Afbeelding
Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

LAATSTE LICHTING DIE NA TWINTIG JAAR LINTJE KRIJGT

Onderscheiding voor brandweermannen

De uitreiking van koninklijke onderscheidingen aan negen Liempdse brandweerlieden, zaterdag in de Boxtelse raadzaal, had een bijzonder tintje. Het was namelijk de laatste lichting die een lintje kreeg vanwege een 'dienstverband' van twintig jaar of meer.

De regeling, die sinds 2005 bestond, is eind 2019 afgeschaft. Dit wil overigens niet zeggen dat leden van de vrijwillige brandweer nooit meer een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het kan nog steeds, maar dan vanwege speciale verdiensten binnen het brandweerwerk.

Zaterdag benoemde burgemeester Ronald van Meygaarden de volgende lieden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: Frans van Esch, Hendrie Koppen, Ad van de Laar, Mark Oerlemans, Tiny van de Sande, Jos Sanders, Edward Traa, Ad Traa en Carlus van der Vleuten.

VRIJWILLIGERS

Van Esch is sinds 1 januari 1979 vrijwilliger bij brandweer Brabant-Noord, post Liempde. Hij is manschap. Bevelvoerder, oefenleider en chauffeur/voertuigbediener Hendrie Koppen is brandweerman sinds 1986. Op 1 juli 1990 trok Ad van de Laar het brandweeruniform aan. Hij is bevelvoerder en oefenleider. Mark Oerlemans is manschap en chauffeur/voertuigbediener en twintig jaar actief als vuurbestrijder.

Tiny van de Sande heeft dezelfde rang en functie als Oerlemans en is sinds 1 september 1990 lid van het korps. Jos Sanders kwam twee jaar later de gelederen van de 'rode brigade' versterken, eveneens als chauffeur/voertuigbediener en manschap. Bevelvoerder, oefenleider en chauffeur/voertuigbediener Ad Traa trad 34 jaar geleden toe tot de Liempdse vuurbestrijders. Edward Traa is eveneens bevelvoerder en oefenleider en daarnaast chauffeur/voertuigbediener; sinds 1 september 1990 is hij lid van het korps. Carlus van der Vleuten sloot zich tegelijk met Edward Traa aan bij de vrijwillige brandweer. Hij vervult de taken van manschap en chauffeur/voertuigbediener. (Foto: Bas van den Biggelaar)