De Italiaanse Zara was een van de dirigenten in opleiding die met maestro Alex Schillings (geheel links) naar Boxtel kwam voor een praktijkles met Boxtel's Harmonie. (Foto: Henk van Weert).
De Italiaanse Zara was een van de dirigenten in opleiding die met maestro Alex Schillings (geheel links) naar Boxtel kwam voor een praktijkles met Boxtel's Harmonie. (Foto: Henk van Weert). Foto:

BOXTEL'S HARMONIE PRAKTIJKORKEST VOOR HAAGSE STUDENTEN

Dirigenten in spe oefenen in Muziekhuis

Topdirigent en conservatoriumdocent Alex Schillings was gisteravond te gast tijdens de repetitieavond van Boxtel's Harmonie. In zijn kielzog kwamen zeven internationale dirigenten in spe die praktijkles kregen in het Muziekhuis aan de Passage Riche. Maar ook een van de orkestleden stapte op de dirigeerbok...

Boxtel's Harmonie is na het succesvolle musicalconcert van enkele weken geleden druk aan het oefenen voor een nieuwjaarsuitvoering op zondagmiddag 5 januari. De werken die de vaste artistiek leider Johan Smeulders repeteert met zijn muzikanten, vormden ook de 'lesstof' voor de studenten die bij hoofdvakdocent Schillings aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een dirigentenopleiding volgen. Daar deed ook Smeulders zijn studie orkestdirectie die hij vier jaar geleden cum laude afrondde. Hij werkt sinds dit jaar nauw met Schillings samen aan het conservatorium als dienst assistent.

VAN DUBAI TOT HONGKONG

Afkomstig uit Dubai, Duitsland, Hongkong, Italië, Spanje én Nederland kregen de studenten allerlei praktische tips om een repetitie in goede banen te leiden én een orkest 'boven de heupen' te pakken zodat er vol enthousiasme gewerkt wordt. ,,Je moet altijd commentaar geven op de speelwijze. Oók als die prima is." ,,Til de muziek als het ware op." ,,Sta boven het orkest. Neem de muzikanten mee op de manier die jij wilt." Het waren enkele van de adviezen die Schilllings meegaf aan de studenten. Hun niveau liep uiteen van beginnend orkestleider tot bijna afgestudeerde dirigent.

BELEVENIS

Ook Marly Sengers, fluitiste van Boxtel's Harmonie, volgt sinds enige tijd les bij Schillings en nam ook even plaats op de dirigeerbok om aanwijzingen van de internationaal gelauwerde maestro in ontvangst te nemen. De ruim vijftig Boxtelse muzikanten vervulden hun rol als praktijkorkest vol verve. ,,Je merkt heel goed het verschil tussen dirigeerstijlen: gelaten of vol overtuiging. En ook de mimiek van de dirigent speelt een belangrijke rol in de boodschap die hij overbrengt. Een geweldige belevenis", aldus orkestmanager en saxofonist Janneke de Vries.