Een weiland naast de Willibrordusschool in Esch is in beeld voor vier bouwkavels en een plan voor natuurontwikkeling. (Foto: Albert Stolwijk).
Een weiland naast de Willibrordusschool in Esch is in beeld voor vier bouwkavels en een plan voor natuurontwikkeling. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TWEE GEMEENTEN KIJKEN MEE IN ESCH

Haaren trekt voor grote
projecten op met Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Met de herindeling van de gemeente Haaren voor de deur, kijkt het college van B en W naar de projecten die nog niet afgerond zijn in de vier dorpen. Hiervoor is een zogeheten ontvlechtingslijst opgesteld. Voor Esch is hierop bepaald hoe de dossiers van onder meer de Willibrordusschool, woningbouwproject Reigerskant en buurtschap De Ruiting worden verdeeld. Vanavond stelt de gemeenteraad de lijst vast.

Het overzicht van openstaande projecten is medio vorig jaar opgesteld door de raadsleden en het managementteam van de gemeente en in overleg met de ontvangende partijen Boxtel, Tilburg, Vught en Oisterwijk. De onderwerpen zijn verdeeld in vier categorieën: stoppen, overdragen, samen optrekken of zelf blijven doen.

De gemeente Haaren heeft nu voor Esch besloten om het plan voor de ontwikkeling van buurtschap De Ruiting, de realisatie van Reigerskant en het actualiseren van het komplan voor het dorp zelf af te handelen voor de opsplitsingsdatum van 1 januari 2021. Boxtel wordt volgens het college wel geïnformeerd over de keuzes en besluiten in deze dossiers.

De renovatie/nieuwbouw van de Willibrordusschool en de PHS-plannen bij de overweg in de Runsdijk moeten samen met de gemeente Boxtel opgepakt worden. De twee colleges willen hiervoor samen de lijnen uitzetten. Daarnaast moeten de Haarense ambtenaren hun Boxtelse collega's op de hoogte houden over de voortgang en worden zij ook betrokken bij het overleg. ,,Als onze visie verschilt van de ontvangende gemeente over het te voeren beleid, dan gaan we hier het gesprek over aan", geeft het college aan in zijn voorstel aan de gemeenteraad.

MILIEUSTRAAT

Voor het gebruik van de milieustraat is onder meer aan Boxtel gevraagd om te kijken of het mogelijk is om tot een regionale samenwerking te komen. Esschenaren moeten nu naar de gemeentewerf aan de Helvoirtseweg in Haaren, maar de afstand naar die van Boxtel is ongeveer net zo groot. Omdat de Haarense milieustraat pas acht jaar oud is, vindt het college het zonde als deze niet meer gebruikt zou worden na de herindeling.

Het overzicht met alle lopende projecten, in ambtelijke kringen ABCD-lijst, wordt bij de ontvangende gemeenten gebruikt om het invlechtingsplan op te stellen. Haaren ziet graag dat Boxtel de definitieve lijst ook meeneemt als dit plan vormgegeven wordt.


HERINRICHTING AGRARISCH PERCEEL

Bouwplan voor vier vrijstaande huizen aan Postelstraat Esch

Een weiland aan de Postelstraat in Esch, naast de Willibrordusschool, is in beeld voor de bouw van vier vrijstaande woningen. Dinsdag 11 februari houdt ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte een inloopavond in dorpshuis De Es. Belangstellenden zijn er van 18.30 tot 20.00 uur welkom.

Het grootste deel van het agrarische terrein wordt gebruikt voor natuurontwikkeling en als overloopgebied bij hoogwater van de Essche Stroom. In de bocht van de Postelstraat kunnen vier huizen worden gebouwd. ,,Met de direct omwonenden hebben we daarover al persoonlijke gesprekken gevoerd", vertelde een woordvoerder van Ruimte voor Ruimte deze week. Komende dinsdag kunnen overige belangstellenden binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Het bestemmingsplan moet nog worden gewijzigd door de gemeente Haaren.

p Het agrarisch perceel naast de Willibrordusschool in Esch biedt in het kader van de Ruimte-voor-Ruimte-regeling plek aan vier bouwkavels. (Foto: Albert Stolwijk).