KOSTEN VERBOUWING ZIJN TE HOOG

Woonplan Kloosterhof Liempde gaat niet door

Jan Hermens

In het dorp zong het gerucht al rond en het geroezemoes bleek gegrond. Het plan van woonstichting Joost om in de Kloosterhof in Liempde acht seniorenappartementen te realiseren, gaat niet door. Het is te duur om de huidige twaalf kleine wooneenheden om te vormen tot acht grotere. Het pand staat nu leeg in afwachting van een nieuwe invulling.

Sanne Verdonk legt namens Joost uit: ,,De twaalf bestaande appartementen zijn klein en daardoor moeilijk te verhuren. Vandaar onze gedachte om er acht grotere van te maken en die vervolgens te verhuren. Aan senioren, dat was de bedoeling." In januari 2018 maakte Joost dit plan bekend. Om haar doel te bereiken, stelde de woonstichting met de oorspronkelijke bewoners een sociaal plan op, dat tot hun verhuizing leidde.

TE DUUR

De weg leek vrij om de woningen aan te passen en opnieuw te verhuren. Maar de kosten gooiden roet in het eten. Na onderzoek bleek de benodigde verbouwing te duur. ,,Het gaat om sociale huurwoningen, de verbouwingskosten zijn dusdanig hoog dat het plan niet rendabel is voor ons", aldus Verdonk. Bedragen wil zij niet noemen, maar eenvoudig gezegd kan Joost met de huuropbrengsten de investeringen die nodig zijn voor de verbouwing van het vroegere klooster niet terugverdienen.

Tot 1 februari van dit jaar verhuurde Joost de bestaande appartementen nog tijdelijk, met contracten op basis van de Leegstandswet. Momenteel is het pand niet in gebruik, het staat leeg. Verdonk: ,,Het niet uitvoeren van een plan kost ook geld, maar dat weegt niet op tegen het bedrag dat we aan de verbouwing kwijt zouden zijn."

Overigens denkt Joost wel na over een andere invulling voor de Kloosterhof. Verdonk kan daar echter nog niet veel over zeggen: ,,Het creëren van woonzorgappartementen is een optie die we overwegen. Maar we zitten nog in de oriënterende fase." Op haar website meldt de woonstichting dat de appartementen dan bedoeld zijn voor mensen die het thuis niet meer alleen redden, maar zelfstandig willen blijven wonen, met thuiszorg nabij.


Acteurs leven zich uit met de erfenis van tante Bella

Een beautysalon staat dit jaar centraal in het theaterstuk van Toneelclub Liempde. In 'De erfenis van tante Bella' kunnen de acteurs zich helemaal uitleven. De première is op vrijdag 13 maart in sociaal-cultureel centrum De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde.

Het stuk speelt zich af in een beautysalon die twee broers (bouwvakkers) via een erfenis hebben gekregen van een overleden tante. Zelf hebben ze niets met schoonheid, maar ze willen geld met de salon gaan verdienen door die op te knappen en te verkopen. Maar dat gaat allemaal niet zo gemakkelijk. Behalve met de vaste klanten krijgen de broers namelijk ook te maken met een nichtje van hun tante, dat nog niet weet dat ze is overleden. Voor de vier voorstellingen van 'De erfenis van tante Bella' op 13, 14, 20 en 21 maart zijn de kaarten al te koop. Ze kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij de Coop en via www.toneelclubliempde.nl.