De twee jaar geleden gelanceerde dino-app is door lokale ondernemers nog onvoldoende benut om de vele bezoekers van het Oertijdmuseum naar het centrum van Boxtel te trekken. Dat vindt althans scheidend centrummanager Berry Dankers (links). Naast hem museumdirecteur René Fraaije. (Foto: Peter de Koning, 2017).
De twee jaar geleden gelanceerde dino-app is door lokale ondernemers nog onvoldoende benut om de vele bezoekers van het Oertijdmuseum naar het centrum van Boxtel te trekken. Dat vindt althans scheidend centrummanager Berry Dankers (links). Naast hem museumdirecteur René Fraaije. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: Peter de Koning

BERRY DANKERS: 'MOTIVATIE ONTBREEKT OM VOLOP DOOR TE GAAN'

Centrummanager Boxtel houdt het voor gezien

HENK VAN WEERT

Zijn houdbaarheidsdatum is wel voorbij na drieënhalf jaar. Dat vindt Berry Dankers, de Boxtelse centrummanager. En dus trekt hij per 1 februari aan zijn stutten. Door de jaren heen heeft hij meermalen zijn ongenoegen geuit over het gebrek aan ondernemingszin in hartje Boxtel. Toch is dat niet de reden dat hij vertrekt. ,,Het ontbreekt me aan motivatie en energie om nog met volle inzet door te gaan."

Dankers werd in augustus 2016 door stichting Centrummanagement Boxtel binnengehaald als 'oliemannetje'. Een enthousiaste en positieve verbinder met een breed lokaal netwerk. De geboren en getogen Boxtelaar moest als onafhankelijk intermediair winkeliers, horecaondernemers en gemeentebestuur nader tot elkaar brengen. Zijn voorganger, iemand van buiten de gemeentegrenzen, was dat onvoldoende gelukt.

Na ruim drie jaar constateert Dankers dat ondernemers hem als een verlengstuk van de gemeente zien, terwijl de gemeente hem juist benadert als vooruitgeschoven post van de lokale middenstand. ,,En daarmee komt mijn rol aan twee kanten in de verdrukking. En dus is het beter om ermee te stoppen."

LANG DUBBEN

Na lang dubben heeft Dankers het bestuur van stichting Centrummanagement Boxtel (CMB) dinsdag op de hoogte gesteld van zijn besluit om zijn functie neer te leggen. Die mededeling kwam onverwacht, aldus CMB-voorzitter Luc Broos. Hij vindt het jammer dat de centrummanager gaat stoppen. ,,Juist zijn enthousiasme, goede contacten en kennis van de detailhandel en horeca in Boxtel maakten hem tot onze ideale kandidaat."

CMB gaat zich nu beraden over de koers van het centrummanagement. Nieuwe doelen en prioriteiten zullen de basis vormen voor een profielschets van de opvolger van Dankers. ,,Maar belangstellenden mogen zich ook nu al melden", aldus Broos.

ZICH TEKORT DOEN

Al bij zijn aantreden was Dankers van mening dat Boxtelaren zichzelf vaak tekort doen door almaar negatief over hun eigen dorp te praten. En dat vindt hij nog altijd. ,,Ik overleg regelmatig met centrummanagers van andere gemeenten. Daar hoor je dezelfde negatieve geluiden als bij ons. Maar ik merk in die gesprekken ook dat Boxtel heel gunstig afsteekt als het gaat om verenigingen en evenementen die voor reuring zorgen. Alleen spelen centrumondernemers daar nog te weinig op in."

Als voorbeeld noemt hij de pogingen om een deel van de ruim zestigduizend bezoekers die het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg jaarlijks trekt, naar het centrum te lokken. De dino-app die daarvoor twee jaar geleden werd gelanceerd, wordt door winkeliers en horeca onvoldoende benut met producten en acties, in de ogen van Dankers. ,,Dat moet komend jaar echt nieuw leven in worden geblazen."

Boxtelaren durven niet te kiezen. Dat vindt niet alleen centrummanager Dankers, maar ook voorzitter CMB-voorzitter Broos. ,,De aandacht wordt versnipperd. We hadden Boxtel écht op de kaart kunnen zetten als dino-town. Dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar ook voor de politiek. Die juicht alle initiatieven toe, maar ze omarmen? Nee, daar wordt niet op doorgepakt."

De detailhandel is in de ogen van Dankers te veel bezig ín de winkel, terwijl ze zich meer mét de winkel zou moeten bemoeien: ,,Dat is jammer, maar toch snap ik dat ook wel. Het is voor veel ondernemers moeilijk om het hoofd boven water te houden. De manier van winkelen is de voorbije jaren fors gewijzigd. Heel veel mensen kopen voortaan via internet."

POLITIEK MOET KIEZEN

De gemeente Boxtel heeft zich op diverse fronten van haar goede kant laten zien om de bedrijvigheid in het centrum te bevorderen, vindt Dankers. De vorig jaar vernieuwde Markt is daar in zijn ogen een prima voorbeeld van. Net als het feit dat de gemeenteraad geld heeft uitgetrokken om de Rechterstraat en Stationsstraat opnieuw in te richten.

Toch steekt het hem dat afspraken met de gemeente niet nagekomen of uitgevoerd worden. Als voorbeeld noemt Dankers de illegale detailhandel buiten de winkelcentra die niet wordt aangepakt. Ook het besluit van B en W om tijdens de herinrichting van de Markt de vrijdagse warenmarkt niet enkele maanden naar het Breukelsplein, maar naar de vertrouwde alternatieve locatie in de Hendrik Verheeslaan te verplaatsen, is een gemiste kans die volgens Dankers ook tot flink wat ontevredenheid bij centrumondernemers leidde.

GEEN FRUSTRATIE

Ondanks dat lang niet alles is gelukt wat hij voor ogen had, kijkt de centrummanager tevreden terug op de afgelopen jaren. ,,Ik heb het werk steeds met veel plezier gedaan." Hij geeft aan dat bepaalde zaken in zijn ogen beter en anders hadden gekund, maar van frustratie is geen sprake. ,,Om te voorkomen dat die wél ontstaat, is het beter er nu mee te stoppen."

Dat onlangs bekend werd dat Dankers zijn contract slechts met een halfjaar verlengde, was al een voorteken van zijn vertrek. Hij werkte zestien uur per week als centrummanager. Wat hij na 1 februari gaat doen, weet hij nog niet.

Voordat zij op zoek gaat naar een nieuwe centrummanager, wil stichting CMB voor zichzelf op een rijtje zetten hoe zij haar taken de komende jaren vorm gaat geven. ,,Want er komt veel op ons af", stelt voorzitter Broos. ,,De leegstand blijft maar toenemen, maar tegelijk worden ook de Rechterstraat en Stationsstraat opnieuw ingericht. We moeten voor onszelf helder krijgen of we bijvoorbeeld een organiator zoeken of juist een communicator. Of misschien wel iemand met stedenbouwkundige capaciteiten."

Na drieënhalf jaar stopt Berry Dankers als centrummanager van Boxtel. Het ontbreekt hem aan motivatie om nog met volle inzet door te gaan. (Foto: Peter de Koning, 2016).