Afbeelding
Foto: Hans Verberk

Dertig jaar verbroedering in Boxtel met taekwondo

,,Als je maar één ding onthoudt: taekwondo is voor 50 procent techniek en voor 50 procent familie, vriendschap en verbroedering." Dat zei grootmeester taekwondo Peter Sanders zaterdag ter ere van Taekwondo School Dekker (TSD). De sportschool, in 1990 opgericht door sabum Ad Dekker, vierde afgelopen weekend het dertigjarig bestaan in haar thuishaven: de Prinses Amaliaschool.

Na enkele maanden van voorbereiding om het lustrumfeest goed te laten verlopen, liet een kleine groep enthousiastelingen van TSD (oud-)leden, familie, vrienden en genodigden de dojang binnen.

Onder leiding van sabum Atmane Qoubbane werd een training verzorgd voor zo'n honderd verschillende mensen. Variërend van de hoogste dan-graadhouders tot bezoekers die voor het eerst kennismaakten met deze sport. Op knappe wijze bood Qoubbane iedereen een gevarieerde, maar vooral intensieve training.

EERST WERKEN

Dat taekwondo verbroedert, was vooral te merken aan het plezier dat de mensen beleefden, zowel op de vloer als aan de kant. Voorafgaand aan de training was er een kort woordje door een van de bestuursleden: Alex van Vreede. Hij nodigde iedereen uit om een hapje te eten in gemeenschapshuis De Walnoot. Maar wel ná de training. ,,Want eerst wordt er hard gewerkt."

Nadat iedereen zich had omgekleed, opgefrist en een plekje aan tafel in De Walnoot had bemachtigd, begon het echte feest. Met daverend applaus werden sabum en oprichter Ad Dekker en zijn vrouw Marij ontvangen. Tijdens een speech werd het tweetal geëerd vanwege het dertigjarig bestaan van TSD en zijn al veertig jaar durende persoonlijke inzet voor taekwondo, hapkido en boksen.

Zelfs mensen uit België en Duitsland waren afgereisd om sabum Dekker te eren voor dit lustrum. Ook grandmaster Sanders hintte naar het volgende feest dat TSD mag gaan vieren: ,,Over anderhalf jaar mag Ad op voor zijn masters-titel. En ook dan geldt: 50 procent inzet en 50 procent familie."

HERINNERINGEN

Sabum Dekker werd overladen met cadeaus en genoot zichtbaar van de aandacht. Namens TSD werd een houten plaat overhandigd met daarop dertig jaar herinneringen én de mededeling dat het tweede deel van het cadeau overhandigd zal worden op het aankomende jubileumkamp. Want als TSD vier je zo'n jubileum niet alleen. Het is namelijk 50 procent feest en 50 procent familie.

* * *

Deze maand reist sabum Dekker op uitnodiging van de International Taekwon-do Federation (ITF) naar Zuid-Korea om er les te geven in het hoofdkantoor van de organisatie die de sport wereldwijd ondersteunt.

Afbeelding