Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIJMEGENAAR PAKT NK-TICKET IN BOXTEL

'Jelmer komt één keertje en wint DichtSlamRap'

JULES HAMELEERS

,,Onder de dichters wordt er vaak gepraat: in Boxtel moet je een keertje hebben gestaan", aldus Marcel Linssen. Hij is organisator van DichtSlamRap, het jaarlijkse evenement voor podiumpoëten in café Le Temps Perdu aan de Boxtelse Markt. Tijdens de editie van donderdag kwam Jelmer van Lenteren als beste uit de bus, waarmee hij een ticket voor het NK Poetry Slam won. Monique Hendriks won de publieksprijs.

Tijdens het literaire evenement gaan dichters verder dan woorden op papier: ze kruipen achter een microfoon en brengen hun poëzie op de planken. ,,Het is bijzonder om te zien dat mensen vanuit Brussel en Gent komen om in Boxtel te staan", vertelt Linssen. ,,Na zeventien jaar heeft DichtSlamRap Boxtel veel naamsbekendheid gekregen."

Gister kwam Jelmer van Lenteren als beste uit de bus. De Nijmeegse dichter zei al twee keer eerder dat hij zou komen, maar moest noodgedwongen afzeggen. ,,Hij komt één keertje, en dan wint hij meteen", lacht Linssen. Zijn alledaagse, maar intrigerende stijl wist de jury te overtuigen dat hij de beste was. Daarmee verdiende hij een geldprijs en het NK-ticket. Het landelijke evenement vindt plaats op zaterdag 19 september in poppodium Tivoli Vredenburg in Utrecht.

PUBLIEKSPRIJS

Monique Hendriks won de publieksprijs. Zij draait nog niet zo lang mee in de dichterswereld en is volgens Linssen een opkomend talent. ,,Het is mooi om te zien dat we altijd een mix van gevestigde namen en nieuwkomers aan weten te trekken. En dat de nieuwe mensen het dan meteen zó goed doen...!" De winnares kreeg net als Van Lenteren een geldprijs. Die werd verzameld door met de hoge hoed langs de aanwezigen te gaan.

,,De jury, maar ook de bezoekers, zijn vaak dichters of oud-dichters. Iedereen herkent dus kwaliteit, waardoor het niveau altijd hoog is", zegt Linssen, uitkijkend naar de volgende editie.

q Hij zou al twee keer meedoen aan eerdere edities van DichtSlamRap, maar poëet Jelmer van Lenteren zegde telkens noodgedwonen af. Donderdagavond was de Nijmegenaar wél in Boxtel; hij pakte meteen de eerste prijs én won en passant een ticket voor NK Poetry Slam dat in september in Utrecht plaatsvindt. (Foto: Peter de Koning).