Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

ENTHOUSIASME OM GRATIS CADEAU-UITGIFTE

Speelgoedactie groeit uit tot kerstevenementje

PÅL JANSEN

Er begint zich een klein evenement te vormen rondom de 'sociale speelgoedwinkel' die drie Boxtelse centrumondernemers enkele weken geleden voor de naderende kerstperiode hebben bedacht. Behalve dat diverse andere zelfstandigen zijn aangehaakt, zal een deel van de Rechterstraat op zaterdag 21 december tussen 13.00 en 17.00 uur bol staan van sfeervolle kerstactiviteiten, mét gratis chocomel en pannenkoeken.

,,We hebben veel te veel cadeaus", grinnikt Natasja Willems. De eigenaresse van Natasja Fashion aan de Rechterstraat, Leonie Smits van lunchroom De Deugniet en Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets startten medio november met het idee voor een sociale speelgoedwinkel. Dit in het leegstaande pand aan de Rechterstraat waarin voorheen de Etos was gevestigd. Ouders die een wat smallere beurs hebben, kunnen er deze kerstperiode terecht om gratis presentjes voor hun kinderen uit te zoeken.

Maar de actie verloopt momenteel zó succesvol, dat er enkele wijzigingen in de plannen zijn. Zaterdag 21 december mogen ouders en kinderen uit de gemeente Boxtel, Esch en de rest van de regio gratis cadeaus komen halen, arm of rijk. ,,Maar speciaal voor de ouders met een smalle beurs organiseren we op woensdag 18 en donderdag 19 december de uitgifte-avonden. Dan is het wel alleen voor de papa's en mama's bedoeld. Die zijn welkom tussen 19.00 en 21.00 uur. Wat overblijft, wordt dus op 21 december aangeboden", aldus Willems.

EERSTE KEUS

Op 18 en 19 december krijgen de volwassen bezoekers van de sociale speelgoedwinkel dus de kans om als eerste en in alle rust iets voor hun kinderen uit te kiezen. ,,Iedereen mag één gift per kind meenemen. Maar stel iemand wil bijvoorbeeld een kleurplaat voor zijn kind, dan kan diegene er natuurlijk ook stiften bij krijgen. Zo moeilijk zijn we niet", licht Willems toe.

Inmiddels is er een karrenvracht aan speelgoedartikelen geleverd. ,,Zo kwam feestwinkel Van Hamond uit Sint-Michielsgestel pasgeleden met een hele lading aan cadeaus, alles gloednieuw." Of lunchzaak Bij D'Ingens aan de Markt, vertelt Willems: ,,Die verloot tien high-tea's onder diegenen die speelgoed komen inleveren." En zo kwam het speelgoed met bakken vol binnen bij Natasja Fashion, waar alle artikelen moeten worden ingeleverd. Overigens is inbrengen nog steeds mogelijk, benadrukt Willems.

KERSTSFEER

Niet alleen gaven mensen gul, ook werden diverse activiteiten bedacht om op 21 december een gezellige kerstsfeer in het centrum te creëren. Evenementenorganisator Jordy van den Boer helpt mee door de speelgoedwinkel in te richten. En José Gerrits van Per Tutti Lingerie verleent hand- en spandiensten. De Hema zorgt voor gratis chocomel en dat kinderen pannenkoeken kunnen bakken. ,,Bovendien kunnen bezoekers hun namen laten drukken op kledij en mutsen dankzij hulp van John Timmermans. Er rijdt een arrenslee rond: die maakt een rondje via de Croonpassage, Kruisstraat (Markt) en zo terug naar de Rechterstraat. Ook treedt troubadour Leo de Vlieger op en lopen twee figuren rond die gekleed zijn in Dickens-stijl dankzij de ondersteuning van Grapjurk Entertainment", vertelt Willems. De gemeente Boxtel leverde nog een extra bijdrage (500 euro) bovenop de ondernemerscheque van duizend euro die eerder werd uitgereikt, om enkele kosten te dekken.

Het duurt nog ruim een week voordat de sociale speelgoedwinkel voor al het publiek open gaat. Willems: ,,Er kunnen zomaar nog diverse activiteiten bijkomen."

Afbeelding