Afbeelding
Foto:

VERBINDINGSBIJEENKOMST IN 'DE ROTS'

Ouderenclubs in Boxtel slaan de handen ineen

HENK VAN WEERT

Samen Ouder Worden in Boxtel heet een werkgroep van seniorenorganisaties die gezamenlijk een nieuw beleidsplan hebben opgesteld. Het document kan volgens de samenstellers op een breed draagvlak rekenen. En dat is bijzonder, want tot voor drie jaar geleden was het ouderenbeleid erg versnipperd.

In december presenteerde de werkgroep, bestaande uit Diny Stolvoort (WoonWijs), Leo de Kort (Hobbycentrum Boxtel), Ad van de Brand (Ouderen in Regie) en Jac Nouwens (Kinderboerderij) het nieuwe ouderenbeleid tijdens een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad. Donderdagochtend 13 februari organiseert de werkgroep voor de verschillende belangengroepen een 'verbindingsbijeenkomst' in gemeenschapshuis De Rots.

Daar vindt een forumdiscussie plaats waarvoor naast werkgroeplid Nouwens ook wethouder Marusjka Lestrade, directeur-bestuurder Rob Dekker van woningcorporatie Joost, directeur Jef Mol van Zorggroep Elde Maasduinen en voorzitter Leo Bisschops van KBO Brabant aanschuiven. Na de discussie volgt onder meer een minicollege over betrokkenheid en samenwerken, uitleg over de vier pijlers van het ouderenbeleid en komt aan bod wat goed gaat en wat beter kan.

HET EERLIJKE VERHAAL

Vanuit de werkgroep gaf Stolvoort, gepensioneerd gerontologe, deze week aan dat het tijd wordt om 'het eerlijke verhaal' te vertellen. ,,We móeten ouderen ervan bewust maken dat zij hun huis op orde moeten hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Maar ook dat zij zo gezond mogelijk moeten leven. Het is heel simpel: geld en handen ontbreken op termijn om de almaar groeiende groep ouderen de zorg te geven die ze nodig hebben."

De vergrijzende samenleving kent echter ook positieve ontwikkelingen, stelt Stolvoort namens de werkgroep. ,,Er zijn steeds meer hoogopgeleide senioren die ook nog eens op een gezonde manier oud worden." Het is volgens de Boxtelse wel zaak om hen te mobiliseren. ,,Het aantal mensen dat zich inzet voor ouderenbeleid moet breder worden. Nu zie je toch vaak steeds dezelfde gezichten... Samen moeten we tot een nieuwe vorm van solidariteit komen."

De cijfers spreken volgens Stolvoort voor zich. ,,In Boxtel hebben we straks twaalfhonderd dementerenden waarvan naar verwachting driekwart thuis woont. En van de acht- à negenhonderd mensen woont ongeveer de helft alleen." Het idee dat mensen die zorg nodig hebben allemaal opgevangen worden in tehuizen is volgens de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel een utopie.

VERSNIPPERING

Lange tijd bleek het in Boxtel moeilijk om partijen die zich bezighouden met het lokale ouderenbeleid op één lijn te krijgen. Vier jaar geleden bleek tijdens een presentatie aan de raad nog hoe versnipperd het seniorenbeleid was. Door een herverdeling van taken binnen het college van B en W heeft Marusjka Lestrade de ouderenportefeuille overgenomen.

,,Bij de gemeente is het idee nu écht geland dat we de zaken anders moeten organiseren. Want je kunt wel zeggen dat mensen hun huis moeten aanpassen zodat ze langer zelfstandig kunnen worden, maar daar blijft het niet bij. Onze openbare ruimte is helemaal niet ingericht op ouderen. Met de aanstelling van een coördinator en de inzet van wijkmakelaar Hans Mols geeft het gemeentebestuur aan serieus werk te willen maken van het ouderenbeleid", aldus Stolvoort.

Tijdens een beeldvormende raadsvergadering in december jongstleden werd al duidelijk dat 35 (!) vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met senioren hun fiat aan de nieuwe beleidsnotitie geven die werd opgesteld in samenwerking met de gemeente. Het beleid voldoet volgens Stolvoort aan de normen van de landelijke taskforce Langer Thuis en rust op vier pijlers: regie, eenvoud, integraal en samen (afgekort: REIS). Het beleid is ontwikkeld samen met de gemeente.