Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ZEEUWEN JOZÉ EN KO VAN HOORN ZETTEN ZICH IN VOOR LIEMPDE

'Ik ben geslaagd voor mijn inburgering'

JULES HAMELEERS

,,Groningen of Limburg, het maakt mij niet uit. Ik doe het overal", zegt Liempdenaar Ko van Hoorn met glunderende ogen en een zware Zeeuwse tongval. Hij verhuisde in juni 2017 samen met zijn vrouw Jozé, op initiatief van dochter Bertiene en schoonzoon Mark vanuit Goes naar het Brabantse dorp. Het echtpaar zet zich nu volop in voor onder andere buurtvereniging Keefheuvel, Jeugdvakantieweek en de Kribkesroute. Jozé: ,,We zijn niet zo'n individualistische mensen."

Of het een grote stap was, van Zeeland naar Brabant? ,,Nee, totaal niet", zegt het echtpaar Van Hoorn overtuigd. Ko: ,,Zet me maar ergens neer en ik vind m'n draai wel." Jozé is het met hem eens: ,,Bovendien: het is zo bruisend in Liempde. En alles gaat zonder gedoe; er ligt geen troep op straat en er is sociale controle, maar niet op een vervelende manier."

Ilse en Mark woonden met hun kinderen Marit en Mirte in Tilburg, maar werkten in respectievelijk Eindhoven en Veldhoven. Om de files te mijden, wilden ze verhuizen. Ze vroegen hun (schoon)ouders ook naar Brabant te komen. Na wat gezoek op de kaart landde de speld uiteindelijk in Liempde.

,,In Goes woonden we in een authentiek pand uit de zeventiende eeuw. Ilse dacht: 'Pa en ma gaan daar nooit meer weg.' Maar toen ze het voorstelde, waren we eigenlijk meteen enthousiast. Én onze wensenlijstjes kwamen overeen", aldus Jozé. En hoe is dat in de praktijk, op één perceel wonen met je dochter? Ko: ,,Alleen maar leuk én gemakkelijk. Als een van de kinderen ziek is, is het meteen geregeld." Dat bevestigt Jozé: ,,Maar we hebben tóch een eigen voordeur. Je moet nog moeite doen om elkaar te zien."

Toen het echtpaar in Liempde kwam wonen, hebben ze lezingen bijgewoond in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en zijn ze in Liempde en Boxtel op pad geweest met gidsen. ,,Je wilt wel weten waar je woont, natuurlijk", zegt Ko. En dat bevalt hem en zijn vrouw uitstekend ,,Als je je laat zien, ben je direct welkom." Maar een verschil met de Zeeuwen is er absoluut. ,,Het cliché is waar, Brabant is gezelliger", lacht Jozé. ,,In Zeeland zijn killer. Als je hier op een feestje staat, komen er direct mensen naar je toe om een praatje te maken; dat kenden we niet."

VERENIGINGEN

Jozé heeft haar administratiekantoor meegenomen. Ko is gepensioneerd en zet zich daarom nóg meer in voor het Liempdse dorpsleven dan zijn vrouw. Hij is samen met Jozé vrijwilliger voor onder andere de Kribkesroute én is penningmeester bij buurtvereniging Keefheuvel. ,,Daar heb ik eerst een jaartje meegelopen in het bestuur. En dat was wel iets anders: waar ze in Zeeland altijd haast hebben, zeggen ze hier: het komt wel goed."

Ook voor Jeugdvakantieweek Liempde gaat de Zeeuw zich komende zomer voor de derde keer inzetten. Vorig jaar is hij zelfs een paar dagen extra blijven hangen: ,,Ik vond het heerlijk: een beetje klussen in dat bouwdorp." Lachend: ,,Ik ben dus wel geslaagd voor mijn inburgering!"

p Jozé (63) en Ko (65) van Hoorn verhuisden in 2017 van Goes naar Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).