De Aa heeft sinds enkele jaren zijn oorspronkelijke loop terug. (Foto: NWG).
De Aa heeft sinds enkele jaren zijn oorspronkelijke loop terug. (Foto: NWG). Foto: NWG Liempde

Natuurwerkgroep Liempde houdt excursie

Wandelen rondom kasteel Heeswijk

Wie altijd al meer over kasteel Heeswijk heeft willen weten, kan zondag 15 december mee met de wandeltocht van Natuurwerkgroep Liempde. Gids Bert Subelack geeft dan een rondleiding over het landgoed. Deelnemers verzamelen zich om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde.

Het kasteel kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot de twaalfde eeuw. Sinds het overlijden van de laatste bewoner, barones Van den Bogaerde (2007), staat het rijksmonument echter leeg. Het ruim honderd hectare tellende landgoed is nu in beheer van Brabants Landschap.

Natuurlijk trekken vooral de imposante oprijlanen, waarin koetswielen hun profiel hebben uitgesleten, de aandacht op het landgoed. De dubbele rijen eiken in de bermen geven aan dat het een zeer chique landgoed is. Bosvakken omzomen de weilanden en bieden een thuis aan een rijk dierenleven. Bij het kanaliseren van de Aa werd het deel van dit riviertje op het landgoed afgesneden. Dat leidde tot moerasvorming en vervening. Sinds enkele jaren heeft de Aa haar oorspronkelijke loop teruggekregen in het kader van het project Dynamisch Beekdal; daardoor stroomt er weer water door de beek.

UITKIJKTOREN

Deelnemers aan de wandeling komen zondag ook langs de uitkijktoren Heeskijk, die mooi uitzicht geeft over het dal van de riviertjes de Aa en Leijgraaf.

Natuurgids Subelack is begenadigd verteller. Hij leidt de wandelaars rond over dit historische terrein. Het vertrek is om 09.00 uur vanuit het café naar het parkeerterrein van Kasteel Heeswijk. De wandeling duurt tot 11.30 uur. Stevig schoeisel of laarzen is noodzakelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig.


Verken je gemeente

Wie wil weten hoe de lokale politiek functioneert, kan volgend jaar deelnemen aan de cursus Verken je gemeente. Coalitiepartij Combinatie95 start na enkele jaren weer met de reeks van zes avonden. Deelname kost tien euro, inclusief digitale cursusmap. Aanmelden kan bij Peter van de Wiel, telefoonnummer 06-51 91 22 66 of e-mail: p.vandewiel@home.nl.