Afbeelding
Foto: Jan Juffermans

JAN JUFFERMANS 'ONTDEKT' BIJZONDER KUNSTWERK

Naam Boxtel duikt op in Hermitage

Een bezoek aan een expositie in het Amsterdamse museum Hermitage bezorgde Boxtelaar Jan Juffermans onlangs een aangename verrassing. Hij 'ontdekte' de naam van zijn woonplaats op een schilderij. Het is van de hand van kunstenaar Willem van Genk (1927-2005), Nederlands belangrijkste vertegenwoordiger van outsider art.

In de Hermitage is, naast de tentoonstelling van de ongelofelijke rijkdom aan sieraden en kostuums van de tsarenfamilies in Rusland, tot en met 15 maart de expositie Woest te zien met werken van Van Genk. Juffermans toonde zich verbaasd dat hij op een van de schilderijen 'BOXTEL (Nbr.)' zag staan (zie foto rechts). ,,Het schilderij heet 'Zelfportret in de Ark 1974'. Omdat ik pas in 1978 in Boxtel kwam wonen, vraag ik me af of er iemand in Boxtel weet welke link er is tussen deze bijzondere man en Boxtel. Misschien bezocht hij toen ook wel De Kleine Aarde…", grinnikt de man die decennialang het boegbeeld van dit in 2010 opgeheven milieueducatiecentrum was.

Van Genk vond in 1973 zakelijk onderdak bij Boxtelaar Dick Heesen die destijds galerie had in De Ark (nu sportschool Tiga). Daar exposeerde de kunstenaar ook en dat trok zelfs de aandacht van het NOS-programma Uit De Kunst. Een tweede tentoonstelling in 1976 werd geopend door Nico van der Endt van de Amsterdamse galerie Hamer, gespecialiseerd in naïeve kunst en outsider art. Die nam dat jaar op verzoek van Heesen de zakelijke vertegenwoordiging van Van Genk over.

p Jan Juffermans fotografeerde bovenstaand zelfportret van Willem van Genk in het Amsterdamse museum Hermitage. De kunstenaar maakte het tijdens zijn expositie in de galerie van Boxtelaar Dick Heesen, in 1973 gevestigd in De Ark (nu Tiga).

Afbeelding