Op bouwlocatie Princenlant IV aan de Beneluxlaan worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een appartementencomplex met 34 woningen. Die zijn allemaal verkocht. (Foto: Henk van Weert).
Op bouwlocatie Princenlant IV aan de Beneluxlaan worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een appartementencomplex met 34 woningen. Die zijn allemaal verkocht. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

VORIG JAAR WEINIG NIEUWBOUW IN BOXTEL, GEMEENTE VOORZIET INHAALSLAG

Woningbouwambitie Boxtel lijkt onhaalbaar

Jan Hermens

De ambitie die de gemeente Boxtel in haar woningvisie toont, lijkt ze niet waar te kunnen maken. In het beleidsstuk dat de gemeenteraad in 2016 vaststelde, staat het voornemen om in 2025 1.315 woningen gebouwd te hebben. Dan moet er wel erg snel en hard gewerkt worden, want in de periode 2016 tot en met 2019 nam het aantal nieuwbouwwoningen in de gemeente Boxtel met slechts 144 toe. Nog 1.171 te gaan in vijf jaar.

De prognose van de provincie is iets minder ambitieus. Zij voorziet in de periode 2018 tot en met 2027 een uitbreiding van het Boxtelse nieuwbouwarsenaal met 1.295 huizen. Om die doelstelling te halen zijn nog 1.215 woningen nodig. ,,Onze planning geeft aan dat we aan de verwachting van de provincie voldoen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

In 2019 zijn er vijftig nieuwbouwwoningen in de gemeente Boxtel bijgekomen. Daarmee is de totale woningvoorraad door nieuwbouw met 0,4 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Landelijk gezien ligt de stijging op 0,9 procent. In Noord-Brabant was de groei zelfs nog wat hoger, namelijk 1,1 procent. Boxtel blijft daarbij achter, maar voorziet een inhaalslag.

Buurgemeenten Vught, Sint-Michielsgestel, Haaren, 's-Hertogenbosch en Meierijstad halen niet allemaal het landelijk gemiddelde, maar hebben vorig jaar wel meer gebouwd dan Boxtel. De woordvoerder van wethouder Peter van de Wiel reageert: ,,Het is een vergelijking van appels met peren, doordat de gebieden, behoeftes en woningbouwmogelijkheden zo ontzettend van elkaar verschillen als je naar een landelijk gemiddelde kijkt."

IN DE LIFT

Overigens zit de woningbouw in Boxtel wel in de lift. In 2018 verrezen in de gemeente dertig nieuwe huizen, in 2019 waren het er twintig meer. En een verdere toename is op komst: ,,Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende woningbouwplannen. Princenlant IV, Hobbendonk, Heem van Selis, Achter den Eijngel en Pastorietuin Liempde zijn heel ver in de procedure. Diverse andere plannen worden dit jaar nog aan de gemeenteraad voorgelegd. Er is dus volop activiteit."

Voor het grootste project, Heem van Selis, heeft de gemeenteraad al groen licht gegeven en ook is gebleken dat stikstof de bouw niet belemmert. De voortgang van Pastorietuin Liempde, het kleinste plan, hangt samen met een uitspraak van de Raad van State die nog volgt.

Hoeveel nieuwbouwwoningen Boxtel in 2020 denkt op te leveren, is niet met zekerheid te zeggen. ,,Dat hangt af van hoe snel procedures doorlopen worden. Dat hebben wij als gemeente niet volledig in de hand," aldus de zegsvrouw.