Voor de derde keer in een jaar tijd zijn er werkzaamheden aan de Van Hugenpothstraat, ditmaal ligt de stoep open voor glasvezel. (Foto: Pål Jansen).
Voor de derde keer in een jaar tijd zijn er werkzaamheden aan de Van Hugenpothstraat, ditmaal ligt de stoep open voor glasvezel. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

BESTUURSLEDEN STAPPEN EIND JANUARI OP

Wijkorgaan centrum mist waardering van gemeente

RENS VAN DEN ELSEN

Binnen het wijkplatform Centrum-Breukelen heerst veel onvrede over de samenwerking met de gemeente Boxtel. De bestuursleden vinden dat wethouders te vaak pronken met het werk dat vrijwilligers van de belangenorganisatie op hebben gepakt. De onvrede is zó groot dat het wijkorgaan wethouder Eric van den Broek een ultimatum heeft gesteld. De bestuursleden stappen sowieso op. Als er eind januari geen opvolging is en de situatie niet verbetert, is het einde verhaal voor de buurtvertegenwoordiging. De gemeente steekt de hand in eigen boezem.

Voorzitter Fons van Heesch van het wijkorgaan is er klaar mee. Hij mist waardering voor het werk dat hij en zijn collega-bestuursleden de afgelopen jaren hebben gedaan. Dat wethouders lopen te pronken met de wijkinitiatieven, gebeurde bijvoorbeeld bij de realisatie van de prullenbakken op het Breukelsplein. ,,Ons bestuurslid Marjolein Steegs heeft dit project opgepakt en gecombineerd met een tekenwedstrijd voor leerlingen van de Angelaschool. Maar uiteindelijk presenteert wethouder Herman van Wanrooij samen met de kinderen de nieuwe afvalbakken en werden wij niet uitgenodigd... Ja, dat steekt nogal", geeft Van Heesch aan.

Hoewel de gemeente hiervoor haar excuses heeft aangeboden, bleef het niet alleen bij dit voorval. Ook bij het werk rond twee speeltuinen in de Ons Doelstraat en de Jan Kruijsenstraat ging het overleg tussen beide partijen niet naar behoren. Van Heesch noemt meer voorbeelden, maar ook zijn er ergernissen rond de wijkmakelaars en het BIN (Buurt Informatie Netwerk). Alles bij elkaar is de maat voor het bestuur nu vol. ,,We schakelen de gemeente bij nieuwe ideeën niet meer in, maar gaan zelf aan de slag. Dan hebben we het tenminste nog zelf in de hand."

ZOEKENDE

Wijkmakelaar Werner van der Velden (die vandaag zijn laatste werkdag heeft bij de gemeente Boxtel, heeft de afgelopen jaren veel contact gehad met het platform Centrum-Breukelen. ,,Het bestuur is altijd zoekende geweest naar de invulling van zijn rol. Wij zien het als een aanspreekpunt voor de wijk. Dat hebben wij in gesprekken ook vaak duidelijk proberen te maken." Van der Velden beaamt dat de waardering voor het werk van de bestuursleden niet altijd goed is overgebracht. ,,Het is een slechte zaak dat het zo gelopen is. Dat hadden we zeker anders aan moeten pakken", erkent de wijkmakelaar.

Ook wethouder Van den Broek, die de wijken Centrum en Breukelen onder zijn hoede heeft, betreurt het besluit van het wijkorgaan. ,,Er zijn ook veel mooie projecten uit voortgekomen", geeft hij aan in een reactie. Toch snapt Van den Broek de houding van het bestuur. ,,Het is een lappendeken van buurtverenigingen. Ieder doet z'n ding en dan is het lastig om te zien hoe je als wijkplatform in dat geheel past."

De wethouder geeft aan dat de gesprekken nog lopen en dat hij nog zeker kansen ziet voor het wijkplatform. Ook Van Heesch is niet onverdeeld negatief over de toekomst: ,,Het heeft zeker bestaansrecht, maar niet op deze manier."


OPNIEUW GRONDWERK, NU VOOR KABELS

KPN vergeet glasvezel in de Van Hugenpothstraat

PÅL JANSEN

De sleutels van de eerste woningen aan de Van Hugenpothstraat werden in mei van dit jaar overhandigd. In september lag de weg open voor de riolering. En deze week waren er opnieuw werkzaamheden, ditmaal aan de stoep naast de rij huizen waar tot februari 2018 de witte woningen stonden.

Woonstichting Joost, eigenaar van de sociale huurwoningen aan de Van Hugenpothstraat, was zelf niet op de hoogte van de klus. ,,Het gaat ook om een stukje gemeentegrond", verklaart een woordvoerster. Het pas gelegde trottoir lag deze week helemaal open. Er werden kabels voor glasvezel getrokken: diverse bewoners aan de Van Hugenpothstraat hadden dit aangevraagd. KPN was echter bij eerdere werkzaamheden vergeten om de glasvezel ook daadwerkelijk aan te leggen.

Het was alweer de derde keer dit jaar dat er wegwerkzaamheden plaatsvonden. ,,Gezien de weersverwachtingen en de voortgang van het werk, wordt het trottoir waarschijnlijk in een later stadium dicht gelegd", aldus een gemeentewoordvoerder. ,,De gemeente treft geen enkele blaam. Alle betrokken partijen waren door de gemeente bij de voorbereidingen en de uitvoering betrokken."

p De glasvezelkabels worden alsnog aangelegd in de Van Hugenpothstraat. Op de kruising met de Hendrika van Haeftenstraat lag het trottoir begin deze week open. Ook aan de andere kant van de straat, op de hoek van de Stenen Kamer, lag de stoep open. Wanneer die weer wordt dicht gelegd, hangt onder andere af van het weer. (Foto: Pål Jansen).