Houtbewerken is een van de vele activiteiten die Hobbycentrum Boxtel biedt. (Foto: Peter de Koning, september 2019).
Houtbewerken is een van de vele activiteiten die Hobbycentrum Boxtel biedt. (Foto: Peter de Koning, september 2019). Foto: Peter de Koning

OOK ACTIVITEITEN BUITEN DE MUREN VAN BARONIESTRAAT 105

Hobbycentrum slaat zijn vleugels uit

JAN HERMENS

2019 was een goed jaar voor Hobbycentrum Boxtel (HCB), net als 2018. Voorzitter Marieke Dijkshoorn schat in dat het afgelopen jaar ruim 20 procent meer mensen deelnamen aan activiteiten dan het jaar ervoor. De ontmoetingsplaats voor 50-plussers wil zich meer in de Boxtelse samenleving nestelen, stelde het bestuur zich twee jaar geleden ten doel. Om dit te bereiken slaat HCB nu zijn vleugels uit.

Door bijvoorbeeld de cursus Nooit te oud om te koken aan te bieden buiten de muren van de centrale locatie aan de Baroniestraat 105 hoopt HCB meer mensen te bereiken. Dijkshoorn: ,,Deze kookcursus is nieuw en specifiek bedoeld voor mannen. Tijdens de lessen leren ze de basisbeginselen van het bereiden van gerechten. Het komt met name bij ouderen voor dat mannen plotseling zelf hun eten moeten gaan maken, terwijl ze dat nooit eerder gedaan hebben. Bijvoorbeeld doordat hun partner ziek is geworden of overleden is. Deze lessenreeks kan uitkomst bieden."

De bijeenkomsten zijn in de keuken van Elisabethsdael, aan de Mgr. Bekkersstraat 6. Dijkshoorn: ,,Hobbycentrum Boxtel beschikt niet over de faciliteiten om kookcursussen te geven. Elisabethsdael wel. Door deze workshops elders aan te bieden, beantwoorden we bovendien aan ons streven om ons meer in de samenleving te begeven."

Andere activiteiten van HCB buiten de Baroniestraat zijn computercursussen in het kantoorpand van de Rabobank aan de Stationsstraat en de inloop van Seniorweb in bibliotheek Babel Boxtel aan de Burgakker.

KOOKLESSEN

De kooklessen starten donderdag 16 januari en vinden eens per twee weken plaats. De complete reeks omvat acht bijeenkomsten die van 17.00 tot 20.30 uur duren. Deelname kost honderd euro. Dijkshoorn: ,,We streven naar laagdrempeligheid, onder andere door de cursussen betaalbaar te houden. Dat kunnen we doordat we volledig op vrijwilligers draaien. Jos Crusio geeft de kooklessen, samen met Els van Herpen en Monique Staats."

Als de acht sessies voorbij zijn, zijn de mannen misschien nog geen volleerde keukenprinsen, maar zijn ze wel in staat om niet al te ingewikkelde maaltijden te bereiden. Het achterliggende doel is misschien nog wel belangrijker dan het roeren in potten en pannen. Dijkshoorn: ,,Ontmoeten, leren, doen. Dat is ons motto. De activiteiten vormen een middel om mensen elkaar te laten ontmoeten."

Het hobbycentrum bestaat sinds 2016 en trekt veel belangstellenden. ,,Onze ruimtes zijn veelvuldig bezet. We proberen ons aanbod nauw af te stemmen op de belangstelling van de deelnemers. En we zorgen voor goed geoutilleerde ruimtes. We hebben een aantal machines voor de houtafdeling aan kunnen schaffen en nieuw meubilair."

Voor de komende weken staan er behalve de kookcursus voor mannen workshops broodbakken, vijf bijeenkomsten over zingeving en een lezing over het levenstestament op het programma. Dijkshoorn: ,,Het broodbakken is enorm populair. Er is zoveel belangstelling voor dat we de workshop van komende zaterdag op 11 januari herhalen."

Inschrijven voor de cursussen van HobbycentrumBoxtel kan via http://www.hobbycentrumboxtel.nl. Op die website zijn tarieven, data en tijden te vinden.

p Houtbewerken is een van de vele activiteiten die Hobbycentrum Boxtel biedt. (Foto: Peter de Koning, september 2019).