Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

JAAR NA VERKIEZINGEN VOLGDE WEER EEN GANG NAAR STEMBUS

Esch gaat door na herindeling

RENS VAN DEN ELSEN

Nog minder dan een jaar en Esch valt onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Vandaag deel 3 uit een tweewekelijkse serie.

De eerste maanden na de herindeling van 1 januari 1996 stonden voor Esch vooral in het teken van gewenning. Ineens hadden de bewoners beslissingen over hun dorp niet meer alleen in eigen hand. Ook raadsleden uit Haaren en Helvoirt praatten mee. Met Piet den Ouden (wethouder), Betty van Herpen en Cor van der Zanden was Esch nog wel ruimschoots vertegenwoordigd in de gemeenteraad.

SAMENVOEGEN

Op veel gebieden werden zaken samengevoegd. Zo kwam het plan op tafel om het systeem voor het inzamelen van afval te uniformeren door verschillende formaten containers beschikbaar te stellen en deze te voorzien van chips. Daardoor werden de tarieven voor het ophalen van huisvuil met 10 procent verhoogd. Het zorgde voor het nodige rumoer in Esch, waar inwoners bang waren dat hun tuin vol met containers kwam te staan.

Gebouwd werd er in Esch ook. In de wijkjes Venakkers en In Den Boogerd verrezen zo'n dertig woningen. Toch werd na de herindeling ook de noodklok al geluid. Want de ruimte voor nieuwe huizen was ook toen al beperkt. Een probleem dat nog steeds actueel is nu het plan Reigerskant wordt gerealiseerd.

GEMEENTEHUIZEN

Het geld van de nieuw gevormde gemeente werd in 1996 ook aangewend om het plan voor een nieuw raadhuis op te stellen. Verwachte kosten: tien miljoen gulden. Omdat het onderkomen van de raad in Haaren werd gesloopt, werd tijdelijk gebruik gemaakt van het gemeentehuis in Helvoirt met toevoeging van noodlokalen. Het raadhuis van Esch was te klein en er liepen al gesprekken voor een verkoop van het pand aan de Dorpsstraat 3.

Die nieuwe invulling werd snel gevonden en een modezaak nam er haar intrek. Daarmee was een bedrag van 350.000 gulden gemoeid. Ondertussen zijn er wat wisselingen in de winkel geweest, maar kleding wordt er nog steeds verkocht.

VERKIEZINGEN

De inwoners van Esch mochten nog geen jaar na de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad, opnieuw de gang naar de stembus maken. Aanleiding was de toevoeging van Biezenmortel aan de gemeente Haaren. Hoewel een stemronde in eerste instantie niet nodig was, besloot het Rijk halverwege het jaar toch anders. En dus werd in november het rode potlood weer ter handen genomen. Samenwerking '95 ging uiteindelijk met de winst aan de haal. Daarbij kreeg wethouder Den Ouden veel voorkeursstemmen vanuit zijn woonplaats.

p De nieuwe Haarense gemeenteraad presenteerde zich begin 1996, met vooraan rechts wethouder Piet den Ouden, middelste rij links Cor van der Zanden. Betty van Herpen staat niet op de foto. Een jaar later werd het hele verkiezingscircus weer over gedaan en kon er opnieuw een groepsfoto gemaakt worden. (Foto: Piet van Oers).


Natuurwerkgroep
houdt lezing over
vleermuizen

Onterecht is het dat mensen bang zijn van vleermuizen en dat deze dieren onaangename gewoontes krijgen toegediend. Dat vindt Natuurwerkgroep Liempde (NWG). Tijd dus om dit vooroordeel te tackelen...

Jos Marcelissen doet donderdag 13 februari uit de doeken hoe het echt zit met vleermuizen. De biologieleraar uit Oisterwijk vertelt die avond vanaf 20.00 uur in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 over het bijzondere leven van de fladderende wakers van de nacht.

Vleermuizen weten met echolocatie hun prooi te vinden. Daarmee signaleren ze voedsel in het luchtruim: muggen, vliegen motten. Omdat er in de winter geen insect te bekennen is, slapen zij in die periode.


Oggelvorsen Esch brengen leutglossy huis aan huis

Met nog zo'n twee weken te gaan voor het carnavalsfeest losbarst, brengen de Oggelvorsen zondag 9 februari de Oggelleuter uit. Dit magazine wordt tussen 12.00 en 14.00 uur huis-aan-huis bezorgd.

Zowel prins Thomas d'n Urste als jeugdprinses Raven d'n Urste en hun beide gevolgen brengen het tijdschrift die dag samen met veel vrijwilligers rond in het dorp. Zij bieden niet alleen De Oggelleuter iedereen thuis aan, maar ze zijn voorzien van de groene 'Oggelvorsencollectebus'. Het is dan ook mogelijk om met een vrijwillige bijdrage het Essche carnaval te ondersteunen.

Het is al jaren de traditie dat de kolderglossy op de zondag na de revue. Die begint vanavond en wordt ook morgen, vrijdag 7 en zaterdag 8 februari op de planken in De Es gebracht. De kaarten hiervoor zijn al uitverkocht.

Leuttijdschrift dit weekeinde op Liempdse deurmat

De drukpersen zijn klaar en de Liempdse carnavalskrant is gereed om verspreid te worden. Morgen, vrijdag 7 februari wordt de carnavalsglossy aangeboden aan prins Bernardus d'n Urste. Op zaterdagochtend brengen de Ploegers het tijdschrift rond.

De distributie wordt gecombineerd met de verkoop van lootjes. Tijdens het jeugdcarnaval op maandag 24 februari wordt de trekking daarvan verricht. Ook kunnen Liempdenaren prijzen winnen met de puzzel in de krant. Puzzelaars kunnen het formulier uiterlijk donderdag 20 februari afgeven bij drogist Bewust Beter aan het Raadhuisplein. De hoofdprijs is een handzame camera en printer in één van het merk Canon, met twee extra setjes fotopapier. De tweede en derde prijs zijn respectievelijk 75 en 50 euro aan Op Liemt Gemunt-waardebonnen. De trekking van de prijswinnaars van de puzzel vindt plaats op vrijdag 21 februari bij Bewust Beter.

Liempde

Seniorencarnaval

Prinsenvereniging De Ploegers brengt de hoogtepunten van de zittingsavonden nogmaals op de planken. Na drie succesvolle en uitverkochte koldershows gaan zondag 9 februari de deuren van zaal Het Hof opnieuw open, nu voor 55-plussers en mindervaliden. De toegang is gratis.

Feestbus Loosbroek

Liempdse jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar kunnen op vrijdag 21 februari met twee feestbussen naar Teenageparty Lunenburg in Loosbroek. Vertrek is om 19.00 uur vanaf het Raadhuisplein; de terugreis start 00.30 uur. Een ticket kost elf euro en is te reserveren via e-mail: defeestbusliempde@hotmail.com.

Amnesty International

Amnesty International zoekt collectanten in Liempde voor de landelijke collecte van maandag 9 tot en met zaterdag 14 maart. Vorig jaar leverde de geldinzameling in het dorp ruim 1.400 euro op. Meerdere vaste collectanten hebben zich echter afgemeld en de mensenrechtenorganisatie zoekt versterking. Aanmelden kan bij collecte-coördinator Irene van Hasselt telefonisch op 06-40 03 30 33 of via e-mail: irene.v.hasselt@gmail.com.