'HET IS OOK EEN KWESTIE VAN VEILIGHEID'

Kluisje controleren is prima, maar van telefoon blijf je af

PÅL JANSEN

De JRL-scholieren Sebastiaan, Teun, Jaap, Ties en Daan toonden zich dinsdag niet heel erg onder de indruk van het nepwapen dat vrijdag gevonden werd in een van de schoolkluisjes. Maar vinden het wel prima dat deze worden gecheckt. ,,Geen probleem, als je niks te verbergen hebt... Of je mijn telefoontje mag inzien? Dat gaat misschien iets te ver", grijnst Sebastiaan.

,,De school heeft alle recht om in de kluisjes te kijken", vertelt Teun bij de poort van het JRL. Ze zijn immers eigendom van de school. Bovendien is het onder diverse leerlingen bekend dat er gecontroleerd kan worden op verboden waar. ,,Het is ook een kwestie van veiligheid", aldus Ties. Over privacy echter zijn de leerlingen het wel eens: veiligheid is belangrijker. ,,Het waren neppistooltjes, maar daar kan je ook iemand mee intimideren", zegt Jaap.

Het idee achter de kluisjescontroles op middelbare scholen is om met name (illegaal) vuurwerk op te sporen. Niet voor niets werd deze check bij het JRL in december gehouden. Dat er vervolgens nepwapens werden aangetroffen, maakte diverse reacties los. Daan vindt de aandacht ervoor echter 'lichtelijk overtrokken'. ,,Diegene had ze bij ten behoeve van een filmpje voor een project op school", vertelt hij.

Dat is in ieder geval het verhaal dat de ronde doet, zo bevestigt ook een werknemer van de school. Echter, wat nou de exacte reden achter het meenemen van het wapen is, wordt nog onderzocht door de schoolleiding en de politie (lees elders op deze pagina).

Hoe dan ook: het kluisje mag dan niet meer de plek zijn waar leerlingen hun 'geheimen' bewaren, de telefoon is dat des te meer: ,,Zoiets is toch meer privé", verwoordt Sebastiaan.

p Vrijdag werd een nepwapen aangetroffen in een kluisje van JRL, wat veel aandacht en reacties opleverde. (Illustratie: Maarten Melis).