GEMEENTE BOUWT BIJDRAGE AAN MUBO AF

Subsidie voor Vekemans en Oertijdmuseum

JULES HAMELEERS

Het museumbeleid in Boxtel gaat op de schop. Museum Vekemans en het Oertijdmuseum kregen voorheen geen subsidie, maar ontvangen vanaf 2020 respectievelijk 5.000 en 7.500 euro per jaar. Ook krijgt het archeologisch instituut aan de Bosscheweg een renteloze lening van 100.000 euro voor de geplande uitbreidingen. Museum Boxtel krijgt gedurende de komende vier jaar steeds iets minder geld. In 2020 ontvangt MuBo nog haar gebruikelijke bijdrage van 7.613 euro; in 2023 is dit nog 5.000 euro.

In de gemeente Boxtel zijn vijf musea zonder winstoogmerk. Voorheen ontvingen slechts drie van die instellingen subsidie: De Kleuskes in Liempde, museum Canonije dat gevestigd is in het Boxtelse Kanunnikenhuisje en MuBo in het voormalig klooster Sint-Ursula aan de Baroniestraat. ,,De twee instanties die geen geld ontvingen vonden dat niet helemaal eerlijk en dat ben ik met ze eens", aldus cultuurwethouder Marusjka Lestrade. Daarom kiest zij er nu voor om alle musea zonder winstoogmerk in Boxtel te ondersteunen. De twee kleinere worden in mindere mate financieel geholpen: De Kleuskes ontvangt 2.499 euro en Canonije krijgt 1.475 euro.

Daarnaast vindt de wethouder het belangrijk om de cultuurhistorische instellingen te financieren, omdat de gemeentelijke steun het gemakkelijker voor ze maakt om subsidies te krijgen van andere verstrekkers.

LENING

Boxtel ondersteunt het Oertijdmuseum naast de 7.500 euro subsidie met een renteloze lening van een ton voor zijn uitbreidingsplannen. De archeologische instelling wil groeien naar honderdduizend bezoekers per jaar, door een verbouwing die zo'n twee miljoen euro gaat kosten. ,,Deze lening is slechts een onderdeel van de totale financiering", aldus Lestrade.

Lestrade: ,,We hebben 17.500 euro voor de drie grotere instellingen en daar moeten we het mee doen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de subsidie van MuBo af te bouwen." Hoewel Museum Boxtel nu een kleinere bijdrage gaat ontvangen, wordt de instantie nog steeds in ruime mate ondersteund. De gemeente betaalt namelijk ook de huisvesting in het voormalig klooster Sint-Ursula: de huur én het gas, water en licht worden bekostigd door Boxtel. ,,En die kosten lopen natuurlijk ook alleen maar op", aldus de wethouder.

PRESTATIES

De hoogte van de subsidies per museum zijn bepaald op basis van 'prestaties', legt Marusjka Lestrade uit. ,,Het Oertijdmuseum krijgt meer dan Vekemans en MuBo, omdat het een toeristische trekpleister is en het een grotere rol speelt op het gebied van wetenschap. Het is een belangrijk museum in onze omgeving en dat willen we steunen."