Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VERHALENPROJECT VERBINDT STRAATBEWONERS SELISSENWAL

Hand in hand door Sint-Willibrordstraat

MARC CLEUTJENS

'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat'. Dat is de titel van het 136 pagina's tellende boek dat zaterdagmiddag in de gelijknamige straat in de Boxtelse wijk Selissenwal is gepresenteerd. Het werd een interactieve presentatie waarbij alle auteurs, fotografen en andere betrokkenen exemplaren uitreikten aan de bewoners van alle 86 woningen. Het eerste exemplaar was voor Frouke Sikkema, bewoonster van huisnummer 1 en een van de verhalenvertellers. ,,Dit project geeft een mooi inkijkje achter bijna elke voordeur in deze lange straat."

De Boxtelse schrijfster Trudy van Rooij gaf leiding aan het project dat zich laat omschrijven als community art. Natuurlijk nam ze ook zelf de pen ter hand, maar meer nog trad ze op als verzamelaar. Van Rooij nodige straatbewoners uit zelf aan de slag te gaan en dat resulteerde in opvallende verhalen, anekdotes, poëzie en fotografie.
Daarnaast kreeg de schrijfster steun van tekstschrijver Linda van de Wiel, die in de Sint-Willibrordstraat is geboren en getogen en middels verhalen en twee columns herinneringen ophaalde. Straatbewoonster Molly van den Braak had eveneens een groot aandeel in de totstandkoming van de bundel, net als striptekenaar Ralph Dikmans. Hij verzorgde veel illustraties in het boek en organiseerde workshops striptekenen voor bewoners.

CULTUURVERBINDER

Het idee voor 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' kwam uit de koker van cultuurverbinder Romijn Conen, die enkele maanden geleden werd wegbezuinigd. Conen koos in het voorjaar voor een project in deze straat vanwege de renovatie die woonstichting Joost er momenteel verricht. ,,In een tijd dat de bewoners te maken krijgen met grote veranderingen in en om hun huizen, is het belangrijk dat ze zich fijn blijven voelen in de straat", vertelde Conen eerder.

Daarin is projectleider Van Rooij met haar team geslaagd. De bundel is een kleurrijke, vrolijke en soms melancholische bloemlezing van alles wat de Sint-Willibrordstraat zo bijzonder maakt. Dat op de door Dikmans ontworpen kaft twee handen staan afgebeeld, is veelzeggend. ,,Iedereen die in deze straat woont, krijgt een eigen plekje in het boek", aldus de schrijfster. ,,De twee handen verbinden en laten zien dat we elkaar vasthouden. De boeken gaan we vanmiddag hand in hand uitreiken."

GEVELTUINTJES

Wijkwethouder Herman van Wanrooij was ook aanwezig bij de boekpresentatie. ,,Selissenwal is een wijk waar prachtige initiatieven worden genomen", zei Van Wanrooij. ,,Een wijk is slechts een geordende hoeveelheid straten en huizen. Een buurt is veel meer en bestaat uit mensen die samen leven. Dit verhalenproject draagt bij aan de saamhorigheid en bereikt dat bewoners elkaar beter leren kennen."

Dat beaamde Marria van den Hoven, bewoonster van huisnummer 51 én voorzitter van het Platform Selissen. ,,Het verhalenproject is een hartverwarmend initiatief. Eerder was er al een straatschoonmaakdag en zetten we een kook-app op." Van den Hoven vertelt in het boek over geveltuintjes. ,,Ik hoop dat meer bewoners mijn voorbeeld volgen. Zo maken we de straat een stuk groener."

MEER REURING

Bewoonster Sikkema ontving het eerste exemplaar van 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' en reikte het tweede exemplaar uit aan haar buren. ,,Ik woon hier nu tien jaar. Omdat ik op de hoek woon, kende ik lang niet iedereen. Dat is nu veranderd, al weet ik heus niet wie precies waar woont hoor. Maar er is meer reuring in de straat."

Volgens Kübra Atalay (huisnummer 29) laat het verhalenproject zien hoe kleurrijk de Sint-Willibrordstraat is. ,,Zo'n boek zou je van elke straat moeten maken." Atalay vertelt dat niet alleen het verhalenproject, maar ook het groot onderhoud door woonstichting Joost voor verbinding zorgt. ,,Door al die werkzaamheden staan voordeuren vaak open. Bewoners komen sneller bij elkaar over de vloer."

OUDERLIJK HUIS

Tekstschrijver Linda van de Wiel ging terug naar haar wortels. Ze schreef onder meer een column over haar onbezorgde jeugd, interviewde broer Tino met diens jeugdvrienden Tony en Islam en ging met moeder Jeanne terug naar huisnummer 22, haar ouderlijk huis. ,,Schrijven over de Sint-Willibrordstraat voelt als thuiskomen. Ik merk dat ik weer vaker door de straat loop en me betrokken voel bij alles wat er gebeurt. In mijn column schrijf ik over 'thuis'. Thuis is voor mij niet alleen dat huis met nummer 22. Mijn moeder is mijn echte thuis…"

* * *

'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' is zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij Trudy van Rooij. Een exemplaar kost 14,90 euro en kan besteld worden via e-mail: info@trudyvanrooij.nl.

p Schrijfster Trudy van Rooij ging zaterdag met een goed gevulde (kinder)wagen bij alle bewoners van de Sint-Willibrordstraat langs de deur om de verhalenbundels uit te delen. Het eerste exemplaar ging naar Frouke Sikkema, die op nummer 1 woont. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Expositie VVV

In het VVV-kantoor aan de Markt 36 in Boxtel is tijdens openingsuren momenteel een expositie te zien van Gijsbert van de Ven uit Acht, nabij Eindhoven. De kunstenaar schildert onder andere dieren, bloemen en landschappen.


Kort Nieuws

Optreden Ernst Jansz

Singer-songwriter Ernst Jansz staat morgen, vrijdag 13 december op de planken in Podium Boxtel aan de Burgakker. Hij is onder meer bekend van Doe Maar, maar treedt dit keer op met zijn eigen band. Het repertoire omvat onder meer nummers van zijn cd De Neerkant. Kaarten kosten 21,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl en bij de bekende voorverkoopadressen.

Rommelfest B-Town

In jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat 20 wordt zaterdag 14 december het Rommelfest gehouden. Dit is een avond met optredens van punk- en rockbands uit Boxtel en omstreken. Zo staan Infinite Zero, Strange Sympathy, Miles From The Underground Scene en Death Star Discotheque die avond op het podium. Rommelfest begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro.