Afvalinzameling in Boxtel, zoet of zuur?

Vorige week was het voorpaginanieuws in het Brabants Centrum. De afvalverzameling in Boxtel wordt fors duurder, maar ook de ozb en de rioolheffing ontkomen niet aan verhogingen. Na jarenlange bezuinigingen (het zuur) door de achtereenvolgende kabinetten zou er dit jaar voor iedereen een hoger besteedbaar inkomen zijn (het zoet).

De meeste mensen die werken, hebben redelijke en soms flinke loonsverhogingen gehad, maar mensen met een uitkering en pensioengerechtigden bleven fors achter. Het zoet dat we kregen, werd meteen weer in beslag genomen door verhoging van verschillende belastingen, zoals op energie.

2020 zou een jaar worden waarin we echt wat meer te besteden zouden gaan krijgen. Maar de gemeente is ons weer voor. Met een ongekende verhoging van maar liefst 19 procent willen ze de afvalinzameling verhogen. Bovendien wordt de afvalinzameling gehalveerd.

De motivering hiervoor is dat afvalverwerking steeds duurder wordt en dat dit een landelijke trend is. Maar ook de kosten van materieel en brandstof stijgen. Tenslotte wordt het legen van de prullenbakken in de openbare ruimten voortaan uit deze heffing betaald.

Dat laatste is een argument dat geen hout snijdt. Deze kosten worden altijd al gemaakt, maar uit een ander gemeentelijk potje betaald. Hevel die gelden over naar de post afvalinzameling en ziedaar, het argument om vanwege die reden de afvalverwerking te verhogen is helemaal weg.

Dat de stijging een landelijke trend is, heeft niets te maken met de mate van verhoging van de kosten. Hiermee wordt alleen gesignaleerd dat de afvalverwerking kennelijk overal duurder wordt.
Door het afval nog maar eens per maand op te halen, wordt de service aan de Boxtelaren gehalveerd. De gemeente bespaart hiermee personeel, brandstof- en materiaalkosten. Het klinkt dan niet erg logisch dat de kosten stijgen.

Alles bij elkaar rechtvaardigt de motivatie van het college geen verhoging van 19 procent. Die is absurd.

Sterker nog, de vraag die het college zichzelf zou moeten stellen is of door al deze maatregelen de kosten niet lager worden en de gemeente ons daarmee een verlaging van de kosten kan aanbieden. Zoet aanbieden in plaats van zuur!

        THEO VAN LIER


ZONNEVELD, BIOMASSA EN GASVRIJE WIJKEN:

CDA vraagt naar cijfers over energieneutraal Boxtel in 2030

Is Boxtel energieneutraal in 2030? Oppositiepartij CDA wil feiten en cijfers over de haalbaarheid ervan. Ook wil de partij weten of alle bezuinigen invloed hebben op de lokale duurzaamheidsagenda.

De oppositiepartij stuurde schriftelijke vragen over de Boxtelse energietransitie aan het college van B en W. Bijvoorbeeld over de stand van de in 2017 geformuleerde ambitie van Boxtel en de omliggende gemeenten om 100.000 zonnepanelen aan te leggen in de regio. De gemeentes Boxtel, Haaren, Meierijstad en Sint-Michielsgestel gingen toen op zoek naar geschikte locaties en financiƫle middelen om zo'n zeventig voetbalvelden vol te leggen met de panelen.

Ook met betrekking tot andere groene alternatieven ziet CDA nog hiaten. Zoals het verbranden van biomassa als alternatieve energiebron. De gemeente is al een tijd bezig met de aanleg van zo'n plein op bedrijventerrein Vorst B. Ook vraagt CDA naar de rol van de gemeente in het plan van Energie Coƶperatie Boxtel om op het perceel Vorst C (nabij Lennisheuvel) een zonneweide aan te leggen.

Zoals wethouder Peter van de Wiel vorige week op de voorpagina van deze krant stelde, wordt het een hele klus om Boxtel van het gas af te krijgen. Of er plannen zijn voor aardgasvrije wijken, is voor de christendemocraten nog onduidelijk.


EHBO-cursus

De inschrijving voor cursussen van EHBO Boxtel is geopend. Voor volwassenen zijn er veertien lesavonden. Die duren van 19.30 tot 22.00 uur. De reeks kost 175 euro. Ook wordt een cursus Eerste Hulp Aan Kinderen tot twaalf jaar gehouden; deelname daaraan bedraagt 75 euro. Tijdens de lessen wordt ook gebruikgemaakt van een AED. De bijeenkomsten worden gepland wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Inschrijven kan via e-mail: contact@ehboboxtel.nl.

REGIONAAL

Boxtel werkt momenteel met veertien andere gemeentes en waterschap De Dommel aan de zogeheten Regionale Energiestrategie. Hiervan wil CDA ook een update. De zestien overheden gingen in juni van dit jaar akkoord om gezamenlijk zo'n regionaal energieplan op te stellen. In iedere regio in Nederland wordt gewerkt aan zo'n strategie om bij te dragen aan drie onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: opwekken van duurzame elektriciteit, energiebesparing en het duurzaam verwarmen van panden.


Drie aannemers onderhouden huizen van Joost

De aannemers Hoedemakers, Jansen Huybregts en KnaapenGroep verzorgen vanaf 1 januari 2020 het onderhoud aan de woningen van woonstichting Joost. Doel is reparaties sneller en beter te verrichten dan voorheen.

Jansen Huybregts neemt vanaf 1 januari de huizen in Berlicum, Boxtel-Noord, Liempde, Den Dungen, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught voor zijn rekening. KnaapenGroep werkt in Boxtel (exclusief Noord) en Lennisheuvel, Hoedemakers richt zich op Heeswijk-Dinther, 's-Hertogenbosch, Loosbroek, Nuland, Rosmalen en Wanroij.

REPARATIES DOORGEVEN

Huurders kunnen vanaf woensdag 1 januari hun reparaties rechtstreeks doorgeven via het Klant Contact Centrum van Joost, bereikbaar op telefoonnummer 088-008 14 00. Dit geldt niet voor glas-, riool- of centrale verwarmingsreparaties. Op de website www.wonenbijjoost.nl staat aangegeven waar huurders daarvoor terechtkunnen.