'FEESTJE MOET ELDERS PLAATSVINDEN'

D'n Liempdsen Herd ontvangt eerste bruidspaar

PÅL JANSEN

D'n Liempdsen Herd vormt niet alleen het centrum voor toerisme en educatie van Liempde en nationaal landschap Het Groene Woud. In 2020 wordt er tevens het eerste huwelijk voltrokken, laat projectleider Désiré van Laarhoven van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) weten. ,,De ceremonie kan plaatsvinden in het bezoekerscentrum, maar een feest niet."

D'n Liempdsen Herd is, met goedkeuring van de gemeente Boxtel, een officiële trouwlocatie. ,,Wat dat betreft moet je het zien als het Raadhuis in Liempde, ook daar worden huwelijken voltrokken", aldus Van Laarhoven.

Dat er ook trouwerijen zullen plaatsvinden in D'n Liempdsen Herd, ligt enigszins gevoelig bij horeca-ondernemers en vrijwilligers die elders gemeenschappelijke voorzieningen in stand houden. In 2017 werd een horecavergunning aangevraagd door SPPiLL voor het bezoekerscentrum. Projectleider Rob Dito zei destijds dat er geen feesten en partijen georganiseerd zouden worden, een gentleman's agreement met onder meer de horeca, vertelde hij toen. 'Onze activiteiten hebben een link met Het Groene Woud, het dorp of een educatief karakter', zei de inmiddels gestopte Dito.

AANVULLING

Volgens Van Laarhoven echter moet de trouwlocatie niet gezien worden als concurrentie voor, maar juist als aanvulling op het huidige aanbod in Liempde. ,,Horecagelegenheden elders zijn geen officiële trouwlocatie. Mensen komen naar Liempde toe om hun huwelijk te laten voltrekken door een ambtenaar."

De bruidstaart aansnijden en toosten op het kersverse echtpaar is mogelijk, maar koppels kunnen ook een lunch krijgen in het bezoekerscentrum. ,,Het feest zal echter ergens anders moeten worden gehouden. We halen dus juist mensen naar Liempde om ze er te laten trouwen en elders in het dorp een feest te laten vieren."

Volgens de gemeente Boxtel mogen er alleen horeca-activiteiten in D'n Liempdsen Herd plaatsvinden als 'die gerelateerd zijn aan de doelstelling van SPPiLL'. Een bruiloftsfeest valt daarbuiten. Het sluiten van een huwelijk kan echter wel, aldus een gemeentewoordvoerder.


Kerststallen

De organisatie van de Liempdse Kribkesroute beschikt over enkele mooie kerststallen. Deze zijn geschonken en worden nu voor een kleine prijs aan dorpsbewoners beschikbaar gesteld op voorwaarde dat deze tijdens de Kribkesroute in de tuin of achter het raam geëtaleerd worden. Geïnteresseerden kunnen reageren via e-mailadres info@kribkesrouteliempde.nl.

112-Nieuws

Schoorsteenbrand

Rookschade en wat gebarsten stucwerk. Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd komt genadig af van een ongelukkige brand die dinsdag ontstond in de schoorsteen, ook dankzij snel optreden van vrijwilligers van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en de plaatselijke brandweer. De schoorsteen zelf was niet in brand gevlogen; flink wat takken die in de pijp waren blijven hangen - hoogstwaarschijnlijk achtergelaten door vogels - hadden vlam gevat.