B EN W STARTEN PILOT ELEKTRISCH RIJDEN

Duurzame deelauto's voor ambtenaren én inwoners

JULES HAMELEERS

Twee plekken op het parkeerterrein aan de Rechterstraat zijn in het nieuwe jaar permanent bezet. Daar wordt ruimte gereserveerd voor elektrische deelauto's die het college van B en W, enkele ambtenaren én inwoners gaan gebruiken. De gemeente start begin 2020 met een proef voor de duurzamere manier van vervoeren.

De gemeenteraad nam in oktober 2018 unaniem een motie aan die het college opdroeg de mogelijkheden voor elektrische deelauto's te onderzoeken. Het college van B en W voert die mogelijkheid meteen uit. Boxtel onderzocht in welk gedeelte van de gemeente het initiatief het beste aan zou slaan: dit heeft naaste de bevolkingsdichtheid te maken met het soort mensen dat in een buurt woont. Jongeren zijn bijvoorbeeld sneller geneigd om gebruik te maken van deelauto's, aldus verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel. Aan de hand van die resultaten is voor het centrum gekozen en worden de wagens geplaatst op de parkeerplaats nabij het gemeentehuis aan de Rechterstraat.

De gemeente gaat in zee met het Utrechts bedrijf OnzeAuto, dat eerder al deelwagens neerzette in Vught, Helvoirt en Oisterwijk. Met deze corporatie is afgesproken dat de auto's sowieso drie jaar blijven staan. De pilot duurt echter een halfjaar, waarop een evaluatie volgt. ,,Wij vinden het experiment geslaagd wanneer de vervoermiddelen gebruikt worden door tien ambtenaren, tien inwoners én voor 60 procent van de zakelijke reizen van het college", legt de wethouder uit.

De groene auto's zijn te reserveren en openen met een mobiele applicatie. Deze is te downloaden wanneer mensen een abonnement à 25 euro per maand hebben afgesloten. Vervolgens kost de huur van de auto 3,50 euro per uur; daarnaast leggen gebruikers nog eens 18 eurocent per kilometer nee. Betalen om de auto op te laden hoeft dan niet meer; daarvoor ligt een laadpas in de wagen. Van de Wiel: ,,En we schenken het abonnement aan twintig Boxtelaren, om mensen te motiveren om gebruik te maken van de auto's." Hoe mensen zich kunnen opgeven voor zo'n gratis abonnement, is nog niet bekend.

VERWACHTINGEN

De wethouder heeft hoge verwachtingen van het project: ,,Het heeft veel potentie. Als het heel erg aanslaat, zetten we er natuurlijk meer auto's bij. Als veel mensen er gebruik van maken, kan het bijvoorbeeld de parkeerdruk enorm verminderen. Daarnaast kan het mensen motiveren om hun tweede auto eruit te doen, wanneer ze die niet dagelijks gebruiken."

Het doel van de gemeente is dat de auto's per 1 januari te gebruiken zijn. ,,Hiervoor zijn we echter afhankelijk van de levertijden van de wagens, dus dat is nog niet 100 procent zeker", aldus Van de Wiel.