ROEP OM INTEGRALE VISIE ZON EN WIND

Weg naar zonnevelden ligt nog vol obstakels

Jan Hermens

Om in 2030 energieneutraal te zijn, moet Boxtel in dat jaar naar verwachting 2.400 terajoules hernieuwbare stroom opwekken. Daarvoor zijn zeventien windmolens en 270 hectare aan zonnevelden nodig, plus de nodige daken met zonnepanelen. De plaatsing van dit aantal windmolens lijkt irreëel, zo werd dinsdagavond tijdens een informatieve bijeenkomst voor de gemeenteraad gesteld. Minder molens betekent echter meer panelen.

Johan van den Biggelaar is beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Boxtel: ,,De energievraag is in 2030 naar schatting 3.500 terajoules. Daarvan wekken we er nu 141 herbruikbaar op. We verwachten met isolerende maatregelen een besparing van 30 procent te kunnen bereiken. De resterende opgave is dan 2.400 terajoules."

Zonnevelden vormen een geschikte bron van duurzame energie, maar ze mogen niet zomaar overal aangelegd worden. Natuurgebieden komen niet in aanmerking, aardkundig en cultuurhistorisch waardevolle percelen evenmin. Op een kaartje laat Van den Biggelaar zien waar eventueel velden met zonnepanelen gerealiseerd zouden kunnen worden. Dat gebied beslaat zo'n 2.800 hectare en bevindt zich met name ten westen en zuiden van het dorp Boxtel.

Bij het bepalen van de exacte locaties spelen windmolens een rol: zon mag wind niet in de weg staan. Verder is de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk momenteel veel te klein voor een 'energieboost'. De weg naar duurzame energie is dus nog niet met goud geplaveid.

Onder andere Mariëlle van Alphen (Balans), Vera Brouns (CDA) en Dymph van de Vries (VVD) gaven aan de visies op wind- en zonne-energie integraal te willen behandelen en niet, zoals de planning was, na elkaar. Zij vinden dat het moeilijk is om locaties voor zonnevelden aan te wijzen zonder te weten waar windmolens kunnen komen. Die factoren hebben invloed op elkaar.

LEGES

Wim van der Zanden (ook Balans) stelde dat inwoners nadrukkelijker betrokken moeten worden bij de plannen én hij haalde nog een heikel punt aan. In de presentatie stond het voorstel om de leges bij te stellen, om de aanleg van een zonneveld zakelijk aantrekkelijker te maken. Voor een park van tien tot twintig hectare zou 25.000 euro aan leges betaald moeten worden, waar het gangbare tarief voor zo'n vergunning 170.000 euro bedraagt. Van der Zanden: ,,Dat kan toch niet. We moeten overal bezuinigen, dan kun je zulke cadeautjes toch niet weggeven?"

Volgens planning zou de gemeenteraad dinsdag 23 maart een besluit nemen over de visie zonneparken, maar gezien de vele vragen en onzekerheden, is het onwaarschijnlijk dat die datum wordt gehaald.