POLITIEK CAFÉ IN RESTAURANT DE RECHTER

D66 verkent opties voor raadsbreed akkoord

De lokale afdeling van D66 houdt zondag 16 februari een politiek café in restaurant De Rechter. Samenwerken vormt het thema. Tijdens de activiteit wordt verkend of een raadsbreed akkoord binnen de Boxtelse politiek een goed idee is.

Samenwerken is wat Boxtel nodig heeft, vinden de democraten. ,,Niet alleen de gemeente met haar inwoners, maar ook binnen de lokale politiek. In plaats van de traditionele tegenstelling tussen coalitie en oppositie te handhaven, kunnen de raadsleden ervoor kiezen om meer met alle partijen samen te werken." Daarbij verwijst D66 naar het opstellen van een zogeheten raadsbreed akkoord. ,,Dit vraagt een nieuwe manier van denken en is dus ook niet eenvoudig te realiseren."

VERNIEUWING

In feite spreken de politieke partijen dan af dat er op hoofdlijnen hetzelfde gedacht wordt over beleidsstukken. Er bestaat geen oppositie of coalitie meer in dat geval. ,,Voor D66 is het belangrijk om vernieuwing van de lokale democratie niet uit de weg te gaan en te zorgen dat inwoners zich zoveel mogelijk vertegenwoordigd voelen", verklaart de partij.

Het idee is inmiddels bij veel gemeentes een beproefd recept. In 2018 turfde NRC Handelsblad het aantal lokale overheden waar een raadsbreed akkoord werd aangenomen. Tijdens het politiek café wordt van gedachten gewisseld over zo'n overeenkomst. Bijvoorbeeld over welke ervaringen er zijn in andere gemeentes.

Voor de avond zijn twee sprekers uitgenodigd. Voormalig raadslid in de gemeente Cranendonck Ton Dijkmans maakte deel uit van de werkgroep 'Weg met het coalitie-akkoord' en schreef verschillende artikelen over het onderwerp. Hij treedt tevens op als politiek adviseur. Fractievoorzitter Ton van Happen van D66 Geldrop-Mierlo heeft in zijn vorige raadsperiode ervaringen opgedaan met het fenomeen. Het politiek café vindt 16 februari plaats tussen 14.00 en 16.00 uur bij restaurant De Rechter.


Kort nieuws

Bieretiketten

De mensen die bieretiketten van de flesjes halen en verzamelen, kunnen hun hart ophalen. Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 9 februari een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof tussen 10.00 en 13.00 uur. Hoewel er ook bidprentjes, munten en andere items worden geruild, staan de bieretiketten centraal. Entree bedraagt één euro, kinderen tot vijftien jaar mogen gratis naar binnen.

Kunstcafé Coupé

Het vorig jaar geopende kunstcafé Coupé aan het Stationsplein 4 in Boxtel houdt woensdag 12 februari vanaf 20.00 uur zijn maandelijkse spelletjesavond. Inloop is vrij, gezelschapsspellen meenemen mag, maar is niet verplicht.