Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

STAR COMPANY DANST EN ZINGT IN VIDEOCLIP VOOR BETER KLIMAAT

'Onze toekomst staat op het spel'

JAN HERMENS

,,Hé, hé, ja, er moet iets gebeuren, allemaal in actie en stoppen met zeuren!" Over de Boxtelse Markt schalt woensdagmiddag een lied vol oneliners over het klimaat. Inge van den Biggelaar van The Star Company heeft het met Roel Jongenelen geschreven en een groep kinderen zingt het enthousiast mee. Ook burgemeester Ronald van Meygaarden en de wethouders Marusjka Lestrade, Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij laten zich verleiden tot een dansje en een vocale bijdrage.

Roel Jongenelen en Emile Kallman leggen alles op beeld vast. The Star Company maakt ieder jaar een videoclip met een eigen lied. Het thema, zo is meteen duidelijk, is dit keer het klimaat. De kinderen dragen kussens en plakkaten met teksten als: 'Red de aarde', 'Er is geen planeet B' en 'Wake up'. Die zachte zakken zijn ook


heel geschikt om mee in het rond te meppen. Dat blijkt als de deelnemers even moeten wachten op aanwijzingen van de regie. Binnen een mum van tijd ontstaat er een kussengevecht. Net zo snel als het begonnen is, stopt dat overigens ook weer.

CLOSE-UP

Zo'n clip opnemen is geen sinecure. Minstens drie keer rennen de kleine klimaatactivisten richting de camera. ,,Nu nog een keer een close-up," geeft Jongenelen aan. Op de voorgrond dansen de leden van The Star Company. Zij hebben op school extra kinderen opgetrommeld. Isa Willems van de Angelaschool bijvoorbeeld. De vijfjarige houdt een groot affiche vast. ,,Ik ben niet bij de club, maar de juf las op school een brief voor en daardoor doe ik nu mee."

De activiteit deze middag is slechts een onderdeel van wat The Star Company doet. Dat omvat namelijk ook dans, zang, acteren, vloggen, optredens en persmomenten. Hoogtepunt van het jaar is een benefietconcert dat in maart wordt gegeven. Dan is ook de videoclip te zien.

De opbrengst van het concert gaat naar Stichting Voedselbank Boxtel en kansarme kinderen in de gemeente Boxtel. Arjen Witteveen, voorzitter van de voedselbank, is bij de opnames aanwezig. ,,We staan voor een grote uitgave, want er is een nieuwe vrachtauto nodig. Die kost 75.000 euro. Ik hoop dan ook dat het concert een enorm succes wordt", laat hij weten.

Met de opnames op de Markt en later binnen in het gemeentehuis, heeft The Star Company in ieder geval al op een vrolijke manier de aandacht gevestigd op de benefietshow én op het klimaat: ,,We trekken aan de bel, onze toekomst op het spel!"

p De deelnemers aan The Star Company dansen op de voorgrond. Achter hen onderstrepen kinderen met plakkaten en kussens de klimaatboodschap. Burgemeester en wethouders voegen zich later bij het gezelschap. Zij dansen niet, maar zingen wel mee. (Foto: Albert Stolwijk).


Joshua kampioen voorlezen van gemeente Haaren

Joshua Franken won woensdagmiddag de Haarense kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De leerling van basisschool Willibrordus uit Esch las in schoolgebouw de Sprankel in Haaren een verhaal voor uit het boek Bodyguard. Daarmee werd hij gemeentelijk voorleeskampioen.

Wethouder Adriënne Verschuren van de gemeente Haaren overhandigde hem de bijbehorende beker. Daarnaast ontving Joshua een oorkonde en een boekenbon.

De Essche leerling mag zijn voorleeskunsten nu in de halve finale laten zien. Die vindt plaats op zaterdag 7 maart in theater Jan van Besouw in Goirle. Mocht Joshua daar in de top eindigen, dan mag hij op 7 april naar de Brabantse finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in theater De Leest in Waalwijk.

Joshua uit Esch krijgt de voorleesbeker uit handen van wethouder Adriënne Verschuren. (Foto: gemeente Haaren).