Afbeelding
Foto: archief Brabants Centrum

PRESTATIEAFSPRAKEN WOONSTICHTING

Joost investeert miljoenen in verduurzaming huizen

JAN HERMENS

6,7 miljoen euro. Zoveel investeert woonstichting Joost volgend jaar in het verduurzamen van haar woningbestand. Dat bleek tijdens de ondertekening van de nieuwe prestatieafspraken die woonstichting Joost, de gemeente Boxtel en Huurdersbelangenvereniging Boxtel/Liempde gemaakt hebben. De krabbels werden vandaag gezet.

De woonstichting, ontstaan uit de fusie tussen het Boxtelse Sint-Joseph en de Kleine Meierij uit Rosmalen, gaat de komende drie jaar zo'n vijf- tot zeshonderd huizen versneld isoleren in alle kernen waar zij actief is. Joost Huijbregts namens de woonstichting: ,,Hoe energiezuiniger een woning, hoe voordeliger het wordt voor onze huurders." Huurders, gemeente en woonstichting hechten aan betaalbaarheid. Zo worden huurprijzen voor mensen in de bijstand of schuldsanering niet verhoogd. Huijbregts: ,,Onze verduurzamingsslag scheelt huurders ook enorm in hun energieverbruik."

Bovendien moeten in 2050 alle huizen in Nederland van het gas af. Huijbregts: ,,Deze operatie begint met isoleren en ventileren. Daar zijn we al mee bezig. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder aardgas er nodig is. De kosten voor alle aanpassingen plus een warmtepomp kunnen bij bestaande bouw oplopen tot 80.000 euro, afhankelijk van de woning."

Juist nu de energie-omschakeling dichterbij komt, zoeken creatieve geesten naar slimme en liefst betaalbare oplossingen. Huijbregts: ,,Verschillende partijen denken na over een alternatief voor de cv-(combi) ketel. De techniek schrijdt voort. Wellicht maken innovaties de transitie goedkoper."

Het grootste gedeelte van het budget van 6,7 miljoen euro, is bedoeld voor isolatie- en ventilatiemaatregelen. Huijbregts: ,,Ook zetten we in op het menselijke aspect van verduurzamen. Zo gaan wij energiecoaches inzetten om mensen wegwijs te maken in duurzaam leven. Een klein deel is bedoeld voor het leggen van zonnepanelen. We willen die jaarlijks op tweehonderd woningen installeren."

BOUWEN

Naast verduurzamen, blijft het bouwen van sociale huurwoningen een speerpunt. Er staan voor de komende jaren vijftig nieuwe huizen op de planning. De roep om betaalbare huurwoningen - met name voor jongeren - klonk ook tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag. Om de wachtlijst in te korten, kreeg Joost (toen nog Sint-Joseph) eind 2017 drie ton subsidie. ,,Dat geld heeft de woonstichting gebruikt om drie appartementen aan te kopen in de Mgr. Bekkersstraat", antwoordde wethouder Peter van de Wiel op vragen van coalitiepartij D66. ,,Die worden verhuurd aan jongeren. Zij mogen er vijf jaar wonen met behoud van hun inschrijftijd bij Joost."


GEMEENTE RUWT ROOD ASFALT OP

Kruispunt op Ladonk: te veel verkeersongelukken

JAN HERMENS

Er kan 'een straaljager landen', meent wethouder Herman van Wanrooij. Maar ruim of niet, op het kruispunt Ladonkseweg/Kruisbroeksestraat gebeuren te veel ongelukken, stelt oppositiepartij Balans. Onlangs vonden nog twee ongevallen plaats, waarvan een met ernstig letsel. Net als begin 2018 wordt het rode asfalt ruwer gemaakt.

Van Wanrooij had tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond wat politiecijfers paraat. In 2014 vond er op de bewuste kruising één ongeval met letsel plaats, in 2015 ook. In 2017 en 2018 waren dat er vier, per jaar. ,,De bewegwijzering is in ieder geval in orde. De kruising voldoet aan alle eisen, theoretisch klopt alles. Het rode asfalt zou bij vorst glad kunnen worden, dat ruwen we op. Misschien zien mensen elkaar slecht door het iets verhoogde plateau", gokt Van Wanrooij.

Het rode asfalt ligt sinds 2014 op het kruispunt Ladonkseweg- Kruisbroeksestraat. Toen is ook de voorrangssituatie gewijzigd, meldt Balans. Of die aanpassing verband houdt met de ongelukken, is niet duidelijk. Wethouder Van Wanrooij gaf aan de kruising nog eens in ogenschouw te nemen - net als eind 2017 - en bovendien te kijken naar het verbeteren van de verkeersveiligheid op bedrijventerrein Ladonk.

p Dit beeld is te vaak te zien op de kruising Ladonkseweg- Kruisbroeksestraat. Wethouder Van Wanrooij zegde toe de situatie nog eens in ogenschouw te nemen. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016).


Boxtelaren opgepakt
na onderzoek naar
drugshandel

Twee Boxtelaren, een man van 28 en een 66-jarige vrouw, zijn gisterochtend in een woning opgepakt door de politie. Die deed langlopend onderzoek naar de handel in drugs en trof op twee locaties elders in Boxtel diverse verboden waar aan.

De woningen van beide twee verdachten werden doorzocht, maar ook een opslagbox in 's-Hertogenbosch. Daarbij werden diverse soorten harddrugs, materialen voor hennepteelt, een stroomstootwapen en enkele duizenden euro's aan contant geld aangetroffen. Het tweetal zit vast voor verder onderzoek.