Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

INWONERS VAN ESCH GRAVEN SAMEN NAAR HUN GESCHIEDENIS

'Op ontdekkingstocht naar verleden'

RENS VAN DEN ELSEN

In navolging van Liempde en Gemonde, gaat ook Esch op diverse plekken graven naar zijn eigen geschiedenis. Dit alles in het kader van het project Community Archaelogy in Rural Environments (CARE). In het weekend van 18 en 19 april gaan inwoners in zelf gemaakte putjes van een kubieke meter op zoek naar sporen uit het verleden. Woensdag 12 februari is er een informatiebijeenkomst in dorpshuis De Es voor alle nieuwsgierigen.

CARE is een Europees onderzoek naar dorpsontwikkeling, geleid door de Universiteit van Amsterdam. Onder de noemer gemeenschapsarcheologie staat niet alleen de tastbare geschiedenis centraal, maar ook de bereidheid van een kleine gemeenschap om samen in het verleden te duiken.

Hoewel in de jaren vijftig en zestig een aantal zeer bijzondere Romeinse vondsten zijn gedaan, is dát niet de reden geweest om het dorp mee te nemen in het archeologisch onderzoek. ,,Nee, eerder de ligging van Esch binnen nationaal landschap Het Groene Woud", legt lid van de werkgroep Theo van Dooren van heemkundekring De Kleine Meijerij uit. De Esschenaar is samen met heemkundigen Karin de Bie, Koen Pillot en voorzitter Anton van Dorp betrokken bij de organisatie van het CARE-project in het dorp.

De bedoeling is dat inwoners van Esch in hun eigen tuin, of bij iemand anders, een put delven en vervolgens de opgegraven grond doorzoeken. De universitaire onderzoekers hebben daarbij ook al locaties op het oog, waar de kans groot is dat er iets gevonden kan worden. Van Dooren: ,,We zoeken dus ook contact met mensen die zich niet hebben opgegeven, maar die wel in de interessante gebieden wonen."

Het graven van putten gaat zeer nauwkeurig. ,,Even een gat maken en het zand over je schouder gooien, is er niet bij. Dit gaat heel precies. Er zijn richtlijnen opgesteld en er is een handboek waarin de werkwijze beschreven staat", legt Van Dooren uit, terwijl hij het draaiboek erbij pakt. ,,Kijk, de put wordt opgedeeld in kleine vakjes en die moeten allemaal apart uitgezocht en afgevinkt worden", laat de heemkundige zien.

Dat een gat graven, zelfs al is het in de eigen achtertuin, niet zomaar mag, bleek al snel toen de werkgroep met het project aan de slag ging. ,,We moeten een compleet puttenplan bij de gemeente overleggen om een vergunning te krijgen. Daarnaast zijn alle vondsten geen eigendom van de grondeigenaar, maar van het Rijk. Zeker als ze een bepaalde archeologische waarde hebben", legt Van Dooren uit.

VOOR DE KLAS

Tijdens het archeologisch weekend in april kunnen de inwoners zelf aan de slag of meehelpen bij andere putten. De Es geldt die dagen als het hoofdkwartier waar alle gevonden voorwerpen worden gedetermineerd. Op zaterdag wordt er van 09.00 tot 16.00 uur gewerkt en op zondag tot 15.00 uur. Van Dooren: ,,Als je iets vindt, zijn er altijd deskundigen in de buurt die je kunnen helpen of iets waardevol is of niet."

Maandag 10 februari staat Van Dooren voor de klas in de Willibrordusschool in Esch. Hij geeft dan uitleg aan de leerlingen aan de hand van een kist vol materialen die nodig zijn voor een opgraving. ,,We gaan dan samen op ontdekkingstocht naar het verleden en maken de kinderen alvast warm voor het graafweekend."

AANMELDEN

De informatieavond in De Es start 12 februari om 20.00 uur. Wie mee wil helpen in het graafweekend van 18 en 19 april komt hier te weten hoe alles in zijn werk gaat. Vanaf dat moment is aanmelden als vrijwilliger of als grondeigenaar ook mogelijk. Opgeven gaat via e-mail: eschgraaft@gmail.com. Meer informatie staat op www.gemeenschapsarcheologie.nl.

p Heemkundigen Theo van Dooren (links), Karin de Bie en Koen Pillot gaven gisterochtend alvast een voorzet voor het graafweekend in april. (Foto: Albert Stolwijk).


MuBo brengt de zee naar Baroniestraat

Aan de hand van het thema zee verbindt Musuem Boxtel (MuBo) op zondag 9 februari literatuur, muziek en beeldende kunst. Tijdens het cultureel drieluik wordt een eigenzinnige lezing gehouden tussen 11.15 en 13.00 uur.

Acht verrassende combinaties passeren de revue tijdens het cultureel drieluik zee. Daarin worden de drie disciplines literatuur, muziek en beeldende kunst aan elkaar verbonden. Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek) verzorgen de presentatie. Het drietal verzorgt al vijftien jaar culturele drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Eerder al verhaalden de drie kunstenaars over onderwerpen als 'romantisch landschap, stad en land en dromen en drieklank. Zondag zal dus alles in het teken staan van het ruime sop.

Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt zij cursussen en lezingen over kunstbeschouwing. De Weger geeft lessen en lezingen over klassieke muziek aan verschillende volksuniversiteiten en sinds enkele jaren ook in MuBo. Noot is Neerlandicus. Naast lezingen over literaire onderwerpen geeft hij leiding aan een leeskring.

De zaal is open vanaf 10.45 uur; de lezing start om 11.15 uur. De entree bedraagt vijf euro, bezoekers met een museumkaart kunnen voor twee euro naar binnen. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of bij secretaris Willem van Vossen via telefoonnummer 06-16 04 18 98.