De Partyploegers zorgden voor vermakelijke intermezzo's tijdens de Zittingsavonden.
De Partyploegers zorgden voor vermakelijke intermezzo's tijdens de Zittingsavonden. Foto: Hans van Doorn

NA VIJFTIG JAAR BLIJKEN DE ZITTINGSAVONDEN VAN PLOEGERSLAND IMMER POPULAIR, MET GOEDE REDEN

Geoffrey keert als 'paus' terug voor zittingsavonden

PÅL JANSEN

Fantastische optredens waren donderdag tot en met zaterdag te bewonderen in Het Hof in Liempde. De jaarlijkse zittingsavonden vonden plaats en traditiegetrouw zat de zaal telkens tot de nok toe vol. Hoewel iedereen op de planken schitterde, bleek het weerzien van oude bekenden dé verrassing van de avond. Zo keerde 'paus' Geoffrey voor even terug in Ploegersland.

Het vijftigjarig jubileum van de zittingsavonden van De Ploegers vroeg om een speciale editie. En dat werd het ook. De prinsenvereniging wisten haar dorpsgenoten te vermaken, een hak te zetten en hen toch weer met een fijn en warm gevoel naar huis te sturen. De optredende deelnemers speelden met een hunkering naar het verleden - wat nog maar eens benadrukt werd met een variant op Toen was geluk heel gewoon door Paul Saris.

TOON VAN BREUGEL

Zo passeerde de periode waarin de in 2011 overleden Toon van Breugel nog als lokale politicus én kastelein van Het Wapen van Liempde actief was. Uiteraard werd hij - volgens velen op precies de goede manier - gespeeld door de huidige uitbater van het café: Ad Schelle.

De betweterige dochter van Van Breugel bleek goed op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen. ,,Misschien moeten geestelijken nu nog naar Indonesië op missionaris, maar er komt nog een tijd dat ze vanuit Azië naar Nederland komen om missiewerk te verrichten." Waarop Van Breugel antwoordde: ,,Tuurlijk wijsneus, dus gij wilt zeggen dat hier straks een zwarte pastoor rondloopt in Liempde? Ik beloof-oe: da gêh nie gebeure!"

VESPA

Maar ook een blik op het Ploegersland van de toekomst bleef niet uit. Hét moment van de avond was voor niemand minder dan 'paus' Geoffrey de Jong. De voormalige kapelaan van Liempde maakte zijn rentree in het dorp tijdens een toekomstversie van De Wereld Draait Door (DWDD) rond het jaar 2040. De Jong had in de tussentijd carrière als geestelijke gemaakt: ,,Maar het is heerlijk om hier terug te zijn. Het is ook een kleine moeite om met mijn Vespa vanuit Rome terug naar Liempde te komen."

Saris en consorten voldeed met de lokale DWDD weer aan de hooggespannen verwachtingen. In de persoon van Geert Hoest zette Saris zijn gasten in de schijnwerpers, met als thema 'tijd'. ,,Hoest", zei hij telkens. Of hij daarmee zijn gasten verwelkomde of aan hen vroeg hoe het met ze ging, dat werd niet duidelijk. De presentator zorgde niet alleen dat De Jong zijn rentree maakte, ook de voormalig kruideniers Ad en Anja Schellekens verrasten het publiek met hun verschijning.

Tussen de bedrijven door zorgden de dansende Partyploegers voor vermakelijke intermezzo's . En Martien Watt en Jan Volt (René Knoops en Arthur Brands) bewaakten de rode draad van de avond. Met hun tijdmachine reisden de twee techneuten langs verschillende decennia.

Nadat ook hofkapel De Kromploegers zich tussendoor presenteerde, kroop Theo Megens in de huid van Martien Meiland. Getooid in roze hemd en sjaal - 'wijnen, wijnen, wijnen' - vroeg hij zijn cursisten van de schilder-workshop die hij gaf, hoe het met hun creaties stond. Onder hen Herman Brood. ,,Hermannetje van me... gaat-ie wel een beetje goed? Je hebt nog niks op doek staan!" Brood: ,,Binnenkort maak ik er een eind aan."

Al met al schotelden De Ploegers een ruim drie uur durende show voor. Het knetterende slotoptreden van 'Abrahams' Ruud Bouwmans en Mitch Stupers bezorgde de toeschouwers nog een laatste maal de tranen van het lachen.

pp Voormalig kapelaan Geoffrey de Jong (foto rechts) bleek geestelijk carrière te hebben gemaakt. De Partyploegers zorgden voor vermakelijke intermezzo's. (Foto's: Hans van Doorn).

Voormalig kapelaan Geoffrey de Jong bleek geestelijk carrière te hebben gemaakt in het Liempdse DWDD-programma dat in 2040 plaatsvond.
De persiflage van huize Van Breugel bleek een schot in de roos bij het Liempdse publiek.