VOORMALIGE MICHAËLSCHOOL VERBETERT

'Vada College weer op orde volgens inspectie'

PÅL JANSEN

Het Vada College ontwikkelt zich sterk. De school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs aan de Schijndelseweg, voorheen de Michaëlschool, werd in 2017 nog als 'zeer zwak' beoordeeld door de onderwijsinspectie. Over 2018 was het al iets beter volgens de dienst, maar nog steeds onvoldoende. Binnenkort verschijnt het laatste rapport: een voldoende, weet schoolleider Anjo Sanders al te melden. Tevens specialiseert de onderwijsinstelling zich in traumasensitief lesgeven.

Op de tafel in het kantoor van de schooldirecteur ligt een vel papier. Daarop staan drie koppen: respect, veiligheid en verantwoordelijkheid. Zinnen als 'Ik wandel door de gangen', 'Ik help een ander' en 'Ik ga naar een ander toe om hulp te vragen' prijken op het blad. Het zijn een soort regels, maar dan positief ingestoken, onder meer om het leer- en leefklimaat in de school te verbeteren. ,,Voor elke negatieve uitspraak zijn weer vijf tot tien positieve uitspraken nodig om het recht te trekken", licht docent Marco Martens toe. Hij heeft zich gespecialiseerd in traumasensitief lesgeven bij Leony Coppens, een autoriteit op dit gebied. ,,Vervolgens school ik mijn collega's bij."

96 procent van de kinderen in het speciaal onderwijs heeft te maken gehad met een traumatische ervaring. ,,Ter vergelijking: in het reguliere onderwijs is dat 46 procent. Overigens levert niet iedere traumatische ervaring daadwerkelijk een trauma op. Maar in een aantal gevallen dus wel", aldus Martens. Er kunnen daardoor triggers ontstaan bij kinderen. Soms uit zich dat in geweld, soms keert iemand juist heel erg in zichzelf. Martens: ,,Als leerkrachten zich hiervan bewust worden, kunnen ze door een traumabril naar een kind kijken. Als een leerling bijvoorbeeld getriggerd wordt door schreeuwen, dan weet de docent dat hij juist rustig moet blijven praten."

Traumasensitief lesgeven is een manier waarop de school zich wil onderscheiden. Het Vada College (onderdeel van Saltho Onderwijs) richt zich op leerlingen van vier tot twintig jaar met een verstandelijke beperking en ernstige gedrags- of psychiatrische problematiek. Schoolleider Sanders: ,,We willen ook onze markt verbreden. Voor veel leerlingen wordt gezocht naar een goede school waar kennis is over trauma's."

Enerzijds loopt het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs terug. Anderzijds is er vanuit de regio behoefte om met meer kennis over trauma les te geven aan jeugd. Ook bij het Vada College. Sanders: ,,We waren al langer op zoek naar een manier waarop we beter rekening kunnen houden met trauma's van leerlingen. Vanuit Hondsberg (het diagnostisch centrum van overkoepelende organisatie De Koraal) kwam de vraag of een van ons een training daarvoor wilde volgen."

OP DE KAART

Dit schooljaar gaat het Vada College daar vol mee aan de slag, nadat vorig jaar vooral trainingen bij docenten plaatsvonden. Het is een van de manieren waarop de school zich weer op de kaart kan zetten. In 2017 kreeg de instelling een tik op de vingers van de onderwijsinspectie: zeer zwak was de beoordeling, en herstelmaatregelen waren nodig.

Die zijn genomen, weet Sanders, en het Vada College heeft volgens hem het juiste spoor te pakken. ,,Het belangrijkst destijds was om vast te stellen: waar staat onze school voor? We leren sociaal gedrag aan, leren kinderen om te leren en brengen werknemersvaardigheden bij. Die onderdelen maken ons ook uniek in de regio."

DATA

De leerlingen werden beter in kaart gebracht. Op basis van verschillende kenmerken werd een profielschets van ze gemaakt, zodat leerkrachten betere handvatten hadden om ze te kunnen onderwijzen. ,,Voorheen hielden we daarvoor geen data bij", aldus Martens. Sanders: ,,We kenden de leerlingen natuurlijk wel, maar hebben ze nu via een wetenschappelijk beproefd model (voor de kenners: het LECSO Doelgroepenmodel - red.) in beeld zodat we hen op meerdere manieren kunnen benaderen."

Ook aan veiligheid en het veiligheidsgevoel op school is de afgelopen jaren hard gewerkt. Daarbij onder meer geholpen door nieuwe technische mogelijkheden in het nieuwe schoolgebouw die in februari officieel werd geopend. Maar ook is hard gewerkt aan het leer- en leefklimaat, licht Sanders toe.

Of het Vada College volgend jaar op wil gaan voor het predikaat 'goed' van de onderwijsinspectie? ,,Dat is nog niet gezegd. De huidige weg die we zijn ingeslagen, werpt in ieder geval z'n vruchten af."