Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DUCK OUT: 'VERHOOGDE LEGES ZIJN NIET TE BETALEN'

Evenementenvergunning fors duurder

JAN HERMENS

Wie in Boxtel een festijn op touw zet, moet een zakje met geld achter de hand hebben. Voor het aanvragen van een evenementenvergunning diende altijd al betaald te worden, maar de tarieven gaan in 2020 fors omhoog. De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met het collegevoorstel over gemeentelijke heffingen, waar deze leges onder vallen.

Voorheen rekende de gemeente Boxtel voor evenementen met minder dan duizend bezoekers 68,50 euro leges en bij happenings met meer dan duizend bezoekers 103,50 euro. Bedragen die lang niet kostendekkend waren. De nieuwe tariefbepaling maakt onderscheid tussen A-, B-, en C-evenementen. Die kosten respectievelijk honderd, duizend en achtduizend euro aan leges.

Een woordvoerder van de gemeente meldt: ,,Een A-evenement is eenvoudig, kleinschalig, met weinig risico. Hiervoor geldt een vergunning met standaardvoorschriften. Voorbeelden zijn: een straatspeeldag of wandelvierdaagse. Een B-evenement is grootschalig en kent een gemiddeld risico. Hiervoor is een advies van politie en/of risicobeheersing nodig. Ook moet de organisatie een calamiteitenplan indienen. Voorbeelden zijn: kermis, jaarmarkt, Beach Break, Oranjefestival, Duck Out. In categorie C vallen zeer grootschalige evenementen met een verhoogd risico. Hiervoor is een uitgebreide analyse nodig, evenals inzet van meerdere hulpdiensten en een ambtenaar openbare veiligheid, met vooraf en tijdens het evenement briefings en een evaluatie. Er blijven gedurende het evenement ook altijd hulpverleners en ambtenaren op het terrein aanwezig. Denk aan We Are Electric."

NIET TE BETALEN

Cindy van der Meijden reageert namens Duck Out. Dit carnavalsfeest voor tieners valt volgens de gemeente in de B-categorie: ,,Zo'n verhoging van de leges kunnen wij niet betalen."

Voor het Oranjefestival zijn komend jaar twee vergunningen nodig, weet Wim Ketelaars, voorzitter van evenementenstichting Boxtel Vooruit. ,,Drie jaar hebben gemeente, Boxtel Vooruit en de horeca op de Markt het gehele Oranjefestival gezamenlijk georganiseerd, met ondersteuning van Brabants Centrum. Nu is het zo afgesproken dat Boxtel Vooruit en de gemeente de kinderfestiviteiten en de lintjesregen voor hun rekening nemen en dat de overige festiviteiten, die met name gericht zijn op jongeren, naar de horeca gaan. De leges voor de kinderactiviteiten zullen minder hoog zijn dan die voor het avondprogramma. Dat is gezien het verschil in veiligheidsrisico's ook logisch."

ZES KEER ZO DUUR

Jip van Krieken, organisator van BeachBreak Boxtel, is niet gelukkig met de aangepaste tarieven: ,,De verhoging is nogal fors. Stel dat ik mijn bezoekers ineens ga vertellen dat een kaartje zes keer zo duur geworden is. Dan zeggen ze: die Van Krieken is op zijn achterhoofd gevallen. Voor het geld dat ik extra moet betalen, kan ik twee gave dj's inhuren of extra toiletten plaatsen. Ik ben benieuwd of de gemeente mij nog persoonlijk informeert over de verandering. Dan stel ik zeker de vraag waar die meerkosten die als argument gebruikt worden, nu precies in zitten."

Een woordvoerder van de gemeente reageert: ,,Voor een B-evenement is advies van politie en/of risicobeheersing nodig. Hiervoor worden extra overleggen ingepland. Ook moeten oplossingen op het gebied van verkeer worden uitgewerkt, dit kost tijd en inzet. Om te bepalen tot welke categorie een evenement behoort, heeft de Veiligheidsregio Brabant een Behandelscan Evenementen opgesteld. Elke aanvraag wordt getoetst aan deze behandelscan."

p BeachBreak behoort tot de grotere evenementen met een verhoogd veiligheidsrisico. Dit betekent dat de leges voor een evenementenvergunning vanaf 2020 duizend euro bedragen. (Foto: Albert Stolwijk).


Expositie MuBo

Kunstenaars Agnes Savelkouls, Huub Thorissen en Paul Maas exposeren tot zondag 2 februari in MuBo aan de Baroniestraat. Elke zondag tussen 14.00 en 16.00 uur is er gelegenheid om hen te ontmoeten. Toegang kost vier euro en voor jeugd vanaf twaalf jaar twee euro. Jongere kinderen mogen gratis naar binnen. Thorissen geeft 19 januari ook een lezing in MuBo vanaf 11.15 uur. Entree: vijf euro. Aanmelden: info@muboboxtel.nl.


REUS JAS DE KEISTAMPER HELPT EEN HANDJE

Burgemeester heropent kleurrijke Passage Riche

De graffitikunstenaars van Tunnel Vision hebben de voorbij maanden Passage Riche een kleurrijke uitstraling gegeven. Op de buitengevel van Muziekhuis Boxtel is een 58 meter lang streetart-schilderij aangebracht door Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings. Zaterdag 14 december om 16.00 uur wordt de doorsteek tussen de Stationsstraat en de Prins Hendrikstraat heropend door burgemeester Ronald van Meygaarden en reus Jas de Keistamper. Boxtel's Harmonie zorgt voor de muzikale omlijsting.

Afgelopen zomer werden door de gemeente Boxtel al de bestrating, riolering en verlichting vernieuwd. Vanaf medio september waren Jongsma, Koningstein en Pennings tijdens hun vrij uurtjes in de weer om het ontwerp te realiseren. Amerikaanse grootheden uit de muziekgeschiedenis sieren nu de muur: Frank Sinatra, Elvis Presley, Madonna, rapper Tupac Shakur en Ariana Grande. De historie van de hedendaagse muziek wordt verbeeld met diverse geluidsdragers. Het bijna zestig meter lange 'schilderij' is onder meer bekostigd uit een gemeentesubsidie.