Voor het net: Peter Olijslagers (links) en Ad van Gestel. Daarachter staan Yvonne Reijnders en Tjeu van Besouw. Het viertal is lid van LTV De Merletten. De Boxtelse tennisvereniging bestaat in 2020 een halve eeuw en houdt zondag 12 januari een receptie op haar accommodatie in sportpark Molenwijk. Daarbij zijn ook oud-leden van harte welkom. In juni volgt een uitgebreid feestweekend. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Voor het net: Peter Olijslagers (links) en Ad van Gestel. Daarachter staan Yvonne Reijnders en Tjeu van Besouw. Het viertal is lid van LTV De Merletten. De Boxtelse tennisvereniging bestaat in 2020 een halve eeuw en houdt zondag 12 januari een receptie op haar accommodatie in sportpark Molenwijk. Daarbij zijn ook oud-leden van harte welkom. In juni volgt een uitgebreid feestweekend. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LTV DE MERLETTEN BOXTEL ZIET SARAH OP DRIEKONINGEN

Wachten met service bij passerende trein

Jan Hermens

Smetteloos wit waren de tenues. Net als de ballen. Op een hoge stoel zat bij iedere officiële wedstrijd een umpire. De tennissers speelden met houten rackets en op gemalen rode klei. Ad van Gestel en Peter Olijslagers weten nog hoe het er vijftig jaar geleden bij Lawn Tennis Vereniging De Merletten aan toeging. De club is op 6 januari 1970 opgericht en viert in 2020 haar gouden jubileum in sportpark Molenwijk.

Beide mannen tennisten al vóór 1970. Van Gestel bij Flang en Olijslagers bij Kampina, twee van de drie verenigingen die zouden fuseren tot De Merletten. Van het tweetal staat alleen Van Gestel nog wekelijks op de baan. Hij vertelt: ,,Ik tennis elke maandagochtend met een groep van een man of twaalf. We spelen dubbelspel."

Telde De Merletten begin jaren tachtig, de hoogtijdagen van Björn Borg en John McEnroe, nog 950 leden, nu zijn dat er ongeveer 550. Secretaris Yvonne Reijnders: ,,Nog steeds een respectabel aantal, maar we merken dat de club wat vergrijst."

Algemeen bestuurslid Tjeu van Besouw vult aan: ,,Het is wel zo dat de sterke jonge tennissers van Boxtel bij ons spelen. We zien ook dat voetballers en hockeyers graag komen tennissen. Ze beschikken meestal over balgevoel en pikken het spelletje snel op. Tennis is ook niet zo blessuregevoelig."

Olijslagers: ,,De sport is wel veranderd. Wij leerden tennissen op gravel. Dat wil zeggen lange rally's, veel techniek. Wij sloegen graag kapballen, want op de rode klei stuiteren die achteruit. Op kunstgras is topspin handiger. Die nieuwe ondergrond was wennen, we moesten een ander spel gaan spelen."

TREIN

De fraaie groene accommodatie van De Merletten ligt op een steenworp afstand van het spoor. Van Gestel weet nog dat tennissers standaard even wachtten als er een trein voorbij raasde. ,,Dat is nu niet meer te doen. Hoewel, als er op maandagochtend iemand op het punt staat te serveren als er net een trein aankomt, dan leggen we het spel nog steeds even stil."

Zoals vrijwel alle verenigingen maakte De Merletten pieken en dalen mee. Reijnders: ,,Eind jaren tachtig brandde ons toenmalige clubhuis af, dat was nog geen tien jaar oud. Verder hebben we te maken gehad met een frauderende penningmeester." Er waren natuurlijk ook tal van hoogtepunten. De recente nominatie door de KNLTB bijvoorbeeld. ,,Ons open toernooi dong mee naar de titel Toernooi van het jaar 2019. Het is in de top van Nederland geëindigd, een prestatie om trots op te zijn."

De Merletten anno nu is een actieve vereniging met maar liefst negen kunstgrasbanen en een ruim clubhuis, geïnspireerd op een treinwagon. Van Besouw: ,,We organiseren door het jaar heen meerdere toernooien en doen mee aan het Boxtels kampioenschap. Daarvoor nodigen we volgend jaar ook Esch uit."

,,En we spelen competitie in het najaar, de winter en het voorjaar", vult Reijnders aan. ,,Daar is veel belangstelling voor, met name voor de lentecyclus. Dan huren we zelfs banen van collega-vereniging Die Braecke om alle teams te kunnen herbergen. De vereniging leeft, dat is duidelijk. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet."

De Merletten opent haar feestjaar met een officiële receptie op zondag 12 januari van 16.00 tot 18.00 uur in het paviljoen. Ook oud-leden zijn van harte welkom om het glas te heffen en te proosten op deze bijzondere verjaardag. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via 50jaar@ltvdemerletten.nl.