo; Sjaan v.d. Langenberg-Leijten; Willie v.d. Plas- v.d. Langenberg; Sjan Op 't Hoog-Timmermans; echtpaar Van de Loo; Sjan Verschuren.

l Collecte zieken. De leden van de werkgroep Aandacht voor Zieken collecteren op kerstavond en eerste kerstdag na de viering bij de uitgang van de kerk. De opbrengst is bestemd voor attenties aan zieken, zowel thuis als in het ziekenhuis.

l Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15. Tevens is de werkgroep op zoek naar iemand die de administratie wil bijhouden en vrijwilligers om zieken te bezoeken.

l Kerstconcert. Vrijdag 20 december wordt een kerstconcert gegeven door Kerstkoor Boxtel. Aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

l Kerstvieringen. Op de volgende tijden zijn er met Kerstmis vieringen: dinsdag 24 december 16.00 viering voor peuters en kleuters zonder eucharistie; 19.00 gezinsviering met het Kinderkerstkoor; 22.00 nachtmis met Con Fervore. Woensdag 25 december, eerste kerstdag, 10.30 hoogmis met Sint-Petruskoor. Donderdag 26 december 10.30 eucharistieviering met Verrijzeniskoor. Een overzicht van alle vieringen rondom kerst en de jaarwisseling ligt klaar achter in de kerk.

Sint-Jans Onthoofding
Liempde

ZONDAG 09.30 hoogmis; voorganger en predikant is pastoor Geertjan van Rossem. De gregoriaanse gezangen worden verzorgd door kerkkoor Cantate Domino. Intenties: Toos v. Abeelen-Habraken (jgt); Wim v. Abeelen (jgt); Miet en Marinus Habraken-Kronenburg (jgt); Bert Habraken (mgd); Mies Spierings (mgd); Jo v. Abeelen; overl. fam. Beerendonk en zoon Henri.

DINSDAG Kerstavond, 19.00 gezinsmis; voorganger en predikant is pater Hans de Visser. De samenzang wordt begeleid door Antoinette van Roosmalen. Intenties: Martha v. Laarhoven-Ketelaars (mgd); Toon Swanenberg (mgd). 21.00 nachtmis; voorganger en predikant is pater Hans de Visser. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Liempds' Gemengd Zangkoor en fanfare Concordia. Intenties: Maria v.d. Biggelaar-Verhoeven (jgt. en verj); Ad v. Weert (verj); Theodorus en Bertha v.d. Velden- v.d. Biggelaar.

WOENSDAG Eerste kerstdag, 09.30 voorganger en predikant pater Hans de Visser. De gezangen worden verzorgd door het Sint-Janskoor. Intenties: overl. parochiepriesters Sint-Jans Onthoofdingkerk; communicanten en vormelingen die komend jaar dit sacrament ontvangen.

DONDERDAG Tweede kerstdag, 09.30 voorganger en predikant pastoor Geertjan van Rossem. De samenzang wordt verzorgd door Antoinette van Roosmalen. Intentie: Betsie en Theo v.d. Laar- v. Overdijk (jgt).

MEDEDELINGEN

l Adventsactie. Deze bracht zondag in Liempde 150,85 euro op.

l Kribkesroute. Zaterdag werd het startsein gegeven voor de grootste kribkesroute van Nederland. Ook in de kerk is dagelijks in het kerkportaal een kleine kerststal te bewonderen. De grote kerststal in kerk is voor en na de kerkdiensten te bezoeken tot 6 januari; tijdens beide kerstdagen is de kerk hiervoor geopend tussen 13.00 en 17.00.

l Communie thuis. Met ingang van het nieuwe jaar brengt kapelaan Marshal Stanislaus op de eerste vrijdag van de maand vanaf 10.30 de communie thuis. Wie hiervoor in aanmerking wil komen, kan dit doorgeven aan het parochiesecretariaat, telefoonnummer (0411) 67 22 15 of aan een van de leden van de Contactgroep Liempde.

l Adventsactie. Zondag staan bussen achter in kerk voor een bijdrage.

l Doordeweekse missen. Deze zijn in de sacristie, te bereiken via de linker portaaldeur van de kerk.

l De Ontmoeting. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 is het open huis in het contactpunt nabij dienstencentrum De Kloosterhof. Ook kunnen er misintenties à twaalf euro worden opgegeven of in de brievenbus worden gedeponeerd.

l Aandacht voor zieken. Mensen kunnen hiervoor terecht bij het pastoresteam, telefoonnummer (0411) 67 22 15 en/of De Zonnebloem afdeling Liempde, 06-24 61 44 30.

Sint-Theresia
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Intenties: overl. ouders Cor en Piet Kruijsen-Pijnenburg (mgd); Jos v.d. Langenberg (jgt); overl. ouders Janus v.d. Langenberg en Maria v. Aarle.

DINSDAG Kerstavond, 19.00 viering met zang van Lencante en medewerking van Ton en Andrea. 21.30 nachtmis met zang van het Sint-Theresiakoor. Intenties in beide vieringen: Marianne Freijse; Toon v.d. Linden; overl. ouders Van Schaijk- v.d. Ven (verj); broer Klaas van Schaijk (verj); Piet v.d. Heijden; Susanneke; overl. ouders Jan en Annie v. Kasteren-Willems; overl. ouders Lisa en Kees Vissers- v.d. Heijden (verj); overl. ouders Piet v. Esch– v. Rooij; Hans Nouwens; Piet Spierings; Ad den Otter; overl. ouders Van Roosmalen- v. Erp.

MEDEDELINGEN

l Adventsactie. Tijdens de advent staat er een kribbe achter in de kerk. Hierin kunnen houdbare etenswaren worden gelegd. Die komen ten goede aan opvanghuis Laetitia van PierPaolo Flesia in Liempde.

l Overleden. Op 85-jarige leeftijd overleed vorige week Nelly Verhoeven– de Brouwer. De parochie wenst de familie veel sterkte toe.

l Misintenties. De misintenties opgeven vóór maandagmiddag 11.30 bij pastor Van den Tillaart (0411) 63 34 90 of bij Helma Rombouts (0411) 67 25 94. De envelop met twaalf euro en de naam en datum van de intentie kan achter in de kerk (of in De Uitwijk) in de bus worden gedaan.

l Bereikbaarheid. Pastor Harry van den Tillaart, tel. (0411) 63 34 90 of 06-45 68 25 31; voorzitter contactgroep Chris Snik tel. 06-38 61 62 71. Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart via de pastor.

l Aandacht voor zieken. Riek Kurstjens (0411) 67 31 51, Helma Rombouts (0411) 67 25 94.