Afbeelding
Foto:

What's up, Renée en Yannick?

Is het verstandig om te stoeien op de fiets? Mag je een bus inhalen als die stilstaat bij een halte om mensen op te pikken? Wie heeft er voorrang: naast elkaar fietsende schoolkinderen of racende wielrenners? Twintig van dit soort vragen kregen Renée Jansen (11), Yannick Mommersteeg (10) en de rest van groep zeven van De Beemden maandagmiddag voorgeschoteld. De leerlingen van de basisschool deden mee aan de digitale verkeersquiz van Veilig Verkeer Nederland.

Vijftien van de twintig vragen goed! Wauw, dat is een mooi resultaat. Renée en Yannick, wat vonden jullie van de quiz? ,,Heel leuk en spannend", vertelt Renée over de interactieve, online quiz met filmpjes en foto's. Directeur Tom van Esch liet de vragen zien op het digitale schoolbord in de klas waarna de leerlingen mochten overleggen. Vervolgens werd gestemd welk antwoord het juiste was. ,,Ik vond hem soms ook heel moeilijk, hoor", gaf Yannick toe.

En, hebben jullie al lang verkeersles? ,,Ja, heel lang. Al sinds groep drie!", vertelt Yannick. Renée: ,,Dan leren we over regels en borden."

Dat lijkt me nog niet zo gemakkelijk. Gebruiken jullie de lessen ook wel eens in het echt? Renée: ,,Ja hoor. Mijn ouders brengen mij soms met de auto, maar ik ga ook met de fiets naar school. Dan moet ik wel goed oppassen; ik kom langs een héél druk kruispunt." Yannick: ,,Ik loop meestal naar school, maar ik ga altijd met de fiets naar voetbaltraining. Toen ben ik zelfs een keer tegen een verkeersbord aangefietst! Ik keek om naar een meisje waarmee ik samen fietste, omdat zij een andere route nam. Toen zag ik twee borden te laat. Eentje kon ik nog ontwijken, maar tegen de andere reed ik keihard aan." Oei! Dat is niet zo mooi. Had je je ergens pijn? ,,Nee hoor, maar mijn fiets lag wel helemaal in de kreukels", vertelt Yannick.

De verkeersquiz die jullie net hebben gemaakt, was een voorronde voor een landelijke finale ergens in Nederland (locatie is nog onbekend - red.). Daarmee kunnen jullie een mooie prijs winnen. Maken jullie een beetje kans, denken jullie? ,,Zeker weten!", zeggen de kinderen in koor. ,,Ik zou er wel graag naartoe willen en ik denk dat we echt kunnen winnen", zegt Renée. Yannick:,,Maar ik vind het ook wel spannend hoor!" (Tekst en foto: Jules Hameleers).