Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WETHOUDER OPENT TENTOONSTELLING IN BAANDERHERENCOLLEGE

Leerlingenkunst vertelt 45 verhalen

Wie het Baanderherencollege binnenloopt, ziet direct een bonte verzameling schilderijen. Landschappen, teddyberen en spelcomputers, verbeeld in felle kleuren verf. De diversiteit is opvallend: hoewel alle kinderen hun lievelingsvoorwerp moesten schilderen, is het resultaat zeer uiteenlopend. Ook kunstenares Meerman die het kunstproject leidde, is dit opgevallen in de zes weken dat ze op de school lesgaf. ,,Ik motiveer kinderen om hun creativiteit te laten stromen en vooral dicht bij zichzelf te blijven." En dan krijg je dus ontzettend verschillende kunstwerken, concludeert ze.

HUILENDE MENSEN

Elk kind heeft een verhaal dat hij of zij vertaalt op het doek, stelt Meerman. ,,Aan het begin van het proces laat ik de leerlingen vrij tekenen met houtskool. Er zijn dan bijvoorbeeld vluchtelingenkinderen die nog geen jaar in Nederland zijn en direct huilende mensen tekenen. Dan weet je dat daar iets achter zit."

Meerman: ,,Ook leer ik de kinderen di-

rect over belangrijke dingen in de schilderkunst, zoals kleurgebruik, compositie, materialen en licht. En hoe je moet kijken naar een voorwerp, om het daarna zo goed mogelijk na te kunnen tekenen. We praten zelfs over hoe ze hun werk moeten signeren en wat ze daarmee zeggen."

Daarnaast is het voor de kunstenares belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn in haar lessen. Meerman wijst naar een eenvoudig schilderij met een paarse achtergrond, met daarop een realistisch vormgegeven zwarte kappersschaar en waterspuit. ,,Het meisje dat dit schilderde, bleef bijvoorbeeld heel lang hangen in iets wat niet echt werkte. Toen vroeg ik haar 'Wat wil je nou echt maken?' Toen kwam eruit dat ze kapster wilde worden en heeft ze dit geschilderd."

ZEELAND

Britt Oirschot (12) schilderde een zonsondergang in de zee met een vuurtoren in felle, sprekende kleuren: het geel, oranje en rood springt van het doek. En ook voor haar zit er een bijzonder verhaal achter: ,,Dit is Zeeland. Daar had mijn tante een hotel, zij is nu overleden." Het Boxtelse meisje is er niet zo van onder de indruk dat haar schilderij mogelijk in het gemeentehuis komt te hangen: ,,Het mag wel, hoor. Als ik hem uiteindelijk maar mee naar huis mag nemen."

Waar Britt met brede penseelstreken een overtuigend beeld neerzette, pakte Luwam Hagos (13) het anders aan. Met dunne lijnen schilderde zij een engelachtige vrouw met veel details. ,,Het heeft iets te maken met het geloof. Dit is de moeder van Jezus", legt ze uit. Boven de vrouw zijn krullerige letters geschreven. ,,Hier staat haar naam, Maria, in mijn eigen taal uit Eritrea."

Cultuur- en onderwijswethouder Marusjka Lestrade knipte het figuurlijke lintje door van de expositie. ,,Ik ben echt ontzettend trots op jullie. Het ziet er prachtig uit", sprak ze. ,,Al die verschillende verhalen, echt prachtig. Jullie verdienen een pluim op jullie hoed."

Het kunstproject 'Portret van een ding' wordt afgesloten met een bezoek van de 45 praktijkleerlingen aan het atelier van Maartje Meerman. Ook komt er in het voorjaar een vervolg op deze lessenreeks en gaan de kinderen met een ander onderwerp aan de slag.

p Wethouder Marusjka Lestrade (vooraan) van cultuur en onderwijs kijkt samen met kunstenares Maartje Meerman (midden) en enkele leerlingen naar de schilderijen die zij gemaakt hebben. De kunstwerken worden tentoongesteld in de hal van het Baanderherencollege. (Foto: Albert Stolwijk).


Beeldhouwen HCB

De beeldhouwgroep van Hobbycentrum Boxtel (HCB) biedt sinds kort ook op maandagmiddag workshops aan. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn mensen met en zonder ervaring welkom aan de Baroniestraat. Aanmelden en tarieven bekijken kan via www.hobbycentrumboxtel.nl.

Expositie JBZ

Guus Ong uit 's-Hertogenbosch exposeert tot en met eind januari 2020 in de Boxtelse polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de Liduinahof in Boxtel. Hij tekent vooral dieren en landschappen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur.

Lezing MuBo

Wie muziek, literatuur en beeldende kunst samen wil zien komen, kan voor vijf euro een lezing bezoeken in Museum Boxtel aan de Baroniestraat 18. Marja Reitsma, Bram Noten en Joop de Weger zullen daar op zondag 9 februari vanaf 11.15 uur spreken. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16 04 18 98.