Freek Clercx bleek goed op schot voor JRC Boxtel. Hij werd na Jaap van Loon de meest scorende basketballer in de wedstrijd tegen OBC. (Foto: Hans Verberk).
Freek Clercx bleek goed op schot voor JRC Boxtel. Hij werd na Jaap van Loon de meest scorende basketballer in de wedstrijd tegen OBC. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

BOXTELSE BASKETBALLERS WINNEN VAN OSSE HEKKENSLUITER

JRC zet goede stap richting handhaving

Door hekkensluiter OBC Oss te verslaan, deden de basketballers van JRC vrijdag goede zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg van coaches Steven Besuijen en Felix Clercx won in sporthal De Braken met 84-66. Besuijen: ,,Het was een hele waardevolle overwinning, omdat wij hiermee aansluiting vinden met de teams boven ons. Wij moeten nog minimaal één plekje stijgen om handhaving in de tweede divisie veilig te stellen."

Voorafgaand aan het duel werd stilgestaan bij het overlijden van de Amerikaanse oud-basketballer Kobe Bryant (41). Hij overleed vorige week tijdens een helikoptercrash. De spelers van beide teams stonden gemengd in een grote cirkel stil bij het tragische ongeluk, waarbij ook de dochter van Bryant overleed. De herdenking duurde precies 24 seconden, verwijzend naar het rugnummer van de inspirerende NBA-legende.

Hoewel Besuijen en Clercx geen beroep konden doen op Viktor van Lokven en Remy van de Snepscheut (beiden waren geblesseerd), startte JRC prima. Oss hanteerde een kleine zone die door JRC werd ontmanteld door goede schoten en sterke inside-acties. Verdedigend zetten de Boxtelaren veel druk. Na acht minuten stond de thuisploeg al met 21-2 voor. Daarna wisten de bezoekers het netje wel te vinden, maar JRC eindigde het eerste kwart met 26-12.

POTJE DRIEPUNTERS

Het tweede kwart begon met een potje driepunters schieten, waarbij het scoreverloop gelijk op ging. Door hun actieve verdediging kwamen de gastheren wel in de foutenlast en moest het team flink wisselen om later in de wedstrijd niet in de problemen te komen. Ruststand: 51-31.

De luxe van twintig punten voorsprong is fijn, maar niet genoeg om de winst naar veilig te stellen. Het was dan ook belangrijk om de ruime marge te handhaven, om zo een duidelijk statement te maken voor de resterende wedstrijden in deze competitie. Het derde kwart begon echter dramatisch voor de gastheren. JRC kreeg drie driepunters te verwerken, zonder daar zelf een score tegenover te zetten. De ploeg vluchtte een time-out in om het ritme van OBC Oss te breken en elkaar aan te spreken op het slappe begin. Die break bleek waardevol. De JRC-spelers rechtten de rug en herstelden de voorsprong. Het kwart werd weliswaar verloren, maar de schade bleef beperkt tot twee punten.

Het vierde kwart kon vervolgens administratief worden afgedaan. Beide teams gooiden de ballen nog binnen, maar het verschil werd nauwelijks groter of kleiner. Daardoor nam JRC definitief afstand van de rode-lantaarndrager.

Topscorers: Jaap van Loon, 21 punten; Freek Clercx, 17 punten.


WERELDKAMPIOEN TOONT EEN IJZERSTERK STAALTJE BILJART

Jaspers en co te sterk voor 't Ivoor

Niemand minder dan wereldkampioen Dick Jaspers stond zondagavond aan een Boxtelse biljarttafel van 't Ivoor. In het clubgebouw van de vereniging aan de Voetboog werd namelijk een bekerwedstrijd gespeeld tussen het Haarlose HCR Prinsen en het eredivisieteam van 't Ivoor. Uiteindelijk bleken Jaspers en consorten een maatje te groot voor de thuisbiljarters.

Sinds 2018 wordt er eredivisiebiljart gespeeld in Boxtel. Diverse topspelers kwamen destijds naar de vereniging om vanuit de thuishaven van 't Ivoor de strijd aan te gaan met de rest van 's lands beste formaties. Zij komen uit in de zogeheten Buffalo League.

PITTIG PROGRAMMA

Ook de bekerwedstrijden worden op hoog niveau gespeeld. Zo kwam zondag HCR Prinsen op bezoek. Met in de gelederen de beste speler ter wereld: Dick Jaspers. De gasten hadden zondag een pittig programma. Zij moesten 's middags naar Oosterhout om aan te treden tegen 't Hartje van Oosterhout. Aansluitend vertrok de ploeg naar Boxtel voor de ontmoeting met 't Ivoor.

De gastheren hadden desondanks niets in te brengen tegen het topteam uit Haarlo. Het bekerduel werd ruimschoots verloren met 8-0. De score liep op naar 10-2 in sets.

Toch is 't Ivoor nog niet uitgeschakeld in het bekertoernooi. Zondag 29 februari wordt namelijk om 19.00 uur de return-wedstrijd gespeeld in de Gelderse Achterhoek.

q Meervoudig wereldkampioen Dick Jaspers speelde zondag met zijn ploeg HRC Prinsen uit Haarlo in Boxtel. Het eredivisieteam van 't Ivoor verloor de ontmoeting kansloos met 8-0. (Foto: Hans Verberk).


Afbeelding