Peter van Steenderen woont in een van de stenen bungalows in recreatiepark Dennenoord. (Foto: Peter de Koning).
Peter van Steenderen woont in een van de stenen bungalows in recreatiepark Dennenoord. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DISCUSSIE OVER PERMANENTE HUISVESTING OP RECREATIEPARKEN

Boxtel wijzigt bestemmingsplan niet

VERVOLG VOORPAGINA

Het lijkt krom: een bouwvergunning afgeven voor een permanente woning, waarin je vervolgens niet het hele jaar door mag verblijven. Toch kent het Boxtelse huisvestingsbeleid voor recreatieparken nóg een tegenstelling: een huisje op een camping permanent huren mag wél, maar ook dan geldt: het hele jaar door er verblijven mag niet.

Dit wel toestaan zou een oplossing kunnen zijn voor de landelijke woningnood. Dit bevestigt ook Peter van Steenderen, bewoner van Dennenoord: ,,In juni 2018 verkochten we ons huis in Boxtel-Oost: het werd te groot. We hebben veel moeite gedaan om een seniorenwoning te vinden, maar die ís er gewoon niet. Mijn vrouw en ik wilden ook niet op een flatje zitten, dus deze woning is perfect. Maar dat we hier juridisch gezien niet mogen wonen, voelt erg onprettig." Daarom vraagt Van Steenderen het college van B en W nu in een brief om duidelijkheid. Het schrijven wordt dinsdag 11 februari behandeld tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering.

NOL ROOS: 'GEEN ZICHT'

Het huizentekort is ook het argument dat parkeigenaar Nol Roos aandraagt om permanente bewoning toe te staan: ,,Daarom moet de regering een klap geven op het voorstel van de Kamerfracties." Maar of hij het in zijn eigen park daadwerkelijk gaat toestaan wanneer het wettelijk mag, weet hij nog niet. ,,Ik heb nog niet uitgezocht wat voor juridische gevolgen het voor mij heeft als parkeigenaar en daar hangt mijn beslissing wel van af." Gedoogt Roos permanente bewoning van de huisjes op zijn terrein dan? ,,Ik heb er geen zicht op of mensen wel of niet vast op Dennenoord wonen of nog een paar maanden per jaar ergens anders zitten."

Hoewel de landelijke politiek nu een oproep doet aan de minister, kunnen gemeenten bewoning van vakantiehuisjes nu al toestaan. Dit kan door een bestemmingsplan te wijzigen, maar dat is vaak een lang en kostbaar proces. Een gemeentelijke woordvoerster stelt dat dit in Boxtel niet op de planning staat. ,,Maar we volgen de landelijke politieke ontwikkelingen nauwgezet."

p Peter van Steenderen woont in een van de stenen bungalows die de voorbije jaren zijn opgetrokken in chaletpark Dennenoord. (Foto: Peter de Koning).


FRACTIE WIL EXTRA UITLEG BEZUINIGING GEMEENSCHAPSHUIZEN

CDA vraagt verzachtende maatregelen

De bezuinigingen op gemeenschapshuizen De Walnoot en De Rots en op de Kinderboerderij blijven de gemoederen bezighouden. Wethouder Marusjka Lestrade gaf tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering in januari aan dat de bezuiniging van 10 procent gerechtvaardigd was. De fractie van het CDA is daarna met de besturen van de drie vrijwilligersorganisaties in gesprek gegaan en heeft inzicht gekregen in hun geldstromen. De oppositiepartij vraag het college van B en W nu om verzachtende maatregelen.

Die maatregelen zouden volgens het CDA vorm kunnen krijgen door anders naar bepaalde activiteiten van de gemeenschapshuizen te kijken. ,,De Rots en de Kinderboerderij krijgen bijvoorbeeld geen vergoeding voor de dagbesteding die zij bieden aan mensen met een beperking. Wellicht is hierin compensatie mogelijk", vraagt de fractie zich in de brief aan het college af.

Daarnaast is de bezettingsgraad in de gemeenschapshuizen de laatste jaren toegenomen. Dat brengt aan de ene kant meer inkomsten met zich mee, maar aan de andere kant ook meer uitgaven. De oppositiepartij wil daarom van de wethouder weten waarom de subsidie in het verleden nooit is aangepast naar het aantal activiteiten.

REGELING ORION

Ook de regeling die Orion in Lennisheuvel heeft voorgesteld aan de gemeente, lijkt het CDA goed toepasbaar op De Rots. In Lennisheuvel leende het stichtingsbestuur 16.000 euro bij de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen en het opknappen van het gebouw. Het heeft de gemeente gevraagd de aflossing vijf jaar op pauze te zetten, zodat de energiebesparing van duizend euro gebruikt kan worden om de bezuiniging mee te dekken.

HUURVERMINDERING

Voor de Kinderboerderij ziet het CDA een kans in de waardevermeerdering van de locatie aan het Apollopad. ,,Er is door het bestuur geïnvesteerd in het pand en er is een schuur bij gekomen. Er is echter geen tegemoetkoming in de vorm van huurvermindering gegeven. Behoort dit tot de mogelijkheden?", wil de fractie weten.

Ook stellen de Boxtelse christen-democraten voor om voer voor de dieren voortaan gezamenlijk in te kopen voor zowel de Kinderboerderij als de Geitenwei in de wijk Selissenwal en De Groene Warande in park Molenwijk.


Senioren

Seniorenvereniging KBO heeft voor haar leden de volgende activiteiten op het programma.

VRIJDAG 7 FEBRUARI

09.30 eucharistieviering Sint-Theresiakerk ter intentie van de overleden KBO-leden van Lennisheuvel.
13.30 rikken en jokeren in De Rots.

DINSDAG 11 FEBRUARI

13.30 biljarten in De Walnoot.
13.30 hobbymiddag in De Rots.
14.00 kienen in De Rots.

WOENSDAG 12 FEBRUARI

17.00 eten bij restaurant Lotus, opgeven vóór zaterdag 8 februari bij Sina van Alphen, telefoonnummer (0411) 68 92 85 of e-mailadres: sinavanalphen@solcon.nl.

DONDERDAG 13 FEBRUARI

13.30 bridgen in De Walnoot.
13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 14 FEBRUARI

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.

Het CDA vraagt zich af of energiebesparende maatregelen kunnen helpen om de bezuinigingen voor De Rots te verlichten. (Foto: Henk van Weert).