De spatzuivere zang van vocaal ensemble The Gents past naadloos in de rijke akoestiek van de Sint-Petrusbasiliek. Die was zaterdag behoorlijk gevuld. De bezoekers genoten van een concert van hoog niveau.
De spatzuivere zang van vocaal ensemble The Gents past naadloos in de rijke akoestiek van de Sint-Petrusbasiliek. Die was zaterdag behoorlijk gevuld. De bezoekers genoten van een concert van hoog niveau. Foto: Hans van Doorn

LUSTRUMCONCERT MET GOUDEN RANDJE

The Gents schot in de roos van Klassiek in de Kerken

Jan Hermens

Vocaal ensemble The Gents schuwt een vleugje humor niet. Als de hoofdpersoon van het lied Archibaldus van Oostzaan op zijn paard stapt om op kruistocht te gaan, schreeuwt zijn vrouw hem bezorgd na. Kostje voor countertenoren, het nabootsen van een krijsende gravin. Een vrolijk moment tegen het eind van het lustrumconcert van Klassiek in de Kerken dat zaterdag plaatsvond in de Sint-Petrusbasiliek.

De opening van het optreden heeft een veel plechtiger karakter en is bijzonder indrukwekkend. De zangers zijn nog onzichtbaar, maar hun stemmen vullen de ruimte al. Ze zingen een geestelijk werk van Jan Pieterszoon Sweelinck, oude religieuze muziek die helemaal bij de sfeer en akoestiek van de basiliek past. Even lijkt de geur van wierook de neusgaten te prikkelen, of is dat verbeelding?

Denkend aan Holland heet het programma waarop de mannen en hun dirigent Annemiek van der Ven het publiek trakteren. Het leeuwendeel van de liederen is Nederlandstalig en in ieder geval gecomponeerd door een toondichter uit de Lage Landen. Behalve de schoonheid van muziek krijgt ook de pracht van onze moerstaal aandacht. In een fraai verklankt gedicht van Ida Gerhardt bijvoorbeeld, maar ook in de sprankelende, lichtvoetige Redeloze Zangen van Albert de Klerk.

The Gents blijft na de opening niet in Sweelincks zestiende eeuw hangen, maar brengt veelal muziek van zo'n vierhonderd jaar later. Die twintigste-eeuwse klanken verrassen de oren van het publiek. Waar de akkoorden rechtdoor lijken te gaan, slaan de harmonieën soms ineens linksaf. De stembeheersing van de mannen is grandioos. Meer dan eens fluisteren luisteraars goedkeurende woorden over klankkleur en zuiverheid.

Wanneer organist Tommy van Doorn het vocaal ensemble begeleidt, is de muziek niet alleen te horen, maar ook te voelen. Letterlijk. De pedaaltonen doen de kerkbanken trillen. En dan is dit alleen nog maar het koorinstrument. De kracht van het machtige Smitsorgel waar Van Doorn op soleert, is nog veel groter.

RATATOUILLE

Speciaal vanwege het eerste lustrum van Klassiek in de Kerken krijgt het Boxtelse kamerkoor Ratatouille 's ochtends voor het concert een masterclass van Annemiek van der Ven. Het resultaat daarvan is 's middags te horen. Dirigent Kees Doevendans beluistert de verrichtingen van zijn koor vanuit de kerk, want voor de gelegenheid dirigeert Van der Ven Ratatouille. De leden mogen trots zijn op hun bijdragen. Natuurlijk, het niveau van The Gents ligt hoger, maar het Boxtelse kamerkoor geeft een mooi visitekaartje af.

,,Oh, we krijgen nog een toetje," merkt een enthousiaste toeschouwer op. Na de staande ovatie van de behoorlijk gevulde basiliek kan een toegift niet uitblijven. De loepzuivere zang van The Gents verwarmt de harten. Helaas lukt dat met de ledematen niet. Die zijn steenkoud na anderhalf uur in de nogal frisse kerk. Maar een kniesoor die daarop let. Denkend aan Holland zien de bezoekers geen trage rivieren meer door oneindig laagland gaan, maar zien ze zingende mannen met gouden stemmen op het altaar staan.

p De spatzuivere zang van vocaal ensemble The Gents past naadloos in de rijke akoestiek van de Sint-Petrusbasiliek. Die was zaterdag behoorlijk gevuld. De bezoekers genoten van een concert van hoog niveau. (Foto: Hans van Doorn).


Gelovige jeugd speelt Sirkelslag in De Schakel

Boxtelse jongeren van de Protestantse Gemeente en van de Heilig Hartparochie nemen morgen, vrijdag 7 februari gezamenlijk deel aan het jaarlijkse spel Sirkelslag. In ontmoetingscentrum De Schakel aan de Clarissenstraat nemen zij het vanaf 19.30 uur via een internetuitzending op met leeftijdsgenoten vanuit het hele land.

Sirkelslag wordt georganiseerd door JOP, de landelijke jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk Nederland. Alle deelnemende groepen spelen het spel op dezelfde dag en tijd op een zelfgekozen locatie door het hele land. De jongeren kunnen via opdrachten punten verdienen. De presentatie is in handen van Klaas van Kruistum (bekend van tv) en Elbert Smelt (zanger van de christelijke band Trinity).

Vorig jaar werkten protestantse en katholieke Boxtelse jongeren ook samen in Sirkelslag en dat verliep succesvol, meldt Henrike van Ruremonde van de plaatselijke organisatie.