Afbeelding
Foto:

BEWONERS EN WINKELIERS SELISSENWAL DRAGEN DE WIJK

Geld voor kunstige kerstboom en licht

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens de feestdagen is het winkelcentrum in de wijk Selissenwal sfeervol verlicht en er staat een grote kerstboom op het grasveldje tussen de twee flats aan de Van Beekstraat. Toch kan het mooier en beter, vinden bewoners en winkeliers. Ze brachten de gemeente op de hoogte van hun ideeën. Die is enthousiast en steunt het buurtinitiatief met duizend euro.

Wethouder Eric van den Broek kwam de cheque gisteren persoonlijk overhandigen aan voorzitter Bart van Roosmalen van de winkeliersvereniging en Frans van Erve van Platform Selissen. Die zijn blij dat de gemeente wat financiën vrijmaakt voor hun plannen. ,,Het geld komt ten goede aan de wijk. We gaan het gebruiken om de kerstboom die er nu staat te vervangen door een duurzamer en kunstzinniger exemplaar. En we willen de verlichting duurzamer maken", aldus Van Erve.

De twee hebben nog wel wat meer plannen, maar die willen ze nog niet onthullen. ,,In maart komen we bij elkaar om alles rond te gaan breien. Maar als we kunnen realiseren wat we voor ogen hebben, wordt het hier in de decembermaand nog gezelliger", vertelt Van Roosmalen.

CHEQUE

De duizend euro komt uit het economisch stimuleringsbudget dat Van den Broek in zijn eerste termijn als wethouder opzette. ,,We maken het potje nu leeg en steunen dit soort initiatieven. Maar bijvoorbeeld ook het cadeautjes-idee van Natasja Willems van Natasja Fashion kreeg hieruit een bijdrage", licht Van den Broek toe.

Het plan voor de verlichting en de kerstboom in Selissenwal draagt volgens de wethouder en de initiatiefnemers bij aan de saamhorigheid in de wijk. ,,Er wonen hier mensen uit alle lagen van de gemeenschap en die vinden hun plek in het hart van de buurt, tussen de winkels en gemeenschapshuis De Walnoot. Een mooie aankleding zorgt ervoor dat de bewoners hier graag vertoeven", aldus Van Erve.

De kerstmarkt op Selissen, die zaterdag 14 december van 15.00 tot 19.00 uur plaatsvindt, is daar een mooi voorbeeld van, vindt Van Roosmalen. Van Erve voegt er nog lachend aan toe: ,,En de nieuwjaarsreceptie voor alle wijkbewoners op 3 januari past daar ook goed bij."

p Wethouder Eric van den Broek geeft de cheque aan Bart van Roosmalen van de winkeliersvereniging (midden) en Frans van Erve van Platform Selissen. (Foto: Rens van den Elsen).


CDA EIST TOEZEGGING VAN WETHOUDER VAN WANROOIJ OVER OZB

Raad stemt in met tariefsverhogingen

Jan Hermens

Het collegevoorstel om de afvalstoffenheffing in de gemeente Boxtel per 2020 met 19 procent te verhogen, is aangenomen. De raad stemde dinsdagavond in met het totale pakket aan tariefaanpassingen, maar niet unaniem. Balans kon zich niet vinden in de parkeerbelasting, de VVD niet in de afvalstoffenheffing. Het CDA ging akkoord met de OZB-verhoging, maar alleen na een toezegging van de wethouder dat de stijging beperkt zou blijven tot 2,9 procent.

Inspreker Joost van der Pluijm had een grondige analyse gemaakt van de opbouw van de afvalstoffenheffing. Om de jaarlijkse hoeveelheid restafval per huishouden verder te laten dalen, moet de gemeente Boxtel vooral het variabele deel duurder maken en niet het vastrecht, betoogde hij. Dan is het voor inwoners namelijk financieel voordelig om zo min mogelijk restafval te produceren. Van der Pluijm: ,,Volgens het huidige voorstel betaalt iemand die een kliko van 240 liter aan de straat zet, relatief minder dan iemand die een kliko van 140 liter laat legen. Dat is vreemd."

TARIEFKNOPPEN

Raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) kon zich in de visie van Van der Pluijm vinden. Ze vroeg zich bovendien af of de ambtelijke fusie tussen de gemeentes Boxtel en Sint-Michielsgestel geen besparingen heeft opgeleverd die het 'draaien aan de tariefknoppen' overbodig maken. Wethouder Herman van Wanrooij moest het antwoord op deze vraag schuldig blijven.

VERKAPTE OZB?

Ook Dymph van de Vries (VVD) zette vraagtekens bij de afvalstoffenheffing. ,,Horen de kosten voor het legen van prullenbakken niet thuis bij openbare werken?" De fractievoorzitter gaf aan de indruk te krijgen dat de afvalstoffenheffing als een soort verkapte OZB wordt gebruikt.

Van de Vries ging eveneens in op de toeristenbelasting. ,,Betalen mensen die niet als inwoners van Boxtel geregistreerd staan, maar hier wel wonen en werken, toeristenbelasting? Wij ontvangen geen bijdrage van het Rijk voor hen." Wethouder Van Wanrooij: ,,De gemeente is hiermee bezig."

GIF INNEMEN

Wat de OZB betreft, eiste Vera Brouns (CDA) een harde toezegging van de wethouder dat die belasting met niet meer dan met de inflatiecorrectie stijgt in 2020. Zoals vorige week in Brabants Centrum uitgelegd, gaat het tarief voorlopig met vijftien procent omhoog, om in januari of februari naar het definitieve peil bijgesteld te worden. ,,De OZB stijgt uiteindelijk niet meer dan 2,9 à 3 procent, daar kunt u gif op innemen", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,Dat doe ik liever niet," repliceerde Brouns. ,,Maar met uw toezegging kan ik leven."