Afbeelding
Foto: Maarten Melis

KLUISJESCONTROLE JRL LEVERT PLASTIC PISTOLEN OP

Reden van nepwapenbezit blijft vaag

PÅL JANSEN & RENS VAN DEN ELSEN

Op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel zijn vrijdagmiddag tijdens een routinecontrole plastic nepwapens gevonden in het kluisje van een leerling. Het gaat volgens rector Joris Hermans van de school om pistolen die niet van echt te onderscheiden zijn. De schoolleiding is geschrokken van de vondst. Ondertussen doet onder leerlingen het verhaal de ronde dat een scholier de nepwapens had meegenomen om te gebruiken tijdens een filmproject. Het incident wordt onderzocht.

Of de vrijdag aangetroffen nepwapens bedoeld waren voor een filmproject, wil rector Hermans bevestigen noch ontkennen. ,,Zorgvuldigheid en veiligheid op school zijn mijn primaire taken. Om principe-redenen kan ik geen informatie geven die herleidbaar is naar een persoon, ook omdat deze informatie nog moet worden onderzocht", verklaarde hij gistermiddag. De rector had gisteren een gesprek met de leerling die van het nepwapenbezit wordt verdacht en vrijdag vindt er een verhoor plaats bij de politie, vertelde een woordvoerder van overkoepelende organisatie Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). ,,Om te praten over een schoolproject, is nog suggestief. Er moet nog met de politie worden gesproken", aldus de OMO-woordvoerster.

De kluisjes op de middelbare school werden vrijdag gecontroleerd door de conciërges. Dit gebeurt regelmatig steekproefsgewijs. ,,In de decembermaand doen we dat altijd extra goed om bijvoorbeeld vuurwerk te onderscheppen", aldus rector Hermans. De controle werd aangekondigd in een brief aan de ouders, maar er wordt nooit aangegeven wanneer deze precies zou gaan plaatsvinden. Sommige JRL-leerlingen waren verrast door de kluiscontrole, anderen kregen al eerder van hun ouders te horen dat hun opbergkastje kon worden gecontroleerd.

RONDZWAAIEN

Diverse leerlingen vonden het gebeuren een storm in een glas water. De rector echter gaf vrijdag, toen de vondst bekend werd gemaakt door de politie, aan het voorval hoog op te nemen. Ook al zijn ze nep, 'dan nog wil je niet dat hier iemand in school mee rond loopt te zwaaien', zei hij. Het in bezit hebben van een nepwapen is verboden, tenzij dat volgens Europese richtlijnen als speelgoedvoorwerp is goedgekeurd. Een nepwapen is volgens de wet 'een voorwerp dat dusdanig op een wapen lijkt dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt is', wat volgens de schoolleiding dus ook het geval was. Voor zogeheten airsoft-apparaten is geen vergunning nodig, mits diegene achttien jaar of ouder is en lid van een erkende airsoft-sportvereniging.

Hoewel de ouders zijn geïnformeerd, reageerden sommigen op sociale media verontwaardigd omdat het incident al eerder in de media verscheen.


NOG GEEN VERDACHTEN AANGEHOUDEN

Onbeheerde bus vol drugsafval
op toerit rijksweg A2 Liempde

Een witte bestelbus, volgeladen met vaten drugsafval, is dinsdagavond aangetroffen op de vluchtstrook van oprit 26 naar de rijksweg A2, ter hoogte van viaduct De Oorsprong in Boxtel. Wat er precies in de blauwe tonnen zat, is nog onduidelijk, maar volgens politiewoordvoerder Marco van Rossum was er geen direct gevaar voor passanten.

De toerit bij de Liempdse Barrier was enige tijd afgesloten. Nadat het busje was verplaatst naar de nabijgelegen straat Peerkes Bos, kon de weg weer worden vrijgegeven en zijn de vaten rond elf uur geruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Van de chauffeur die het voertuig onbeheerd achterliet, ontbreekt elk spoor.

Het busje had valse kentekenplaten, meldt politiewoordvoerder Van Rossum. ,,We proberen via het chassisnummer de voertuiggegevens te achterhalen." Dat kan volgens hem echter pas als de sporen in het voertuig zijn veiliggesteld en daar was de politie gisteren druk mee bezig. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

In een onbeheerd busje werd dinsdagavond een groot aantal vaten met drugsafval aangetroffen op toerit 26 van de A2. (Foto: Sander van Gils).