Behendig vulde tapper Gerrie van der Mee de afgelopen jaren de pullen met gerstenat. Traditiegetrouw komt er al jaren op Hemelvaartsdag bier uit de dorpspomp ter verwelkoming van nieuwe inwoners van Esch. (Foto: Gerard Schalkx).
Behendig vulde tapper Gerrie van der Mee de afgelopen jaren de pullen met gerstenat. Traditiegetrouw komt er al jaren op Hemelvaartsdag bier uit de dorpspomp ter verwelkoming van nieuwe inwoners van Esch. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GERRIE VAN DER MEE STAAT VOOR HET LAATST ACHTER DORPSPOMP

'Biertapper heeft altijd laatste woord'

RENS VAN DEN ELSEN

Na precies tien jaar stopt Gerrie van der Mee als ceremonieel biertapper tijdens het Essche Bierpompfeest. Hij staat dit jaar op Hemelvaartsdag, 21 mei, nog eenmaal achter de pomp op de hoek waar Leunisdijk, Haarenseweg en Postelstraat bij elkaar komen. ,,Je leert veel nieuwe mensen kennen als je gratis bier weggeeft", vertelt Van der Mee lachend.

Van der Mee woont in Haaren, maar heeft zich lange tijd ingezet voor de Essche gemeenschap. Zo was hij onder meer ooit prins carnaval en voorzitter van de muziekvereniging. Omdat zijn kinderen alles in zijn woonplaats doen, werd het voor Van der Mee steeds lastiger om telkens naar Esch te rijden. De rol van biertapper was de laatste functie die hij nog bekleedde in het dorp. ,,Omdat Haaren en Esch straks niet meer officieel bij elkaar horen, vond ik het ook tijd om iemand anders deze erebaan te gunnen. Daarom heb ik zelf besloten om te stoppen", aldus Van der Mee.

De organisatie van het jaarlijkse evenement liet de wisseling van de wacht wat nonchalant tussen de regels doorschemeren op haar Facebookpagina. Daar liet stichting de Essche Bierpomp weten dit jaar een nieuwe biertapper voor 2021 te presenteren. Die persoon is inmiddels al gevonden, maar het bestuur laat de identiteit een verrassing voor Hemelvaartsdag.

INTERNATIONAAL

In de afgelopen jaren heeft Van der Mee naar eigen zeggen veel mooie momenten mee mogen maken als dorpskastelein. ,,Toen ik begon, mocht ik meteen gebruik maken van de vernieuwde pomp. Een ander hoogtepunt was het jubileum van Friends of Europe, waarbij ik in meerdere talen de internationale gasten te woord mocht staan," mijmert de sociaal actieve Van der Mee.

Het dorpsfestijn heeft dan ook een speciale plek in zijn hart. ,,Een week voor Hemelvaartsdag gaan we altijd langs bij de nieuwe inwoners om een bierpul te overhandigen. Veel mensen zien ons dan aankomen en denken dat we komen collecteren. Maar we komen juist iets brengen. Het is altijd mooi om die reacties dan te zien", vertelt Van der Mee.

In zijn tijd als 'pullenvuller' heeft hij drie burgemeesters zijn goudgele drank mogen schenken. Soms leverde dat bijzondere situaties op, maar Van der Mee bemoeide zich dan niet met de politiek. Lachend: ,,Al heb je als biertapper wel het laatste woord. Dus als zich een mogelijkheid voordeed om een wethouder of burgemeester van repliek te dienen, liet ik die niet aan me voorbij gaan."

TIP VAN DE SLUIER

De 55e editie van het Essche Bierpompfeest is op donderdag 21 mei. De komende maanden licht de organisatie steeds een tipje van de programmasluier op. Zo is al bekend dat op deze Hemelvaartsdag een cartoonist aanwezig is en er wordt een FIFA-toernooi gehouden. De traditionele feestelijkheden zijn niet alleen voor de nieuwe inwoners van Esch, maar alle dorpsgenoten komen hier gezellig samen om te genieten van muziek, dans en een biertje uit de dorpspomp.


Kolderzitting wordt zoektocht naar oplossingen

Problemen, Liempde heeft er genoeg. De inventieve inwoners gaan zelf op zoek naar oplossingen. Dweilorkest Op Naor d'Honderd biedt daarvoor een podium tijdens de jaarlijkse kolderzitting op carnavalszondag 23 februari vanaf 10.30 uur in café Het Wapen van Liempde.

Met een nieuwe Haagse burgemeester en de kersverse uitheemse geestelijk herder ziet het orkest al een 'taalprobleem' in het dorp ontstaan. Tevens zijn de wijzerplaten uit de kerktoren verdwenen, wachten verkiezingen vanwege de herindeling met Esch en staken de bouwplannen. Kortom: genoeg voer voor discussie tijdens de kolderzitting. Wie gebruik wil maken van het inspraakrecht kan zich aanmelden bij Gerard Schalkx van Op Naor d'Honderd via telefoonnummer 06-49 78 20 50.