Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Ecoduct vanuit Boxtel niet per auto bereikbaar

VERVOLG VOORPAGINA

Door de bouw van de natuurbrug over het spoor is een verbinding ontstaan tussen de natuurgebieden De Mortelen (ten westen van de spoorlijn) en De Scheeken (ten oosten van de rijksweg A2). Over de snelweg werd in 2005 al zo'n ecoduct gerealiseerd. Beide passages moeten voorkomen dat dieren eindigen als platgewalst kraaienvoer als zij zich van het ene naar het andere gebied verplaatsen.

Het complete project kostte circa 7,5 miljoen euro. Dat geld komt van het Rijk en de provincie. BAM Infra en ProRail hebben het bouwwerk gerealiseerd. Brabants Landschap is eigenaar van de grond aan beide zijden van de overspanning. Renders: ,,Vandaar dat wij nauw betrokken zijn bij de totstandkoming."

De natuurbrug is zaterdag 8 februari tijdens de open dag gratis toegankelijk vanaf de Monnikenweg op de grens van Boxtel en Best. Die is zaterdag vanuit Boxtel uitsluitend per fiets of lopend bereikbaar via de Bestseweg, de westelijke parallelweg van de A2. Automobilisten kunnen parkeren bij De Vleut, hoek Koppelstraat/N619 in Best. Vanaf daar worden pendelbussen ingezet naar de natuurbrug en terug. Vanaf de bushalte is het achthonderd meter lopen naar het ecoduct. Op en rond de overspanning kan het nat zijn, laarzen of stevige schoenen worden aanbevolen.


Verkeerssituatie Markt doorn in oog CDA-fractie

,,De nieuwe inrichting van de Markt zorgt voor verwarring vanwege niet geplaatste verkeersborden en nauwelijks te onderscheiden bestrating." Dit schrijft de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad aan het college van B en W.

De parkeerperikelen in het centrum van Boxtel leidden vorige week al tot drie ingezonden brieven in Brabants Centrum. Ook de politiek en de gemeente Boxtel ontvingen onder meer van inwoner Ruud van Nooijen, die met een verkeerskundige op pad ging om te praten over het onderwerp, ingezonden stukken over verkeerssituaties in het centrum.

Het vormt voor de CDA-fractie aanleiding om schriftelijk aan het gemeentebestuur te vragen om opnieuw te kijken naar de verkeersstromen op en rond het plein. Zo wijst de politieke partij op onduidelijke afscheidingen tussen de rijbaan, parkeervakken en het voetgangersgebied op de Markt. Ook de verkeersborden mogen van de christendemocraten worden aangepakt. Ruim een jaar na de oplevering van het vernieuwde plein, voldoet dat nog niet aan de eisen van verkeersveiligheid en -duidelijkheid, aldus CDA.

Daarnaast speelt ook de kwestie rondom handhaving. Wanneer gaat er bekeurd worden, vragen de fractieleden zich af. Zij willen weten in hoeverre er voldoende handhavers zijn en of die ook problemen ondervinden met onduidelijke verkeersborden.

q De verkeersborden op en rond de Boxtelse Markt zorgen voor verwarring bij weggebruikers, vindt het CDA. (Foto: Peter de Koning, januari 2019).