Daphne van de Zande zoekt vrienden, bijvoorbeeld om samen met de honden te wandelen, een terrasje te pikken of naar de bioscoop te gaan. (Foto: Albert Stolwijk).
Daphne van de Zande zoekt vrienden, bijvoorbeeld om samen met de honden te wandelen, een terrasje te pikken of naar de bioscoop te gaan. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ESSCHE ZET MOEDIGE STAP OM MAATJES TE VINDEN

Daphne wil bestendige vriendschap

Jan Hermens

Contacten leggen kan ze wel, maar deze onderhouden vindt ze moeilijk. Daphne van de Zande (22) uit Esch zoekt vrienden. Ze onderneemt soms uitjes alleen, of gaat met haar zussen of haar moeder op stap, maar het liefst zou ze samen met een vriend of vriendin leuke dingen doen. Dus zette ze een moedige stap door een oproep in plaatselijke media te zetten.

,,Ik ben niet op zoek naar een relatie, maar naar mensen met wie ik kan wandelen met de honden, om in de zomer een terrasje mee te pikken of naar de bioscoop te gaan." Om haar doel te bereiken, sloot ze zich al aan bij Facebookgroep Brabant Maatjes, een online platform dat eenzame jongeren met elkaar in contact brengt. ,,Maar daar kom ik vooral mensen tegen die ver weg wonen. Ik richt me nu op mijn omgeving, dat is praktischer."

Via welzijnsinitiatief Gewoon Gezond in de gemeente Haaren kwam Daphne op het idee een krantenbericht te laten plaatsen. ,,Gewoon Gezond brengt ook mensen met elkaar in contact, maar dat gaat meer om ontmoetingen tussen ouderen."

EENZAAMHEID

Met haar zoektocht naar een maatje kaart de Essche een thema aan dat zo langzamerhand meer aandacht krijgt: eenzaamheid onder jongeren. Niet voor iedereen is een vaste vriendenkring vanzelfsprekend. Sterker nog, landelijk gezien voelen tienduizenden jongvolwassenen zich regelmatig alleen. Daphne is dus bepaald niet de enige. In september vorig jaar is op de website join-us.nu zelfs een meldpunt geopend voor eenzame jongeren. De stichting achter deze website helpt jongeren sociaal sterker te worden en vriendschappen te sluiten. Volgens onderzoeker Gerine Lodder van de Universiteit Tilburg zijn er verschillende veelvoorkomende oorzaken van eenzaamheid: depressieve gedachten bijvoorbeeld, een beperking waardoor iemand aan huis gebonden is of, zoals bij Daphne, problemen met het opbouwen en onderhouden van vriendschappen.

GENEGEERD

De jonge vrouw deed eerder al pogingen om aansluiting te vinden bij een vereniging, maar die liepen spaak. Bij sportclubs werd ze genegeerd, bij De Blauwe Vogels (speltak van scouting voor jongeren met een beperking - red.) voelde ze zich niet op haar plaats. ,,Mijn autisme maakt het voor mij lastig om me in een groep mensen te handhaven. Ik neem bijvoorbeeld woorden letterlijk. Ironie kan bij mij verkeerd overkomen," aldus Daphne. ,,De jeugd communiceert veel via WhatsApp", vult moeder Rianne aan, ,,en gebruikt afwijkende woorden, een soort eigen taal. Dat is ingewikkeld voor Daphne, vooral als het om figuurlijk bedoelde berichtjes gaat."

Wie de Essche spreekt, ziet een vriendelijke, goedlachse jonge vrouw die veel meer is dan haar beperking. Ze omschrijft zichzelf als vrolijk, spontaan, zorgzaam en loyaal. En ze houdt enorm van dieren. De aanhankelijke hondjes Molly en Tezz vormen daarvan het levende bewijs. ,,Ik heb ook nog een kat en kippen."

Niet voor niets is Daphne opgeleid tot dierverzorgster, al werkt ze niet in die branche. ,,Ik doe productiewerk bij de WSD en wil post gaan bezorgen in Boxtel. Voor honden ben ik niet bang," grapt ze. In haar vrije tijd kijkt ze graag films en series. ,,Lord of the Rings vind ik mooi en Harry Potter. Mijn favoriete serie is Necessary Roughness, daar zit veel drama in."

Eropuit gaan, dat ziet ze ook wel zitten. Winkelen bijvoorbeeld, zoals vrijdag in 's-Hertogenbosch. Met een meisje dat op haar oproep gereageerd heeft en dat ze die dag voor het eerst ontmoette. ,,Ja, ik heb al positieve reacties ontvangen. Er zijn ook mannen die een relatie willen, maar daar ga ik niet op in." De jonge vrouw hoopt dat haar initiatief tot bestendige vriendschappen leidt. De eerste schreden zijn in ieder geval gezet.

Wie Daphne wil leren kennen en een vriendschap met haar wil opbouwen, kan haar bereiken via telefoonnummer 06-19 47 47 87.


Anderhalf jaar cel voor Liempdenaar met drugsloods

De 61-jarige Liempdenaar in wiens loods in mei vorig jaar een xtc-lab werd ontdekt, gaat achttien maanden de cel in. De rechtbank in 's-Hertogenbosch vindt dat de man heeft weggekeken. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twee jaar gevangenisstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Twee verdachten uit Weert krijgen vier jaar cel. Zij produceerden de drugs in de boerenschuur aan de Savendonksestraat, oordeelt de rechter.

De politie ontdekte in de loods een grote hoeveelheid grondstoffen voor harddrugs; genoeg om zeker 12,5 miljoen xtc-pillen te fabriceren. De Liempdse eigenaar van het pand zei in januari voor de rechtbank van niets te weten, ondanks de sterke chemische lucht die op zijn terrein hing.

De rechter geloofde het verhaal van de man niet, omdat hij pal naast de drugsloods dagelijks zijn varkens voerde. Bovendien werden allerlei materialen en grondstoffen naar de loods gebracht, werden wanden geplaatst en een luchtafvoer geïnstalleerd. Zaken die de veroordeelde gezien moet hebben, omdat zijn woning vrij zicht heeft op de loods.

Als iedereen wegkijkt of instemt met deze praktijken, blijft het probleem bestaan, aldus de rechtbank. Die noemde de Liempdenaar een 'essentiële schakel in het geheel'. Dat een verboden jachtgeweer en munitie in zijn woning werden aangetroffen, is meegeteld in de strafbepaling.

Tijdens de inval zaten twee andere mannen, 30 en 31 jaar oud uit Weert, in het vakantiehuisje op het Liempdse perceel. Zij zeiden dat ze twee dagen lang afval uit de loods ruimden, maar dat vond de rechtbank ongeloofwaardig. Op hun kleding zaten spetters die alleen van het productieproces afkomstig konden zijn.