Afbeelding
Foto: Maarten Melis

WETHOUDER HIELD AL REKENING MET KANTTEKENINGEN PROVINCIE


Brabant houdt kas Boxtel in de gaten

PÅL JANSEN

De begroting van de gemeente Boxtel voor 2020 krijgt een voldoende, maar het gemeentebestuur komt wel onder een lichte vorm van toezicht te staan. Dat heeft de provincie Noord-Brabant aan het college van B en W weten. In het provinciehuis vinden ze de financiële plannen voor dit jaar namelijk 'nog niet structureel en reëel in evenwicht'. Voor wethouder Herman van Wanrooij (financiën) komt de brief niet als een verrassing. ,,Dit hadden we verwacht."

Toen Boxtel in het provinciehuis zijn begroting toelichtte, ontstond al de indruk dat er zogeheten repressief toezicht zou komen, zegt Van Wanrooij. Hij spreekt van een 'normale gang van zaken'. Het is de lichtste vorm van toezicht die de provincie hanteert; zij vraagt achteraf de begrotingswijzigingen toe te sturen. Dat is gebruikelijk omdat de provincie financieel toezichthouder is van de gemeenten.

Brabant wil eventuele aanpassingen op de begroting van 2020 inzien, maar Boxtel hoeft geen toestemming te vragen om die wijzigingen door te voeren. Dit is anders in het geval van preventief toezicht, waarbij de provincie de baas wordt over de financiën van een gemeente. Dan moeten begrotingswijzigingen eerst goedgekeurd worden in 's-Hertogenbosch.

ALLE ZEILEN BIJZETTEN

Boxtel kwam in 2019 voor een voldongen feit te staan. Er was een miljoenentekort op de begroting, ingegeven door diverse factoren, waaronder een flinke min op de post jeugdzorg. Alle zeilen moesten worden bijgezet. De professionele organisaties waarmee Boxtel samenwerkt - waaronder Brede Scholen Boxtel, ContourdeTwern, de gemeenschapshuizen en de Kinderboerderij - zouden 10 procent minder subsidie krijgen. Voor de provincie is echter nog niet duidelijk hoe die besparing precies in de boeken staat. ,,Doordat die post nog niet volledig is ingevuld, plaatsen wij vraagtekens bij het realiteitsgehalte hiervan", aldus de provincie in haar brief. Toch vertrouwt Brabant erop dat die bezuinigingen in de volgende jaren structureel worden ingevuld.

NUANCE

De 'kaasschaafmethode' waarbij alle samenwerkende organisaties voor een/tiende worden gekort, is niet de enige besparingsmethode van Boxtel, aldus Van Wanrooij: ,,We hebben immers een heel pakket aan bezuinigingsmaatregelen geformuleerd." Zo meldde ContourdeTwern in de raadsvergadering van oktober vorig jaar dat allerlei lopende projecten niet meer worden bekostigd door Boxtel. Dat behoeft inmiddels enige nuance, aldus de wethouder: ,,In overleg met ContourdeTwern zijn voor dit jaar nog incidentele subsidies toegekend. Deze waren niet in de begroting van 2020 opgenomen."

De provincie zet voorts nog vraagtekens bij de bezuinigingen op het sociaal domein. Omdat het moeilijk is grip te krijgen op bijvoorbeeld de kosten voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg, rijst bij Brabant de vraag of de besparingen daarop wel reëel zijn voor 2020. Zij raadt daarom aan om de ontwikkelingen daarbinnen goed te blijven monitoren, de risico's regelmatig opnieuw in kaart te brengen en waar nodig extra financiële maatregelen te treffen.

,,De opmerking de besparingen goed in de gaten te houden, komt overigens uit onze eigen koker. We hebben dit zelf zo voorgesteld aan de toezichthouder die het vervolgens heeft overgenomen", aldus wethouder Van Wanrooij.


Handelwijze gemeente Boxtel

doet denken aan Snip & Snap

Wat een contrast: eerst lees ik in Brabants Centrum dat er een korting komt van 10 procent op de subsidie van diverse projecten (welke voor vele 'noodzakelijk') in Boxtel. Velen vinden dat het een ridicule beslissing is, wat ik heel begrijpelijk vind.

Vervolgens lees ik in Brabants Dagblad dat de gemeente voornemens is om het centrum, met name de Rechterstraat en omgeving, aan te passen met de doelstelling om meer winkelend publiek te krijgen.

De operatie is tot op heden (let wel: tot op heden) gepland voor ruim 1,1 miljoen euro. Een supervorm van utopie anno 2020. Snip en Snap (een komische revueduo dat optrad tussen 1937 en 1977 - red.) vond ik lachwekkend in de positieve zin, maar het plan van de gemeente Boxtel is toch te triest voor woorden.

Het enige positieve vind ik de kanttekening dat men misschien een pand gaat huren en daar een fietsenstalling van wil maken (een idee dat ik jaren geleden al heb opgemerkt in een van mijn ingezonden brieven in Brabants Centrum).

Ik hoop dat het college héél goed overweegt welke beslissing de juiste is wanneer men hierover een besluit neemt. Derhalve veel succes.

        MARTIN VAN TILLAART