Afbeelding
Foto: Maarten Melis

DERTIG OUDERENORGANISATIES STAAN PAL ACHTER NIEUW BELEID


Mantelzorg in 2040 niet vol te houden

Een nieuw beleid voor de naderende vergrijzing in Boxtel: dertig Boxtelse ouderenorganisaties staan erachter. Het groepje - bestaande uit inwoners Leo de Kort, Diny Stolvoort, Ad van den Brand, Jac Nouwens en beleidsmedewerker Mariël Selten van de gemeente - waarschuwt voor de enorme klus die Boxtel te wachten staat: de vergrijzing bereikt in 2040 zijn hoogtepunt.


Lelijke, illegale

reclameborden

Valt u het ook op? Al die lelijke, illegale reclameborden aan de lantaarnpalen voor vuurwerk en evenementen buiten onze gemeente, als je Boxtel in- of uitrijdt? De gemeente laat dit oogluikend toe. Boxtelse ondernemers betalen braaf belasting voor elk reclamebord in tegenstelling tot die illegale adverteerders, die ook nog eens gratis de vaste borden volplakken.

Ik zou zeggen: weghalen die illegale borden en een boete geven. Bij andere gemeenten zie je vaak vaste reclameborden aan een lantaarnpaal, waar externe adverteerders tegen betaling gebruik van kunnen maken. Dat zijn extra inkomsten voor de gemeente, waardoor de verhoging van de belasting voor kleine Boxtelse evenementen geschrapt kan worden, want deze frustreert de kleine lokale initiatieven.

        JOOST VAN DER PLUIJM


PÅL JANSEN

Het seniorenbeleid is nodig, maar concrete acties uitvoeren is het belangrijkste, onderbouwde de werkgroep dinsdag in de raadzaal. Eerder werd al een seniorenagenda opgesteld. ,,De uitvoering ervan was niet zo'n succes", vertelde De Kort (Hobbycentrum). De overleggen tussen de gemeente en de verschillende ouderenorganisaties over een nieuw beleid liepen enkele jaren geleden spaak. Daarom werd in 2017 een werkgroep geformuleerd.

Met succes: in de raadzaal lichtte de groep haar beleidsnotitie - onderschreven door de ouderenorganisaties - toe aan het college van B en W en de raadsleden. Ook tientallen vertegenwoordigers van seniorenclubs waren aanwezig op de informatieve bijeenkomst. Voor hen is de noodzaak van een prudente, maar voortvarende aanpak van de vergrijzing klip en klaar.

CIJFERS

De cijfers alleen al baren zorgen. Boxtel vergrijst vooral na 2025 in rap tempo. Het percentage ouderen is nu nog 21,6 procent, in 2040 is dat bijna de helft meer. Door een terugtrekkende overheid is er een zwaardere belasting op de mantelzorgers komen te liggen. Maar ook daar ontstaat een probleem: nu kan iedere oudere rekenen op hulp van gemiddeld 15,6 mensen, over twintig jaar nog maar 4,8. Tel daar bij op dat zorgpersoneel nu al moeilijk te vinden is, weet Nouwens: ,,Als je ziet wat op ons af komt, dan schrik je je lens." Ook in Boxtel is het tekort van zorgpersoneel al voelbaar. Stolvoort (Woonwijs): ,,Bij Zorggroep Elde Maasduinen staan er 89 mensen op de wachtlijst. Dat aantal zal


in de toekomst een veelvoud zijn."

Er zijn oplossingen voor de naderende vergrijzing. Bijvoorbeeld in geval van nieuwbouw: dwing alvast de juiste voorzieningen af in een nieuw te bouwen wijk of biedt meer ruimte voor kleinschalige projecten in combinatie met zorg en welzijn. Vanuit het onderdeel wonen en woonomgeving waren dit enkele adviezen uit de mond van Van den Brand (Ouderen in Regie): ,,Creëer sociale cohesie bij nieuwbouw. Denk niet: hoe kan de gemeente zoveel mogelijk aan haar woningopgave voldoen en de ontwikkelaar geld verdienen aan bouwprojecten?", aldus Van den Brand.

COÖRDINATOR

Rekening houden met senioren bij nieuwbouw is slechts een deel van de oplossingen, denkt de werkgroep. Ook op gebied van gezondheid, eenzaamheid en ondersteuning voor ouderen die langer thuis blijven wonen, moeten snel stappen worden gezet om de vergrijzing op te kunnen vangen. Bij ieder plan van de gemeente, moet gedacht worden aan de senior.

Er zijn echter veel acties die over een lange periode moeten worden genomen, benadrukte de werkgroep. Zij pleit bij de gemeente om een professionele coördinator in te huren. Die moet ervoor zorgen dat alle plannen in samenhang met alle ouderenorganisaties worden uitgevoerd. Bovendien hoopt de werkgroep dat de gemeenteraad vóór de verkiezingen in 2020 een besluit neemt over het beleid. Ook moet zo snel mogelijk duidelijk zijn welke acties wanneer worden genomen. Garen op de klos dus voor Boxtelse senioren.