Het raamwerk voor de tent is deels klaar: De Agterblijvers zetten er hun praalwagen twee dagen voor de optocht in elkaar.
Het raamwerk voor de tent is deels klaar: De Agterblijvers zetten er hun praalwagen twee dagen voor de optocht in elkaar. Foto: Linda van de Wiel

AGTERBLIJVERS LOST RUIMTEGEBREK OP

Carnavallers zetten tent op om praalwagen te bouwen

LINDA VAN DE WIEL

Carnavalsvereniging De Agterblijvers bouwt haar wagen voor de Grote Eendentrek provisorisch op aan de Roond in het buitengebied van Boxtel. In een tent welteverstaan. De oudste Eendengatse pretclub doet dit zonder morren. Agterblijvers-lid Dennis Melis: ,,We hebben echt geluk dat we op deze plek kunnen bouwen. Voor veel verenigingen is het elk jaar een groot probleem een geschikte locatie te vinden."

Er wordt deze zaterdagochtend volop geklust aan de Roond. De twee schuren - waar te weinig ruimte is om de carnavalswagen daadwerkelijk in elkaar te kunnen zetten - op het terrein van de familie Van Breugel staan vol gekleurde onderdelen. Binnen enkele weken worden deze gevormd tot praalwagen. ,,We zetten alles twee dagen voor de Grote Eendentrek op zondag (23 februari - red.) in elkaar. Hopelijk hebben we alles goed opgemeten."

De wagenbouwers van De Agterblijvers zijn blij met de locatie waar ze in september voor het eerst bij elkaar kwamen. Jaap Maas: ,,Tijdens de vergadering van onze club inventariseerden we wie deel zou willen nemen aan de bouwploeg. Uiteindelijk zijn we gestart met veertien vrijwilligers."

KROKETTEN

De groep begon met het bedenken van ideeën en ging aan de slag met het meest ludieke plan. André van Breugel bood zijn schuren en grond aan. ,,Ik ben zelf lid van De Agterblijvers en heb de ruimte, dus ik vind het prima dat we hier klussen", vertelt de Boxtelaar.

Jaap vult aan: ,,We zijn daar met z'n allen ook heel blij mee. André heeft hier al het benodigde gereedschap, we krijgen koffie en thee en zijn vrouw bakt elke zaterdag kroketten als lunch."

Dit betekent niet dat de bouwploeg slechts één keer per week aan het werk is. ,,We zijn meestal vijf dagen van de zeven dagen bezig aan de praalwagen. Op vrijdag en zondag nemen we vrij", stelt André. ,,Hoewel... de laatste weken zijn we ook op vrijdag aan het werk!"

PASSEN EN METEN

Het geraamte van de tent waarin de wagen in elkaar wordt gezet, staat er al. Dennis: ,,Het zeil was er ook al overheen gespannen, maar het waait hier zó hard dat de wind eronder sloeg. We moeten dus een nieuw zeil aanschaffen om de wagen op een droge plek in elkaar te zetten." Dit is niet de enige uitdaging waarmee de wagenbouwers worstelen. André: ,,De bomen in de omgeving worden momenteel gesnoeid. Wij hebben de hoveniers gevraagd te beginnen met de bomen aan de route die wij met de wagen gaan rijden om op de Boxtelse Markt te komen. En dat doen ze."

Maar er is meer: ,,De wagen mag niet te breed zijn. Niet alleen voor de optocht, maar ook voor het bruggetje over de Kleine Aa waarover we met de wagen moeten rijden. Hij is daarom 3.40 meter breed. Hoe breed het bruggetje is? 3.60 meter, dus het gaat precies passen", lacht André.

Gijs vult aan: ,,Bij de Hema in de Rechterstraat hangt op 4.27 meter hoogte een kabel. De wagen is zeven centimeter lager dus dat gaat ook goed komen. En anders knippen we de wenkbrauwen van onze pop gewoon bij…"

NAUWKEURIGHEID

Een carnavalswagen bouwen kost veel tijd en behoeft nauwkeurigheid, maar daar hebben de mannen van de bouwploeg geen problemen mee. ,,Ik doe het heel graag. En als je lid bent van een vereniging, hoor je een bijdrage te leveren", vindt medebouwer Yannick Bevers. Harry van Heesch, oprichter en erelid van De Agterblijvers, is het hier roerend mee eens. Regelmatig rijdt hij richting de Roond om te klussen: ,,Zolang ik het kan, kom ik deze kant op."

q Er is te weinig ruimte voor CV De Agterblijvers om haar carnavalswagen in elkaar te kunnen zetten. De onderdelen ervan staan momenteel in de schuren van de familie Van Breugel. Twee dagen voor carnaval wordt de creatie in elkaar gezet. (Foto: Linda van de Wiel).


MUZIEKMIDDAG IN GRAND CAFÉ REMBRANDT

Karnavals Kriebels Konsert met half dozijn dweilorkesten

Ook dit jaar tekent De Aggemarvanhuisaf Band weer voor het Karnavals Kriebels Konsert van Eendengat. Het Boxtelse blaasorkest vertolkt zondag 9 februari in grand café Rembrandt niet alleen zelf leutkrakers, ook diverse muzikale gasten laten van zich horen. Het gratis toegankelijke optreden begint om 13.30 uur.

Tijdens het KKKonsert speelt de Boxtelse muziekkapel in haar kenmerkende groene outfit een keur aan feestmuziek. Uit Boxtel zijn voorts Echdweil en The Ducktownband te gast; verder zijn muziekgroepen uit Tilburg, Drunen en Gouda te beluisteren. De aanwezigheid van prins Donald VI met zijn gevolg zal ongetwijfeld de feestvreugde verhogen.

WAGGELPODIUM

Zaterdagavond 22 februari opent DAB het zottenfeest met het al jaren populaire en drukbezochte Waggelpodium. Daar is deze keer deejay Henri Schalkx te gast. Met diens Video Disco On Stage zorgde hij in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw met de toenmalige hofkapel, de voorloper van DAB, voor de muzikale invulling van de carnavalsavonden van de in 2000 gesloten en vier jaar later gesloopte zaal Bellevue aan de Bosscheweg. Door de hernieuwde samenwerking wordt geprobeerd de sfeer van het toenmalige hofpaleis terug te halen.


Seniorencarnaval Boxtel

Carnavalsvereniging De Agterblijvers houdt een week voor het leutfeest een middag voor 65-plussers. Gratis kaartjes zijn zaterdag 8 februari vanaf 11.00 uur af te halen in partycentrum De Comsche Hoeve aan de Stationsstraat in Boxtel. De leutshow vol zang, dans, sketches en tonpraters duurt op zondag 16 februari van 13.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege aan de Baanderherenweg. De deuren zijn een halfuur voor aanvang geopend.

Afbeelding