Het kampioensteam van Taverbo-Sabo, van links naar rechts: Otto Ahlers, Erik Mangnus, Marlotte Staps en Jasper van der Aa. Niet op de foto maar wel behorend tot het team: Anna Peters. (Foto: Peter de Rooij).
Het kampioensteam van Taverbo-Sabo, van links naar rechts: Otto Ahlers, Erik Mangnus, Marlotte Staps en Jasper van der Aa. Niet op de foto maar wel behorend tot het team: Anna Peters. (Foto: Peter de Rooij). Foto: Peter de Rooij

IN 2020 WEER TWEE TEAMS IN DERDE DIVISIE

Otto Ahlers slaat Taverbo in thriller naar titelwinst

TAFELTENNIS

Het derde seniorenteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo is zaterdag kampioen geworden in de regiohoofdklasse. Hiermee promoveert de ploeg naar de landelijke derde divisie, het niveau waarop ook Taverbo-Sabo 1 uitkomt. In de finale werd het Veghelse vaandelteam van TTCV in een absolute thriller met minimaal verschil opzijgezet: 5-4. De grote man aan Boxtelse zijde was routinier Otto Ahlers, die ongeslagen bleef en hoogstpersoonlijk het winnende punt binnen sloeg.

Zelden zal een seizoen zo'n krankzinnig spannend einde hebben gehad als de jaarafsluiting van de regiohoofdklasse, waarin teams van de afdelingen ZuidWest (Brabant en Zeeland) en Limburg de degens met elkaar kruisten. Na een eenvoudig gewonnen halve finale tegen het Valkenburgse Falco, wachtte nu TTCV op neutraal terrein in Groesbeek. Dit team was in de andere hoofdklassepoule als eerste geëindigd en is al jaren een geduchte tegenstander van de Boxtelse tafeltennissers.

NAGEPRAAT

Het werd een wedstrijd waar nog lang over nagepraat gaat worden en waarin het momentum continu kantelde. Taverbo-Sabo, dat naast Ahlers ook Marlotte Staps en Erik Mangnus in de basis had, startte furieus en nam dankzij overtuigende overwinningen van Ahlers en Staps een 2-0 voorsprong. Twee snelle nederlagen zetten de stand echter weer gelijk. Met name de verliesbeurt van kopvrouw Staps tegen de Veghelse kopman Paul van Berkel was niet ingecalculeerd en zorgde ervoor dat de overige duels onder hoogspanning gespeeld werden.

Het ging hierna steeds gelijk op. Op meerdere momenten leek het erop dat Taverbo-Sabo door ging drukken, maar steeds wisten de Veghelaren een oplossing te vinden en zich terug te knokken in het duel. Zo speelde Mangnus twee wedstrijden over de volle vijf games, waarin hij wel degelijk kansen kreeg om deze partijen in zijn voordeel te beslissen, maar die mogelijkheden niet benutte.

MOEILIJK

Het kwam uiteindelijk aan op de negende en allerlaatste partij van de dag tussen Ahlers en Alexandra Cano, voormalig speelster van het Nederlands team. De verwachting was dat de routinier het tegen de snel spelende Cano erg moeilijk zou gaan krijgen. Ahlers, zelf in zijn jonge jaren behorend tot de Nederlandse subtop, wist echter toch een manier te vinden om het directe spel van zijn tegenstandster te ontregelen.

Na een kansloos verloren eerste game (11-3) nam de Boxtelaar het heft steeds meer in eigen hand (11-5 en 11-9). Cano was net op tijd weer bij de les en pakte de vierde game met 11-9, waardoor de finale uiteindelijk door één game beslist zou worden. De meegereisde Boxtelse supporters hadden inmiddels geen nagels meer over en ook beide spelers waren zichtbaar nerveus.

Ahlers had zijn zenuwen het beste onder controle. Hij nam snel een ruime voorsprong (4-0) en ondanks een time-out van de Veghelse coach wist hij deze lang te behouden. Echt zenuwslopend werd het toen Cano zich nog terug wist te slaan tot 9-8. De Boxtelaar bracht zichzelf echter op matchpoint dankzij een fenomenaal gespeeld punt. Aan één bal had hij genoeg om de wedstrijd en daarmee het kampioenschap binnen te slepen.

Door dit kampioenschap is de Boxtelse tafeltennisvereniging ook volgend seizoen met twee teams vertegenwoordigd in de landelijke derde divisie. Het eerste team werd hier knap derde in een ijzersterke poule. Het tweede team eindigde als laatste en degradeert naar de hoofdklasse.

p Het kampioensteam van Taverbo-Sabo, van links naar rechts: Otto Ahlers, Erik Mangnus, Marlotte Staps en reservespeler Jasper van der Aa. Niet op de foto maar wel behorend tot het team: Anna Peters. (Foto: Peter de Rooij).


VERVOLG BILJARTKAMPIOENSCHAP BBB

Het Groene Laken 2 nog steviger aan kop na winst

De tweede ronde van het kampioenschap van de Boxtelse Biljart Bond (BBB) is onlangs van start gegaan. Vorige week werden er in totaal vier wedstrijden gespeeld, waarbij Het Groene Laken 2 goede zaken deed. Door de overwinning op Het Groene Laken 1 verstevigde het team zijn koppositie.

De eerste wedstrijd in café 't Geveltje was tussen de teams Amateur 2 en Amateur 1. John Aarts en Tim Driessen begonnen beiden met uitstekende scores boven hun moyenne. Na 24 beurten trok Driessen aan het langste eind, maar Aarts mocht ook tevreden zijn met zijn tien punten. Hans de Bresser scoorde er op los tegen Sebastiaan Verhofstad die maar niet in zijn spel kon komen. In 24 beurten bereikte De Bresser een score van twaalf punten tegenover vijf voor Verhofstad. De Amateur 2 ging er met 44 punten met de winst vandoor.

ONTKETEND

In biljartcentrum Boxtel werd de strijd tussen 't Ivoor en Uit de Kom beslecht. Laatstgenoemde behaalde een eclatante overwinning, waarbij alle vier de ploeggenoten boven hun moyenne speelden en de maximale score van twaalf punten haalden. 't Ivoor was kansloos tegen het ontketende team. Arno Raaijmaakers was de uitblinker die in achttien beurten zijn partij beëindigde met een moyenne van ruim 40 procent boven zijn gebruikelijke gemiddelde.

PECHVOGELS

De derde wedstrijd in de Comsche Hoeve ging tussen DCH 1 en 2. Hans Willems wist Perry van Weert in 31 beurten te verslaan met slechts één puntje verschil. Ook Pascal en Jos Leijten wisten hun duels te winnen. De grootste pechvogel was Richard Rijnga, die tegen Toon Verhoof maar niet in zijn spel kon komen en kansloos verloor in 26 beurten met vijf tegen twaalf punten. Eindscore: 37-39.

RUIME VOORSPRONG

Donderdag was café De Kroeg het toneel van de strijd tussen Het Groene Laken 1 en 2. Terwijl het tweede team drie keer de maximale score binnen haalde, deed de tegenstander dat slechts één keer. Ook hier was een pechvogel van de avond aan te wijzen. Wilma van Schijndel van de eerste ploeg kwam niet in haar normale spel tegen Willem Witte en verloor kansloos met vier tegen twaalf punten. Door dit resultaat is Het Groene Laken 2 met ruime voorsprong de nieuwe koploper.