Ecoduct De Mortelen in noordelijke richting gefotografeerd. (Foto: Albert Stolwijk).
Ecoduct De Mortelen in noordelijke richting gefotografeerd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

FAUNAPASSAGE DE MORTELEN ZATERDAG OPEN VOOR PUBLIEK

Unieke kans om over ecoduct te lopen

Jan Hermens

Sommige gebeurtenissen maak je maar een keer in je leven mee. Brabants Landschap en ProRail bieden zo'n kans. Zaterdag 8 februari is de nieuwe natuurbrug De Mortelen, over het spoor tussen Boxtel en Best, van 11.00 tot 17.00 uur voor mensen toegankelijk. Daarna alleen nog voor dieren.

De overspanning maakt het leefgebied van de koning van Het Groene Woud een stuk groter. Maar ook andere diersoorten dan het edelhert profiteren van de natuurbrug. Met boomstronken zijn schuilplaatsen voor kleine dieren op het brugdek aangebracht, meldt Dianne Renders van Brabants Landschap. ,,Die raken vanzelf overwoekerd met braamstruiken en dergelijke en bieden dan bijvoorbeeld boomkikkers beschutting. Die zijn een aantal jaren geleden in De Mortelen uitgezet en doen het goed. Aan beide zijden van het spoor liggen poelen, waardoor ook voor de kamsalamander de verbinding praktisch is."

p Blik op natuurbrug De Mortelen in noordelijke richting. Wie goed kijkt, ziet op de achtergrond een witte streep: de bebouing van bedrijventerrein Ladonk. Ook de Sint-Petrustoren (recht op de horizon) is te ontwaren. (Foto: Albert Stolwijk).

Pagina 5: 'Ecoduct vanuit Boxtel niet per auto bereikbaar'.