Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BSB ZOEKT OPLOSSING VOOR GYMLESSEN

Buurtsport Boxtel maakt beste van bezuinigingen

PÅL JANSEN

Vol enthousiasme heeft Ken Tempelers (28) uit Sint-Oedenrode in november de leiding op zich genomen van Buurtsport Boxtel. Hij neemt de taken over van Nicole van Spaendonk, die in het najaar haar functie neerlegde. Hij start in roerige tijden: overkoepelende organisatie Brede Scholen Boxtel (BSB) moet zo'n 73.000 euro bezuinigen, omgerekend bijna 14 procent. Een flinke aderlating, want de stichting moet keuzes maken. Zo worden de Boxtelse gymlessen tegen het licht gehouden.

Buurtsport Boxtel verzorgt onder meer de gymlessen voor de plaatselijke basisscholen. Jaarlijks verschijnen 31 stagiaires, die een mbo sport en bewegen-opleiding doen, voor de leerlingen. Ondanks de bezuiniging die de gemeente Boxtel moet opleggen, worden de gymlessen nog grotendeels intact gehouden, vertelt BSB-directeur Ghislaine de Brouwer: ,,Maar we kunnen straks niet meer alle stagiaires begeleiden."

Tempelers, die al zes jaar bij Buurtsport Boxtel als begeleider werkt, stapt dus in tijdens een lastige periode voor zijn werkgever. Maar hij laat zich er allerminst door ontmoedigen. ,,Ik zie dat niet als een drempel. We zullen het moeten doen met de middelen die we hebben."

HANDMATIG

Binnen de organisatie zijn er nog genoeg kansen om kwaliteitswinst te behalen, met name op gebied van digitalisering. Neem bijvoorbeeld het inschrijven voor activiteiten. Dat werd nog niet zolang geleden allemaal handmatig gedaan: op papier of via e-mail. Niet alle gegevens kwamen zo goed binnen. ,,Een ouder kon bijvoorbeeld aangeven: onze Paul doet mee. Maar wie is dat dan, hoe oud is die, welke klas, enzovoort. Inmiddels staan op de website digitale inschrijfformulieren die je kan inleveren als de verplichte gegevens compleet zijn", vult Tempelers aan. Het was een eenvoudige ingreep, maar geen onbelangrijke. ,,Dat alleen al scheelde ons enorm veel tijd."

Daarnaast ziet hij ook meer digitale kansen tijdens sportlessen. ,,Neem nou bijvoorbeeld smartgoals: dat zijn interactieve doeltjes die oplichten als iemand een doelpunt maakt. Dat maakt het voor kinderen ook leuker. Of een koprol filmen op een iPad. Je kan tegen kinderen wel zeggen hoe ze het anders moeten doen, maar op een video kunnen zij zelf terugzien hoe ze het doen."

Maar ondanks een digitaliseringsslag, zullen er in de toekomst minder gymlessen worden gegeven vanuit Buurtsport Boxtel. ,,Het komende jaar echter vangen we als organisatie de bezuiniging zelf op. We gaan onze partners betrekken bij de keuzes die we moeten maken", aldus De Brouwer. Naast sport, biedt de BSB ook activiteiten op gebied van bijvoorbeeld muziek en kunst en cultuur. Willen scholen gymlessen behouden, dan zullen ze elders een evenement minder kunnen organiseren met de BSB, licht De Brouwer toe: ,,Zij moeten aangeven waar hun prioriteiten liggen."

KEUZES

Keuzes moeten er wel gemaakt worden, weet De Brouwer. Bijvoorbeeld bij jeugdhonk 't Nootje, een pilot in gemeenschapshuis De Walnoot waarbij in oktober stagiaires van Buurtsport Boxtel aan de slag waren, samen met jongerenwerkers van ContourdeTwern. De Brouwer: ,,Er moeten minimaal tien kinderen per activiteit deelnemen, anders is het voor ons niet haalbaar. Ook ging het bij 't Nootje om een inloopmiddag- en avond. Onze werkzaamheden dienen ook een educatief karakter te hebben."

Van Tempelers wordt creativiteit verwacht door de bezuiniging. Waar Van Spaendonk 28 uur per week aan de slag was als leidinggevende van Buurtsport, zal de Rooienaar het met acht uur moeten doen, naast de 27 uur die hij als begeleider werkt. Maar als er minder kan, is het gewoon roeien met de riemen die hij heeft, geeft de nieuwe Buurtsport-leider aan: ,,En als we straks minder studenten voor de gymlessen kunnen inzetten, dan is dat maar zo. Het gaat in eerste instantie om kwaliteit, niet kwantiteit."


Kort nieuws

Lennisheuvel Dubbel

Het jaarlijkse Lennisheuvel Dubbel-toernooi wordt zaterdag 25 januari vanaf 19.30 uur gehouden in sportcomplex De Braken in Boxtel. De toernooileiding houdt rekening met de speelsterktes en vaardigheden bij het indelingen van de wedstrijden. Inschrijven is mogelijk via: tennistoernooi.lennisheuvel@gmail.com.

Trainer gezocht

VV Irene uit Gemonde is op zoek naar een enthousiaste trainer voor de lagere seniorenteams. Deze ploegen trainen op donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Een ander tijdstip is eventueel ook mogelijk. Wie interesse heeft om deze twintig à 25 personen te leren voetballen, kan contact opnemen met Marc Habraken via telefoonnummer 06-54 94 17 99 of e-mailadres m.h.habraken@hetnet.nl.